Strona 170 z 312 PierwszyPierwszy ... 70120160168169170171172180220270 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 691 do 1 700 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawello91 Zobacz posta
    Ożywię troche wątek i dodam coś od siebie.

Komentarze mile widziane
    W pierwszym ciachnołbym ciaśniej z lewej, żeby kompozycję oprzeć na drzewie za plecami modelki, i pokazać więcej alejki z prawej. poza fajna.

Na pozostałych dwoch tło spaprane IMHO.

Na wszystkich trzech twarz sprawia wrażenie niedoświetlonej (blenda wczesniej, lub korekrcja przy wywoływaniu by się przydała).
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Moim zdaniem ostatni portrecik jest bardzo udany:wink: Jedynym drobnym szczególem jest wspomniana dolna warga, ale to w końcu szczegół..

Cytat Zamieszczone przez dobert Zobacz posta
    drugie spostrzeżenie- czapka krzywo
    To chyba dla zrównowazenia kompozycji:wink:, IHMO calkiem fajnie wygląda i napewno lepiej, niż gdyby była prosto. Swoją droga zastanawaim się jak wyglada to zdjęcie w kolorze.
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    Nie ma takiej możliwości ja osobiście używam wraz z 400D tylko o wiele cięższego 70-200 2.8 IS i nie ma opcji, żeby cokolwiek sie uszkodzilo mocowanie aparatu jest wystarczajace mocne.
    Szczerze mowiac wybralbym jednak 85tke na Twoim miejscu myslę, że do portretow znacznie sie nada niz 70-200 tym bardziej w gorszych warunkach oswietleniowych. I nie zgodze sie, ze jest to bardziej uniwersalne szklo jako calo ksztalt, po pierwsze wspomniane swiatlo po drugie wielkosc, nie wyobrazam sobie przy kazdym wyjsciu ze znajomą brac biala lufe. Zoom mozna sobie w nogach zrobic
    tutaj kolejny ciasny portret :
    oraz ze zwykłego spaceru
    czy też w domu
    Bardzo fajne zdj. w 1 bardzo mi się podoba obróbka, gratuluję.
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Dopiero zaczyna Awatar drg
    Miasto
    wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    [...]
    tutaj kolejny ciasny portret :
    Ale rewelka, takie highkeyowe. Mógłbyś pokazać rawa?

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

No to czas zaniżyć poziom ;-)

Uwagi? Sugestie? Komentarze?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez talarczyk Zobacz posta
    Uwagi? Sugestie? Komentarze?
    Co do uwag, to przepalenia na włosach i może wykadrowałbym inaczej, pokazał nogi, bo ta pozycja (skupiając sie na dole kadru) nie wyglada najlepiej, albo pokazać samo popiersie:wink:
    Z drugiej jednak strony fajnie, że zdecydowałes się zastosować światło tylne, bo ładnie obrysowało kontyru glowy i doswietliło włosy (i przeswietlilo przy okazji:wink
    Pierwszy plan doswiatlełeś lampą czy blendą? (stawiam na blendę)
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Gdybym miał stówę na blendę to bym w plener nie poszedł
    Niestety jak na razie mój sprzęt to tylko Tamron 28-75 + flash ale z lampy właściwie nie korzystam chociaż zawsze powtarzam sobie "spróbuj, może coś wyjdzie... może jednak nie zepsujesz tej foty" Zastanawiam się (bardzo) powolutku czy sobie sprzęciku foto nie poszerzyć o 85/1.8 i blendę, bo bawiłem się 85-tką i.. no fajna jest
    Co do samego zdjęcia: modelka ustawiona była częściowo w cieniu drzewa przez co żadnych ostrych cieni nie było, a resztę załatwił RAW + Photoshop.

Dzięki za komentarz, powolutku, powolutku coś tam zaczynam rozumieć i coraz bardziej mnie ten portret wciąga

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez talarczyk Zobacz posta
    Gdybym miał stówę na blendę to bym w plener nie poszedł
    Blenda w plenerze przydaje się cześciej niż mogloby się to wydawać:wink:

mój sprzęt to tylko Tamron 28-75..
    No to już sporo rzeczy można focić, zwłaszcza, że ten Tamron ma bardzo dobre światło. Sam się do niego przymierzam. a zapotrzebowanie na szeroki kąt zapewnia Ci kit:wink: Swoja droga stalki w portrecie są czasem nieocenione i jesli masz zamiar iśc w tym kierunku, to warto się w cos takiego zaopatrzyć:wink:

Zastanawiam się (bardzo) powolutku czy sobie sprzęciku foto nie poszerzyć o 85/1.8 i blendę, bo bawiłem się 85-tką i.. no fajna jest :grin:
    To zalezy gdzie i jak byś focił. w plenerze 85 jest podobno świetna, ale w pomieszczeniach może byc za długa. zauwaz, że 50-tki na cropie daja już 80mm. poza tym nieco tansza 50-tka ma jeszcze lepsze swiatło 1.4

ale z lampy właściwie nie korzystam chociaż zawsze powtarzam sobie "spróbuj, może coś wyjdzie...
    Dopóki masz wbudowaną to nie korzystaj. taki flash jest tylko po to, żeby psuc zdjęcie i w tym Cie popieram. Co innego jesli kiedyś zdecydujesz się na zewnetrzną lampę, bo taka pozwala na kreatywność. Poczytaj trochę o fotografowaniu z uzyciem lampy i dojdziesz do całkiem zaskakujacych wniosków (podobnie zresztą jak ja)

a resztę załatwił RAW + Photoshop.
    Tez tak myslalem, bo w sumie nie pasowalo mi to do żadnego z tych doswietleń, ale coś obstawić trzeba było

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Dopóki masz wbudowaną to nie korzystaj. taki flash jest tylko po to, żeby psuc zdjęcie i w tym Cie popieram. Co innego jesli kiedyś zdecydujesz się na zewnetrzną lampę, bo taka pozwala na kreatywność. Poczytaj trochę o fotografowaniu z uzyciem lampy i dojdziesz do całkiem zaskakujacych wniosków (podobnie zresztą jak ja)
    W stopce kolegi jest 430ex.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    W stopce kolegi jest 430ex.
    Zwykle jak mowi się o psuciu zdjęć z uzyciem flash'a, to zakladam z góry, że chodzi o wbudowany, ale fakt, mój błąd.

Strona 170 z 312 PierwszyPierwszy ... 70120160168169170171172180220270 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów