No to Ci powiem że może i światło dobre (trochę za płasko jednak), czas również to niestety dziurka za mała - czyt. prosimy replay z f/8.0![]()
No to Ci powiem że może i światło dobre (trochę za płasko jednak), czas również to niestety dziurka za mała - czyt. prosimy replay z f/8.0![]()
Ostatnio edytowane przez CrazyEyesDogg ; 25-02-2009 o 01:47
.
a ja Ci powiem, ze chyba bawisz sie w fotografie makro, bo strasznie przeostrzone![]()
oczy są przeostrzone, dodatkowo kompresja chyba zbyt duza, takie moje zdanie![]()
Loome: dziękuję za rzeczową uwagę. Im dłużej nad nią myślę, tym bardzej się z nią zgadzam. Byłbym tylko wdzięczny za doprecyzowanie, jak bardzo Twoim zdaniem przeostrzyłem, bo mnie samemu ciężko ocenić (jeśli posługujesz się PS, proponuję w miarę obiektywny wskaźnik - wartości USM. Ja po zmniejszeniu ostrzyłem na wartościach 75%, 2, 3. Co byś - mniej więcej - proponował? Chodzi tylko o ostrzenie po zmniejszeniu) Ciągle mam wrażenie, że aż tak tragicznie nie jest![]()
BTW - kompresję faktycznie widać. Można to jakoś pogodzić z publikacją w Internecie?
CrazyEyesDogg: jeśli miałeś zamiar wprowadzić mnie w konsternację, muszę Ci przyzać, że odniosłeś sukces. Zupełnie nie wiem jak się do Twoich opinii ustosunkować, ponieważ: albo (a) nie rozumiem, o czym piszesz; (b) Ty nie rozumiesz, o czym piszesz; (c) obydwaj wszystko rozumiemy a Ty starasz się, mówiąc kolokwialnie, mi "pojechać". Tak czy inaczej, dzięki za zainteresowanie.
Wszystko mozna. Jezeli uzywasz PSa, to SAVE TO WEB i przy formacie JPEG wybierz optymalna kompresje, ktora wg Ciebie bedzie optymalna - taka, aby nie wyszly artefakty, ostrosc nie poszla w las i kolory nie wybladły. Np. dla rozdzialki 700x optymalnie dac 85%, plik miedzy 160-200 kb... Tak akurat![]()
Przeczysz sam sobie.
dziurka za mała - co miałeś na myśli? bo chyba nie np f2.8? Znowu byś sobie zaprzeczył.
I dlaczego f/8 ??
Mam na koncie kilkadziesiąt zdjęć portretowych i ani razu nie robiłem zdjęć przy f/8.
Nie mówie, że się tak nie robi bo i owszem - główne w studiu, ale to autor zdjęć decyduje jaką GO chce uzyskać.
I jeszcze jedna uwaga co do Ciebie - sam jesteś początkujący - uważasz, że jesteś odpowiednią osobą do udzielania rad? Wg mnie nie.
Pozdr.
Na moje oko to trochę bym postemplował te przekrwienia (zwłaszcza wewnętrzny kącik lewego oka) i starał się dobrać balans oświetlenia -tło/modelka tak, żeby było widać fakturę wdzianka. Najlepiej w tym konkretnym wypadku byłoby chyba je zmienić na coś jaśniejszego. Nie muszę mieć oczywiście racji, powiem więcej - jestem bardzo ciekaw opinii fachowców.
Pozdrawiam
Marek/Biperek
powiem Ci szczerze ze ja mam dosc nietypowy sposob wyostrzania zdjec i robie to w IrfanView. Dlugo nie uzywalem w ogole USM, ale nie bylem z tego zadowolony. Wydaje mi sie ze wyostrzanie to rzecz bardzo wazna w fotografii i potrafi ona wiele zepsuc i poprawic
jesli chodzi o PS - był wątek na forum na temat wysotrzania, chyba janusz_body go napisał, była tez jego akcja do PS. ja PS nei uzywam, USM tez nie, wiec Ci nie pomoge. Mozliwe ze to tez kwestia monitora - na niektorych mniej widac ostrosc, na innych bardziej.
Ogolnie wydaje mi sie ze USM jest przy portretach zbyt mocne, ale to moja subiektywna, bardzo amatorska i pewnie odosobniona opinia i moze wynikac z braku umiejetnosci![]()
Akcja Janusza_Body dosc dobrze sie sprawdza w praktyce. Polecam ten watek.
A co do ostrosci na ekranie. To np. na LCD jest kilka poziomow wyostrzania obrazu w ustawieniach i moga byc mylne, kiedy potem sie zobaczy to samo tylko na CRT lub na odbitce. Niektorzy "leca" na max wyostrzeniu LCD i uwazaja, ze wszystko jest ostre lub przeostrzone![]()