Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 80

Wątek: ubezbieczenie

Mieszany widok

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie ubezbieczenie

Kiedys bylo cos o tym na forum, jednak z tego, co pamietam tylko pobieznie.

Interesuje mnie sprawa, jak wyglada kwestia ubezpieczenia sprzetu foto? Czy ktos z Was ma ubezpieczone swoje cacka - badz co badz warte od kilku do kilkudziesieciu tysiecy? Czy jest to oplacalne? Co obejmuje ubezpieczenie? Jakie sa koszty i warunki?

Wole zapytac Was niz isc do PZU, bo mam krucha psychike i boje sie, ze w starciu z "aferzystami" moglbym doznac urazu A jesli ubezpieczenie nie bylo by duzym wydatkiem, to chyba bym sie zdecydowal. Chodzi mi glownie o sytuacje, kiedy wracam z koncertu i jakis pan z "argumentem" w rece prosi mnie o przekazanie mojego sprzetu na jego "fundacje" :/
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Eternus, zasada ekonomii. Ubezpieczenia są nieopłacalne.

Widziałeś kiedyś budynki PZU lub innej firmy UB? Przecież oni zarabiają tylko na tym, że to się nie opłaca.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

rozumiem, rozumiem - ale mimo to np. AC w samochodzie tez mam - bo spokoj sobie dosc wysoko cenie. Oczywiscie - bez przesady. Aczkolwiek nie wiem, jak to w przypadku ubezpieczen foto funkcjonuje.
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Bywalec
    Miasto
    wrocław / łódź

Domyślnie

a mnie ciekawi kwestia oznakowania sprzetu przez policję. Obiło mi sie kiedyś coś takiego o uszy, ale nie wiem czy jest to możliwe. Wiadomo, żaden argument dla złodzieja ale może później pomódz przy odszukaniu, a pozatym chciłbym wiedzieć z czystej ciekawośći.

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Ja pytalem kiedys w PZU czy moge ubezpieczyc sprzet jaki mam w wynajmowanym mieszkaniu (sam sprzet) od kradziezy. Pani wreczyla mi gruba ksiazeczke o ubezpieczeniach lokali i budynkow i kazala sobie doczytac czy jest taka mozliowsc bo ona nie wie! I na tym skonczyly sie moje zapedy co do ubezpieczania.

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44
    Ja pytalem kiedys w PZU czy moge ubezpieczyc sprzet jaki mam w wynajmowanym mieszkaniu (sam sprzet) od kradziezy. Pani wreczyla mi gruba ksiazeczke o ubezpieczeniach lokali i budynkow i kazala sobie doczytac czy jest taka mozliowsc bo ona nie wie! I na tym skonczyly sie moje zapedy co do ubezpieczania.
    No to trafiles na wyjatkowa idiotke. Akurat pracuje w tej branzy i znam "produkty" jakie sie sprzedaje. W Twoim przypadku spokojnie mozesz ubezpieczyc swoje mienie w wynajmowanym mieszkaniu. Jesli chodzi o PZU to w przypadku polisy w wersji standard jesli ktos zlozy niezapowiedziana wizyte w domku i cos sobie pozyczy to dostajesz 40% tego co bylo to warte. Oczywiscie to jest w baaaardzo duzym uproszczeniu bo wysokosc odszkodowania zalezy od wielu roznych czynnikow. Oczywiscie mozesz sie ubezpieczyc do pelnej wartosci swojego mienia ale to wtedy inaczej kosztuje i musisz dac wykaz tego co masz z cechami identyfikacyjnymi, a np, jesli chodzi o dziela sztuki to jeszcze potrzeba wyceny rzeczoznawcy. To tak w duzym skrocie.
    Faktem jest, ze chyba zadna ubezpieczalnia nie ma swojej ofercie ubezpieczania sprzetu foto amatorom. Natomiast jesli chodzi o duze agencje to ich sprzet jest ubezpieczony. Dla nich tworzone sa specjalne umowy w ktorych okresla sie co, kiedy i za ile. Zwyczajna praktyka..
    Swoja droga to jak czytam opinie typu "ubezpieczac sie nie oplaca" to sia zastanawiam ile jeszcze nam brakuje do Europy. Zagospodarowanie rynku ubezpieczeniowego w Polsce w porownaniu do UE to ok 20% ich realiow. Zreszta ja mysle, ze jest wyjscie. Z chwila naszego wejscia do UE to kazdy z nas moze sie ubezpieczyc w dowolnej ubezpieczalni jaka dziala w Unii. Nie istnieje obowiazek posiadania przez jakas firme swojej filii u nas. Moze trzeba sie rozejrzec i zapytac. Na 100% jesli ktokolwiek oferuje taka polise to bez problemu ja sprzeda. Poza tym o ile pamietam to sa u nas tez ubezpieczalnie sprzedajace w ramach ochrony mieszkania ryzyka rozszerzone np. o zdarzenia poza domem a zwiazane z utrata mienia. Trzeba popytac.
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krecio
    Swoja droga to jak czytam opinie typu "ubezpieczac sie nie oplaca" to sia zastanawiam ile jeszcze nam brakuje do Europy. Zagospodarowanie rynku ubezpieczeniowego w Polsce w porownaniu do UE to ok 20% ich realiow.
    Krecio, a według Ciebie się opłaca? Gratuluje. W totolotka też grywasz namiętnie?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

Tomek, z ubezpieczeniami to jest niestety tak, ze przecietny czlowiek w sytuacji wykupywania polisy ma swiadomosc, iz placi za jakis papierek. No bo w zasadzie to dostaje papierek. I to niejednokrotnie za duza kase. Mozesz miec szczescie i cale zycie placic i nic z tego nie masz bo nic sie nie wydazylo. Tylko powiedz to tym, ktorzy poniesli straty. Cimoszewicz wlasnie "poplynal" w 97' za mowienie prawdy powodzianom. Dla mnie to mozesz sie nie ubezpieczac. To Twoja sprawa. Mozesz mowic ze my to zlodzieje, kanciarze itd. Tylko nie mow mi, ze nieubezpieczanie sie ma cokolwiek wspolnego z ekonomia bo to bzdura jakas. Czy Ty zbyt blisko masz do Lukaszenki, ze takie cos wygadujesz? Pare lat temu wielkie ponadnarodowe korporacje mialy pomysl aby ubezpieczac sie wedlug tzw. programow swiatowych. To znaczy wkladaly do wspolnego garnka pieniadze jakie musialyby wyplacic z tytulu ubezpieczania swojego majatku w roznych krajach. W przypadku szkody z tego zrodla mialy byc finansowane straty. Jakos dzis juz nie sluchac o tworczym rozwoju takich pomyslow. Ubezpieczenia to dobra usluga tylko trzeba je rozumiec. I jak wszedzie, trzeba czytac co sie kupuje. To zaoszczedza rozczarowan i nerwow. Choc prawda jest, ze to do nas nalezy dbalosc o interes klienta. Jak raz go oszukasz to na rynku jest kilkadziesiat innych ubezpieczalni.
    A w totka nie gram. W Las Vegas tylko dla przyzwoitosci wyasygnowalem $10. Z korzyscia dla mnie zreszta bo udalo sie skasowac na czysto $40. Z hazardu znam przyjemniejsze zabawy
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krecio
    Tylko nie mow mi, ze nieubezpieczanie sie ma cokolwiek wspolnego z ekonomia bo to bzdura jakas. Czy Ty zbyt blisko masz do Lukaszenki, ze takie cos wygadujesz?
    Wielki LOL. Ubezpieczanie się to objaw strachu lub niskiej samooceny. A o Łukaszence to nie pleć, bo akurat państwa socjalistyczne stoją na ubezpieczeniach, np. Szwecja, Francja czy Polska...

Ubezpieczanie majątku przez duże kompanie to jest objaw skrajnego skretynienia zarządów tych firm. O ile pojedyncze osoby mogą czasem wygrać w grze w ubezpieczenie, to wielka firma nie ma szans. Mówi o tym prawo wielkich liczb.

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

1. W PZU (i zapewne w wielu innych firmach) sprzet foto mozna ubezpieczyc od kradziezy i zniszenia jako ruchomosci w mieszkaniu - ale niestety nie do 100 proc. jego wartosci

2. Ja ubezpieczam sprzet w okresie wakacyjnym jako bagaz rowerowy. Ale to ubezpiecznie ("bezpieczny rowerzysta") dziala tylko w czasie korzystania z roweru ;-)
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów