Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar dobert
    Miasto
    NL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez turo1001 Zobacz posta
    P.S.Proszę o konkretne uwagi dotyczące kadru i techniki wykonania zdjęć
    uwaga do techniki - obydwa strasznie nieostre
    uwaga do kadru - dziewczyna na drugim wygląda jakby o te krzaczory się opierała. może mniejsza GO?

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

A coś takiego...?

(pardon za ramkę... )
    Ostatnio edytowane przez talarczyk ; 05-10-2008 o 12:30

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez talarczyk Zobacz posta
    A coś takiego...?
    (pardon za ramkę... )
    Mnie się podoba. ogolnie dobre kadrowanie, z pewna wolna przestrzenią na tło (jesli nie lubisz ciasno kadrować). może przyjąłeś trochę złą pozycję (robiłeś z niskiej perspektywy?) bo mi jakos nie pasuje ta linia horyzontu na wysokosci bioder. wg mnie przydałaby sie nieco wyżej, ale to już moja subiektywna ocena. Ogólnie jest dobre:wink:
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez talarczyk Zobacz posta
    A coś takiego...?

(pardon za ramkę... )
    Generalniew w porządku ale parę szczegółów:
    jak na zdjęcie pozowane ( a na takie wygląda) skojarzyło mi się (sorry za porównanie) ze zdjęciami typu "jak nabawić się skoliozy" - ramiona z klatką piersiową modelki tworzą trochę dziwną pozycję, jedno ramię wyżej, oba za bardzo do przedu wysunięte, może to wina kadru (robić zdjęcie z poziomu klatki piersiowej lub wyżej trochę - a to jest z poziomu pasa - i może dlatego ale wydaje mi się że nie tylko,
    technicznie ostrość i głebia jest ok, tylko przy kadrowaniu bym tak się spróbował ustawić żeby albo usunąć z tła te budynki (chyba się dało przesunąć bardziej w lewo) albo tak skadrować żeby z dołu było nie wiedać spodni (obciągnąć bluzkę albo obciąć zdjęcie..)
    Ogólnie na plus - teraz trzeba zadbać o szczegóły, modelkę masz ładną, musisz tylko sprawić żeby przestała bać się aparatu bo taka pozycja trochę to sugeruje, poza tym uśmiech by nie zaszkodził - akurat tu klimat (ubranie i światło) jest raczej szare więc jest nieźle ale uśmiech rozjaśniłby ten klimat..
    Pozdrowienia
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Generalniew w porządku ale parę szczegółów:
    jak na zdjęcie pozowane ( a na takie wygląda) skojarzyło mi się (sorry za porównanie) ze zdjęciami typu "jak nabawić się skoliozy" - ramiona z klatką piersiową modelki tworzą trochę dziwną pozycję, jedno ramię wyżej, oba za bardzo do przedu wysunięte, może to wina kadru (robić zdjęcie z poziomu klatki piersiowej lub wyżej trochę - a to jest z poziomu pasa - i może dlatego ale wydaje mi się że nie tylko,
    Fakt, zdjęcie robiłem z wysokości pasa.

technicznie ostrość i głebia jest ok, tylko przy kadrowaniu bym tak się spróbował ustawić żeby albo usunąć z tła te budynki (chyba się dało przesunąć bardziej w lewo) albo tak skadrować żeby z dołu było nie wiedać spodni (obciągnąć bluzkę albo obciąć zdjęcie..)
    Dokładnie to była to tablica przy drodze (taka zielona, w stylu "Konin 5km" ). Akurat to zdjęcie nie było pozowane przez co za dużo czasu na kadrowanie nie miałem, stąd te "śmieci" w tle

Ogólnie na plus - teraz trzeba zadbać o szczegóły, modelkę masz ładną, musisz tylko sprawić żeby przestała bać się aparatu bo taka pozycja trochę to sugeruje, poza tym uśmiech by nie zaszkodził - akurat tu klimat (ubranie i światło) jest raczej szare więc jest nieźle ale uśmiech rozjaśniłby ten klimat..
    Pozdrowienia
    Za komentarz b. dziękuje Przy następnym podejściu postaram się "zadbać o szczegóły" i poprawić błędy (żeby tej skoliozy nie było )

Uprawnienia umieszczania postów