Strona 229 z 312 PierwszyPierwszy ... 129179219227228229230231239279 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 281 do 2 290 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MadameTulip Zobacz posta
    VanMurder, masz rację co do kompozycji. A czy pisząc o światłocieniu masz konkretnie na myśli tę plamkę na brzegu nosa?
    Hej Madame!

Myślałem o tym brzydkim cieniu z lewej strony nosa (w 1/3 długości nosa od dominującego oka), Jak przyjrzysz się moje B&W wersji powinnaś zobaczyć fragment który starałem się zmiękczyć.

Bardzo podoba mi się sposób w jaki oświetliłaś twarz, z dołu i stosunkowo płasko, dało to bardzo fajny efekt i pomogło unikać powstanie niepotrzebnych (postarzających) cieni, jednakże takie oświetlenie spowodowało, prawdopodobnie, powstanie cienia o którym wspomniałem, byłbym za tym by go usunąć, chociażby ze względu że jest on zbyt blisko oka które dominuje w kadrze .

Pozdrawiam

Domyślnie

Dzięki za oceny poprzedniej mojej potretowej próby.

Oto kolejne dwa portrety, strzelane do znajomych podczas teatimeu, a później mocno fotoszopione. Może nie są to klasyczne portrety, nie odwzorowują np. koloru skóry (jak lubi VanMurder), ale niemniej coś o fotografowanych osobach opowiadają.

1.

2.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Fajne ciepło-zimno wyszło. Kolorystyka pasuje do miny i sytuacji i to mi się podoba. W kadrze 1 niepotrzebnie obcięty kubek i paluszki, kadr nr 2 jest ok.

Domyślnie

VanMurder, tak myślałam, że chodziło Ci o nosek ... Nie powiem, że to uroda modelki, ponieważ Asia akurat nie ma żadnej plamy na nosie
    Tak ułożył się cień i było to dla mnie tak naturalne, że nie przyszło mi do głowy, by go usuwać w PS
    Dziękuję za miłe komentarze.
    Pozdrawiam.

Awatar zanciak
    Miasto
    Gliwice/Kraków

Domyślnie

Oddaje do oceny

Wykonano za pomocą urządzenia: Canon
    Model urządzenia: Canon EOS 1000D
    Czas ekspozycji: 0,002
    Wartość przysłony: 3,5
    Program ekspozycji: 1
    Czułość ISO: 400
    Czas otwarcia migawki: 9
    Przysłona: 3,625
    Korekta ekspozycji: 0
    Tryb pomiaru: 5
    Lampa błyskowa: 16
    Ogniskowa: 50
    Rozdzielczość w płaszczyźnie ogniskowej X: 4438,36
    Rozdzielczość w płaszczyźnie ogniskowej Y: 4445,97
    Jednostka rozdzielczości ogniskowej: 2
    Parametry użytkownika: 0
    Tryb ekspozycji: 1
    Balans bieli: 1
    Typ ujęcia: 0

podaje te inf bo na zdjeciu ich nie ma... najbardziej ciekawi mnei opinia odnośnie ostrości bo mam z tym problem... albo moj tandem cos zle wspolpracuje z AF albo moje rece zabardzo sie trzęsą albo ja sie poprostu nie nadaje w każdym bądź razie coś cieżko mi ucelować...
    Zdjęcie troszke photoshopowane... wyostrzone metodą http://www.potoczek.com/fotoporadnik/Main.html [inej narazie nie znam] i troszke przyczernione... do tego drobny retusz neidoskonałości cery

troszke straciło tu na jakości nie wiem czemu

Bywalec Awatar spoon
    Miasto
    Wroclove

Domyślnie

IMHO calkiem niezle wyszlo, jedynie kadr nieciekawy - sama glowa z szyja, brak mocnych punktow. podoba mi sie tez obrobka - wystarczajaco subtelnie by nie zabic plastikiem.
    I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
    szukajka

Uzależniony Awatar gunia1990
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

bardziej by mnie tu pasował kadr pionowy, bo ( jak spoon już napisał) ten jest nieciekawy, brak mocnych punktów...
    podoba mnie się za to make-up i własnie obróbka

Awatar zanciak
    Miasto
    Gliwice/Kraków

Domyślnie

No patrzcie a na surowo było w pionie i jakos stwierdziłam moim niedoskonałym okiem raczkującego "fotografa" że lepiej w poziomie... bede musiała nad tym popracować!

Gunia ciesze sie ze podoba Ci sie make-up sama robiłam
    Ostatnio edytowane przez zanciak ; 16-03-2009 o 23:03

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przypominam że na forum zamieszczamy zdjęcia o długości max 800 pikseli na dłuższym boku

Większe zdjęcia są zamieniane na linki lub usuwane (jeśli za dużo ich lub ktoś recydywę uprawia).

Dopiero zaczyna Awatar drg
    Miasto
    wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez .fidel Zobacz posta
    Dzięki za oceny poprzedniej mojej potretowej próby.

Oto kolejne dwa portrety, strzelane do znajomych podczas teatimeu, a później mocno fotoszopione. Może nie są to klasyczne portrety, nie odwzorowują np. koloru skóry (jak lubi VanMurder), ale niemniej coś o fotografowanych osobach opowiadają.
    Fajne. Lubię takie zabawy z kolorami. Dodam jeszcze, że mi osobiście przeszkadza trochę ta mgiełka (ale mi na każdej focie ona przeszkadza), bardzo łatwo - wręcz automatycznie - usuwa się ją levelsami (w gimpie czy innym photoshopie) np. z takim efektem:

=>
    i analogicznie
    =>
    (większe na http://labs.intersim.pl/drg/gallery/cb/fidel/)
    400d/bge3, s30/1.4, c50/1.8, 580exII, 540ez, strato c6, 600r

Strona 229 z 312 PierwszyPierwszy ... 129179219227228229230231239279 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów