Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 80

Wątek: ubezbieczenie

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Talking

Cytat Zamieszczone przez eternus
    Kiedys bylo cos o tym na forum, jednak z tego, co pamietam tylko pobieznie.
    ja sie spytałem kiedys o to ale bez odzewu też mnie to interesuje bo tak czy siak narazie sprzęt mam fundowany przez fundacje "mama i tata" wiec jak ktos mi go będzie chcial "pozyczyć" na czas nieokreślony to będzie kłopot z nastepnym sprzętem. Narazie moim ubezpieczeniem jest w plecaku razem ze statywem tzn. "peace maker" czyli drewniana pałka

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Dziwne - myslalem, ze ubezpiecza sie wszystko i wszystkim - ze to tylko kwestia stawki.

Ale nawet ubezpieczenie rzedu 10% aktualnej wartosci (czyli sprzetu uzywanego), gdyby wiazalo sie z pelna odpowiedzialnoscia firmy ubezpieczeniowej nie byloby IMHO straszne.
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Pewnie, ze to w duzej mierze kwestia stawki. Tylko, ze wiekszosc z nas rozmawia w tej sprawie z 'panienkami z okienka', ktore jako tako znaja sie w zasadzie tylko na ubezpieczeniach na warunkach ogolnych. Trzeba by ponegocjowac indywidualnie.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

ja pytałem sie w FILAR'ze i tam nie ma takiej możliwosci, WARTA to samo...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mojez ubezpieczenie wypisalem w stopce - nazywa sie 334B

Niestety na "pozyczke" z mieszkania czy bagaznika czy przez zagapienie - ten typ ubezpieczenia nie dziala .

A powazniej - wiele razy przewija sie podobna dyskusja...
    Na noszenie ze soba - nie da rady, podobno sa jakies firmy co jako sprzet firmowy (podobnie jak laptopy) ubezpieczaja - ale patrz wypowiedz TOPOLa - to moze byc tylko na papierze, a i tak moga sie bac.

Ubezpieczenie jako zawartosci mieszkania, bagazu rowerowego - to wyglada OK.
    Sa jeszcze ubezpieczenia turystyczne - na konkretne wyjazdy calosci bagazu i wyposazenia jakie ze soba targamy.

Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Wydaje mi sie, ze jest to tez dobre miejsce zeby zapytac, czy ktos z Was stracil sprzet na ulicy (poprzez kradziez) albo otarl sie o cos takiego?

Pozwoli to nieco specyzowac ryzyko.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eternus
    Wydaje mi sie, ze jest to tez dobre miejsce zeby zapytac, czy ktos z Was stracil sprzet na ulicy (poprzez kradziez) albo otarl sie o cos takiego?

Pozwoli to nieco specyzowac ryzyko.
    Niedawno przykrosc spotkala kolege Mac, opisal to pokrotce w tym watku: http://canon-board.info/showthread.php?t=3015

Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Hmmm - sprzet ukradziony z samochodu.
    Inni albo nie mieli takich niespodzianek, albo nie chca sie tym chwalic.
    Moze faktycznie ryzyko poruszania sie po miescie ze sprzetem za kilka tysiecy? Ktos kiedys powiedzial, ze chetniej kradna komorki niz lustrzanki, bo mimo roznicy w cenie o wiele latwiej im je sprzedac dalej. Ciekawe ile w tym jest prawdy?

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44
    Ja pytalem kiedys w PZU czy moge ubezpieczyc sprzet jaki mam w wynajmowanym mieszkaniu (sam sprzet) od kradziezy. Pani wreczyla mi gruba ksiazeczke o ubezpieczeniach lokali i budynkow i kazala sobie doczytac czy jest taka mozliowsc bo ona nie wie! I na tym skonczyly sie moje zapedy co do ubezpieczania.
    No to trafiles na wyjatkowa idiotke. Akurat pracuje w tej branzy i znam "produkty" jakie sie sprzedaje. W Twoim przypadku spokojnie mozesz ubezpieczyc swoje mienie w wynajmowanym mieszkaniu. Jesli chodzi o PZU to w przypadku polisy w wersji standard jesli ktos zlozy niezapowiedziana wizyte w domku i cos sobie pozyczy to dostajesz 40% tego co bylo to warte. Oczywiscie to jest w baaaardzo duzym uproszczeniu bo wysokosc odszkodowania zalezy od wielu roznych czynnikow. Oczywiscie mozesz sie ubezpieczyc do pelnej wartosci swojego mienia ale to wtedy inaczej kosztuje i musisz dac wykaz tego co masz z cechami identyfikacyjnymi, a np, jesli chodzi o dziela sztuki to jeszcze potrzeba wyceny rzeczoznawcy. To tak w duzym skrocie.
    Faktem jest, ze chyba zadna ubezpieczalnia nie ma swojej ofercie ubezpieczania sprzetu foto amatorom. Natomiast jesli chodzi o duze agencje to ich sprzet jest ubezpieczony. Dla nich tworzone sa specjalne umowy w ktorych okresla sie co, kiedy i za ile. Zwyczajna praktyka..
    Swoja droga to jak czytam opinie typu "ubezpieczac sie nie oplaca" to sia zastanawiam ile jeszcze nam brakuje do Europy. Zagospodarowanie rynku ubezpieczeniowego w Polsce w porownaniu do UE to ok 20% ich realiow. Zreszta ja mysle, ze jest wyjscie. Z chwila naszego wejscia do UE to kazdy z nas moze sie ubezpieczyc w dowolnej ubezpieczalni jaka dziala w Unii. Nie istnieje obowiazek posiadania przez jakas firme swojej filii u nas. Moze trzeba sie rozejrzec i zapytac. Na 100% jesli ktokolwiek oferuje taka polise to bez problemu ja sprzeda. Poza tym o ile pamietam to sa u nas tez ubezpieczalnie sprzedajace w ramach ochrony mieszkania ryzyka rozszerzone np. o zdarzenia poza domem a zwiazane z utrata mienia. Trzeba popytac.
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Skoro piosenkarze ubezpieczaja "głos", modelki - nogi, biust itp., to chyba sprzęt foto też powinno się dać
    A tak na serio, to u nas w firmie mamy ubezpieczone np. laptopy, które ciągle są w terenie. Takie ubezpieczenie daje Allianz. Możnaby się podpytać, czy mają coś dla sprzętu foto i czy działa to dla osób fizycznych.
    Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów