micles daj spokojczesc Twoich zdjec tez na siłe była
hmm ładny portret, owlosiony ten facet![]()
micles daj spokojczesc Twoich zdjec tez na siłe była
hmm ładny portret, owlosiony ten facet![]()
40d | c18-55 IS | c24/2.8 stm
Ostatnio edytowane przez armageddon ; 08-03-2009 o 19:59
Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 EX mark II kiedyś: 70-200mm f/4L, Lowepro Rezo 170AW
MagdaS - Madziu czy naprawdę uwżasz , że do tak ślicznego i żywotnego osobnika pasuje ta czarna ramka ??. Portrecik zwierzaka udany . Pozdrawiam .
Mało umiejętności - dużo zacięcia .
armageddon zbytnio centralnie jak dla mnie.. dobrze, że zastosowałeś tę właśnie perspektywę![]()
mhm, co do kadru domyslalem sie ze ta uwaga padnie jako pierwsza, bo centralnego kadrowania raczej sie unika ale...tak mi jakos podpasowaloczy nie uwazasz ze zaciesnienie do prawej popsuloby kompozycje?
doszedlem do wniosku ze skoro nóg modelki nie bedzie widac to jej sylwetka wcale sie nie skroci a tylko uwydatni jej spojrzenie wlasnie w tej perspektywie. troche sie potarzalem w tych lisciach zanim kompozycja spodobala
próbuje dalej
a tu nowsze
nie chcialem nic sugerowac ale borykam sie z cieniem pod oczami w takie sloneczne dni. probowal ktos uzywac aluminiowej karimaty jako blende?
Ostatnio edytowane przez armageddon ; 08-03-2009 o 22:55
Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 EX mark II kiedyś: 70-200mm f/4L, Lowepro Rezo 170AW
Ja nie próbowałem, ale szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie:-) Poza tym, jesli to tylko do oczu to przerost formy nad treścią. jeśli chesz być samowystarczalny i nie taszczyć ze sobą pomocnika po plenerze, zawsze można się zaopatrzyć w blendę trójkątną.. takie 80cm nie są drogie, a napewno sa przydatne, sam mysle o zakupie takiej. Jednej trójkątnej i jednej okrągłej 5 w 1 żeby mieć sporo materiałów odbijających.
Chociaż z tym to jeszcze zalezy od kadrów. Jesli sama twarz, ok można spróbować samemu, ale jeśli cała modelka, to żeby nie przesadzac z perspektywą, trzeba dłuższe ogniskowe, dalej odejśc, a to już znacznie zmniejsza efektywnośc naszej blendy..:grin:
Generalnie: Do całej postaci i kadrów amerykańskich: TAK Do samej twarzy NIE:-)
Pozdrawiam
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
a w kwestii zamieszczonych zdjęc i ich wartosci/walorów ktos jeszcze sie wypowie?![]()
w pierwszym zdjeciu usunelabym przede wszystkim torebke z kadru, a sama kombinowałabym coś z kadrem pionowym...
w drugim uciąłeś palec, w 3 znowu pionowo... przydalaby się jakas fajna obróbka, bo w 3 przepały widzę
1. Idziesz w plener w niesłoneczny dzień (najlepszy dla mnie jest taki z niepełnym ale sporym zachmurzeniem - gdy słońce często chowa się za chmury ale sporo kawałków niebieskiego nieba widać)
2. Ustawiasz modelkę w cieniu (najlepiej by tło też było w cieniu by nie przypalić)