Page 309 of 312 FirstFirst ... 209259299307308309310311 ... LastLast
Results 3,081 to 3,090 of 3111

Thread: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Coś już napisał

Czy takie kolory pasują do tego zdjęcia:

Uzależniony Bartek_902's Avatar

Czy takie kolory pasują do tego zdjęcia:
    Myślę że pasują,wyglada to całkiem dobrze
    EOS + L i kupa gratów ...

Bywalec wlodal's Avatar

Kolory dobre - choć może zbyt pastelowe czoło . Tylko z kadrem coś dla mnie nie tak - jakby zacieśnić lewą stronę ?.
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Dopiero zaczyna

Witajcie.
    Zarejestrowałem się dawno, ale byłem tylko biernym użytkownikiem, a postów brak.

Staram się fotografować (staram się to najlepsze określenie) od dłuższego czasu, ale od niedawna mam dopiero możliwości finansowe żeby rozwijać się w tym zakresie - sprzęt, oprogramowanie. Wymieniłem 300D na 550D, obiektyw kitowy dałem psu na zakopanie i walczę z popularną 50tką, ale za nic nie mogę sobie z nią poradzić.

Nie potrafię dobrać prawidłowej odległości od osoby fotografowanej, a te minimum 2 metry odległości też jakoś tak się nie sprawdza. A to obcinam nogi, a to głowę albo zjem plecy.
    Poradźcie coś - dla przykładu dodam zdjęcie czy taka odległość w przypadku fotografowania samej twarzy może być czy przypadkiem nie zniekształcam np. nosa.

Drugie pytanie dotyczy tego wątku - http://canon-board.info/showthread.php?t=69366

Próbuje, próbuje i gucio. Nie wychodzi mi. Czy posiadacie prosty przepis którymi suwakami się posługiwać, a którymi broń Boże nie? Bardzo mi pomożecie bo ja swoje zdjęcia widzę tylko w takich właśnie barwach i takie kolory mnie fascynują.

Dziękuje i p.s.
    nie pociśnijcie mi bo mimo, że przeczytałem całe forum () to mogłem coś przeoczyć.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Widzę, że jpegi wywaliło więc zamieszczam linki:
    http://img11.myimg.de/lena134001.jpg
    http://www.myimg.de/?img=lena2039d7.jpg
    Last edited by ndrozdowski; 12-10-2010 at 08:56 PM. Reason: Automerged Doublepost
    coś tam jest

Pełne uzależnienie arturs's Avatar

Quote Originally Posted by ndrozdowski View Post
    Nie potrafię dobrać prawidłowej odległości od osoby fotografowanej, a te minimum 2 metry odległości też jakoś tak się nie sprawdza. A to obcinam nogi, a to głowę albo zjem plecy.
    Poradźcie coś - dla przykładu dodam zdjęcie czy taka odległość w przypadku fotografowania samej twarzy może być czy przypadkiem nie zniekształcam np. nosa.
    hmm.. nie bardzo rozumiem o co chodzi - widzę że trochę się "miotasz" i troszkę za bardzo chcesz szybko i dobrze
    .. zrób tak: znajdź np. tu na forum albo gdziekolwiek indziej zdjęcia ludzi - kobiet, mężczyzn, dzieci.. które ci się podobają.. możesz poszukać w wątkach o obiektywach 50mm - żeby łatwiej było.. niektórzy radzą żeby sobie wydrukować taką "ściągę", potem postaraj się zrobić takie samo zdjęcie - z zachowaniem tła (b. ważne a niedoceniane - czasem się nie da - np. w reportażu, ale w pozowanych już można) , głębi ostrości, ułożenia rąk, głowy.. do tego bardzo pomocny jest jakikolwiek statyw . zwracaj uwagę na to skąd i jakie pada światło, czy nie ma zbyt dużych cieni pod oczami itp.
    i popróbuj sobie oczywiście na kimś kto cierpliwie zniesie twoje próby
    oczywiście wtedy musisz pokombinować z przysłoną żeby odpowiednią głębię ostrości uzyskać, czy pobawić się jakąś blendą żeby doświetlić cienie..
    spokojnie, nie spiesząc się przemyśl jak dane zdjęcie zostało zrobione.. dasz radę.. potem będzie coraz łatwiej..
    a co do obróbki i kolorów to niestety nie ma jednego przepisu bo wszystko zależy od materiału wejściowego - a suwaki są po to żeby je przesuwać
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Dopiero zaczyna Merod's Avatar

1.

Proszę o ocenę.

Gdzieś poruszałem temat kalendarza:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=65828
    30D + 17-75 4.5 5.6 IS + 50 1.8 + chęci

I eat EMO children for breakfast

Zablokowany

Quote Originally Posted by Merod View Post
    Proszę o ocenę.
    10/10.

Skądś kojarzę tą twarz (babka). Kto to?

Janina Ochojska

google - Dawid Miarka / profil > odwiedź stronę domową :P.

Page 309 of 312 FirstFirst ... 209259299307308309310311 ... LastLast