Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 80

Wątek: ubezbieczenie

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eternus Zobacz posta
    ja probuje Cie przekonac, ze czesto nie trzeba sie tego bardzo kurczowo trzymac.

A zdziwienie wyrazam Twoim zaanagazowaniem w temat cytowania, ktory nie bardzo mozna podciagnac pod zasady dobrego wychowania. Pod te zasady z pewnoscia mozna podciagnac czesc netykiety, ale nie zasady cytowania.
    Podalem ci cytat z netykiety dotyczacy wlasnie cytowania, jest tam ladnie a zarazem ogolnie ujete co do "kurczowosci" trzymania sie pewnych zasad. Netykieta to wlasnie "zasady dobrego wychowania w internecie". Nic wiecej nie mam do dodania na ten temat poza tym ze lamanie netykiety, czyli zasad dobrego zachowania, czyli m.in. wlasnie niepoprawne cytowanie, jest na tym forum (i nie tylko na tym forum) niemile widziane. Do niczego mnie nie musisz przekonywac ani nie przekonasz. Ja cie tylko ostrzegam przed konsekwencjami a ty rob co chcesz. EOT.

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Jeszcze slowko - wrzuce cytat z odnosnika, ktory wrzuciles kilka postow wyzej

UWAGA: Wszystkie nakazy i zakazy typu: NIGDY, ZAWSZE, BEZWZGLĘDNIE, NIE WOLNO, są tylko i wyłącznie zestawem moich własnych rad, zatem nie ma obowiązku stosowania się do nich, ponieważ ogólnie pojęta NETykieta, to jedynie zbiór zaleceń.
    To tak a propo mojego pogladu o tym, zeby nie trzymac sie zbyt kurczowo tej zasady.

I zgadzam sie z tym, zeby zakonczyc te dyskusje, bo wiedz Vitez, ze szanuje Cie za Twoja wiedze, zdjecia, za to jakiej pomocy dawno temu mi udzieliles pomagajac przy pierwszej galerii zdjec, etc. I chyba zle by bylo, gdyby taki temat mial nas poróżnić.
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wracając do tematu ubezpieczenia sprzętu foto. Ubezpieczyłem mieszanie w ergo hestia. Jest to pakiet ubezpieczeniowy ubezpieczenie nieruchomości od odnia i innych zdarzeń losowych , oc w życiu prywatnym i mienie ruchome. W ramach tego ubezpieczony jest sprzęt foto w domu jak i poza nim. Warunkiem jest posiadanie rachunków na posiadany sprzęt.

Domyślnie

Sprawdziłem to o czym piszesz - hestia podaje, że:
    Ochrona ubezpieczeniowa obejmuje mienie ruchome i stałe elementy mieszkania znajdujące się:

* w mieszkaniu lub domu jednorodzinnym wskazanym w umowie ubezpieczenia,
    * w piwnicy, pralni domowej, garażu, na strychu lub w innych pomieszczeniach gospodarczych znajdujących się w tym samym budynku wielomieszkaniowym, w którym znajduje się ubezpieczone mieszkanie,
    * w budynku gospodarczym lub garażu położonym na terenie tej samej nieruchomości, na której znajduje się ubezpieczony dom jednorodzinny,
    * w garażu, wskazanym w umowie ubezpieczenia.

W związku z tym na jakiej podstawie twierdzisz, że sprzęt foto masz ubezpieczony również poza domem?
    Canon 5D + BG-E4 + Ee-S + 580 EX mkII + Gossen + Manfrotto + Elinchrom
    Canon 24-70 f/2.8 L + 85 f/1.2 mkII L + Sigma 150 f/2.8 EX

Początki nałogu

Domyślnie

Pytanie do forumowiczów z UK

Jak tam wygląda kwestia ubezpieczenia? Jest to możliwe? Jakie dokumenty muszę mieć aby ubezpieczyć swój sprzęt???

Pozdrawiam

Coś już napisał Awatar Firrdun
    Miasto
    London

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rene Zobacz posta
    Pytanie do forumowiczów z UK

Jak tam wygląda kwestia ubezpieczenia? Jest to możliwe? Jakie dokumenty muszę mieć aby ubezpieczyć swój sprzęt???
    Wyzej (post #49) podalem linka do jedynego ubezpieczyciela z jakiego ulotka sie spotkalem. Nie zglebialem bardziej tego tematu. Musisz sam poczytac.
    Canon 30D + BG-E2 + Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM +EF 70-200 f/2.8 L

Początki nałogu

Domyślnie

Dzięki, właśnie o to chodziło, jakbyś znał coś jeszcze nie omieszkaj proszę podzielić się wiedzą!

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Odświeżę wątek. Zajmowałem się kiedyś ubezpieczeniami. Temat jak sądzę dla wszystkich istotny

Otóż można ubezpieczyć się w PZU od rabunku sprzętu elektronicznego (w tym aparatów) poza lokalem ubezpieczając mieszkanie.

Ogólne warunki ubezpieczenia mieszkania:
    http://www.pzu.pl/pub/files/PZU_SA/p...p_mieszkan.htm

Sprzęt elektroniczny ubezpieczony jest do 70% wartości polisy w mieszkaniu:
    1/ sprzęt audiowizualny, komputerowy, fotograficzny oraz instrumenty muzyczne, stanowi kwota odpowiadająca 70% sumy ubezpieczenia,
    oraz 10% poza mieszkaniem:
    6/ rabunek ruchomości domowych poza mieszkaniem, górną granicę odpowiedzialności stanowi kwota odpowiadająca 10% sumy ubezpieczenia z tym, że za pieniądze i inne środki płatnicze - 5% sumy ubezpieczenia.
    W przypadku gdy umowa ubezpieczenia obejmuje odpowiedzialność za ryzyko kradzieży z włamaniem i rabunku, PZU SA odpowiada za szkody powstałe wskutek rabunku bez względu na to, czy był on dokonany w mieszkaniu lub pomieszczeniu, czy poza nimi,
    Ubezpieczenie to wychodzi zdaje się ok. 100-150 zł na rok od kwoty 10 tyś, przy czym składka maleje ze wzrostem sumy ubezpieczenia. Są też jakieś tańsze pakiety -- proponuję skontaktować się z najbliższym pracownikiem PZU.

Podsumowując, ubezpieczając mieszkanie na odpowiednio dużą kwotę mamy ochronę samego mieszkania z całym wyposażeniem, elektroniki, sprzętu foto oraz do 10% sumy ubezpieczenia poza mieszkaniem. Nie jest to może dużo, ale zawsze coś
    Ostatnio edytowane przez mathom ; 20-06-2007 o 14:43

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

a ja mam takie pytanie:
    Jestem studentem mieszkam w akademiku, gdzie jestem zameldowany czy jakaś firma ubezpieczeniowa jest w stanie ubezpieczyć mój sprzęt??

w końcu to jest moje mieszkanie.....

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adino Zobacz posta
    a ja mam takie pytanie:
    Jestem studentem mieszkam w akademiku, gdzie jestem zameldowany czy jakaś firma ubezpieczeniowa jest w stanie ubezpieczyć mój sprzęt??

w końcu to jest moje mieszkanie.....
    Tak, o ile masz odpowiednie zabezpieczenia antywłamaniowe: min. dwa zamki patentowe.

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678

Uprawnienia umieszczania postów