Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lamuszka Zobacz posta
    Loome: dziękuję za rzeczową uwagę. Im dłużej nad nią myślę, tym bardzej się z nią zgadzam. Byłbym tylko wdzięczny za doprecyzowanie, jak bardzo Twoim zdaniem przeostrzyłem, bo mnie samemu ciężko ocenić (jeśli posługujesz się PS, proponuję w miarę obiektywny wskaźnik - wartości USM. Ja po zmniejszeniu ostrzyłem na wartościach 75%, 2, 3. Co byś - mniej więcej - proponował? Chodzi tylko o ostrzenie po zmniejszeniu) Ciągle mam wrażenie, że aż tak tragicznie nie jest BTW - kompresję faktycznie widać. Można to jakoś pogodzić z publikacją w Internecie?
    powiem Ci szczerze ze ja mam dosc nietypowy sposob wyostrzania zdjec i robie to w IrfanView. Dlugo nie uzywalem w ogole USM, ale nie bylem z tego zadowolony. Wydaje mi sie ze wyostrzanie to rzecz bardzo wazna w fotografii i potrafi ona wiele zepsuc i poprawic
    jesli chodzi o PS - był wątek na forum na temat wysotrzania, chyba janusz_body go napisał, była tez jego akcja do PS. ja PS nei uzywam, USM tez nie, wiec Ci nie pomoge. Mozliwe ze to tez kwestia monitora - na niektorych mniej widac ostrosc, na innych bardziej.
    Ogolnie wydaje mi sie ze USM jest przy portretach zbyt mocne, ale to moja subiektywna, bardzo amatorska i pewnie odosobniona opinia i moze wynikac z braku umiejetnosci

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    ...był wątek na forum na temat wysotrzania, chyba janusz_body go napisał, była tez jego akcja do PS. ja PS nei uzywam, USM tez nie, wiec Ci nie pomoge. Mozliwe ze to tez kwestia monitora - na niektorych mniej widac ostrosc, na innych bardziej..
    Akcja Janusza_Body dosc dobrze sie sprawdza w praktyce. Polecam ten watek.
    A co do ostrosci na ekranie. To np. na LCD jest kilka poziomow wyostrzania obrazu w ustawieniach i moga byc mylne, kiedy potem sie zobaczy to samo tylko na CRT lub na odbitce. Niektorzy "leca" na max wyostrzeniu LCD i uwazaja, ze wszystko jest ostre lub przeostrzone

Dopiero zaczyna Awatar lamuszka
    Miasto
    Jersitz

Domyślnie

Biperek: dzięki, takie właśnie uwagi miałem nadzeieję otrzymać.

ExploRa: poradnik Janusza_Body już przerobiłem (tzn. po Twim poście ) i faktycznie zmieniło się nieco moje pojęcie o ostrzeniu

RAdoCanon: nie wiem czy Twoja uwaga dotyczyła mojej pracy, ale wiadomo - uderz w stół a nożyce... Jeśli więc pisałeś do mnie, to oczywiście masz rację. Po prostu starałem się nadać temu portretowi charakter "glamour". Inna sprawa czy da się to oglądać... Wprawdzie znajomym sie spodobało, ale nikt z nich nie fotografuje :razz:

CrazyEyes Dogg: dlaczego uparcie twierdzisz, że używałem AF a nie ostrzyłem ręcznie i do tego jeszcze nie trafiłem z ostrością? Czy naprawdę uważasz, że brak ostrości na uszach modela dyskwalifikuje zdjęcie jako portret?

Uprawnienia umieszczania postów