Strona 118 z 312 PierwszyPierwszy ... 1868108116117118119120128168218 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 171 do 1 180 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    Cyber wiem i przyznalem sie ;-) Jak bys ogladal uwaznie to bys zauwazyl ,ze ta fotka juz byla ;-) Chodzilo mi o ocene kadru, obrobki i konwersji do BW ;-)
    Obróbka mizerna zbyt widoczna, kadr bez zmian od kilnunastu ostatnich zdjęć. Konwersja do BW - za szaro brak widocznych bieli oraz czerni jak to bywa w BW. Być może wynika to z tego ze orginał jest wyprany z kolorów, już ktoś pisał o sinym zafarbie. Popracuj nad kolorem a później BW.

--
    Robert.

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Dokładnie od początku walisz te same kadry, dodatkowo one nie są poprawne, wszystko centralnie. Ostatnie po co kwadrat tu aż by się chciało widzieć znacznie więcej dołu. A obróbka. Cyber już napisał. Weź mniej siedź przed komputerem przed obróbką, nie kombinuj z jakimiś kwadratami i konwersjami, kiedy kadru nie dobracowałeś, wiem, że chcę się wszystkie zdjęcia obrobić, bo wydaje się dużo świetnych, ale uwierz, że jak zrobisz kolejną sesją to raz, że się będziesz uczył, a dwa, że fotki będą lepsze, a o starych nie będziesz pamiętał tym bardziej, że cały czas ta sama modelka..... R.I.P.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukep Zobacz posta
    *wiesz, moim zdaniem ma to kolosalne znaczenie w robieniu kobiecego portretu. Jest cos takiego (przeciez o tym wiesz), jak fotografia naiwna i OK, ale wtedy nie nalezy tego bronic i prosze nie probowac podciagac tych moich wypowiedzi pod punkt ktorys tam (na ktory czesto Vitez sie kiedys powolywal), o wypominaniu wieku, bo nie taki byl sens wypowiedzi w tym watku (przynajmniej mojej), po prostu jak dla mnie to spojrzenie niedojrzale na kobiecy portret, a nie koniecznie niedojrzala modelka czy tez 'za mloda'.

Amen
    Ten wątek jest o portrecie, bez ograniczania się tylko do kobiecego portretu.
    Tak więc twoje porównywania kobiet i dziewczynek są nie na miejscu w kontekście tego wątku. Można portretować dziewczynki, kobiety, starców, koty itd itp i o portretach tych wszystkich osób jest ten wątek.
    Zrozum to i zejdź z tego tematu, bo nie tylko o kobiecych portretach tu piszemy, więc nie masz racji czepiając się Bystrego i jego modelek.

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CyberR Zobacz posta
    Obróbka mizerna zbyt widoczna, kadr bez zmian od kilnunastu ostatnich zdjęć. Konwersja do BW - za szaro brak widocznych bieli oraz czerni jak to bywa w BW. Być może wynika to z tego ze orginał jest wyprany z kolorów, już ktoś pisał o sinym zafarbie. Popracuj nad kolorem a później BW.

--
    Robert.
    Sorry ale umnie nic nie jest wyprane z kolorow, tym bardziej nie ma sinego zafarbu ??? Macie chyba powoli obsesje nad zafarbami ;-)
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kurcze, od jakiegoś czasu nie mam na kim ćwiczyć. Wyciągnąłem więc wczoraj jedno z szuflady, jestem ciekawy, jak je odbierzecie. Fotka lajtowa - spontan z ostatniej sesji - nazwał bym to Uchach-Anna ;-) Główne pytanie - czy w tego typu ujęciach zamknięte oczy rażą czy nie?

Body, stałki, zoomik

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

ja z portretami dopiero zaczynam ale mnie te zamkniete oczy troche rażą

albo bym je otworzył albo zaproponował modelce nie uśmiechanie się :P

a chyba mi się wydaje albo twarz jest troszeczke przepalona :/ ale możliwe że to u mnie tak widać.... no i szkoda ze z prawej strony nie ma przedłużenia tła tylko zaczyna się jakies nowe ale skoro mówisz ze spontan to w takim razie stwierdzam ze nie zwróciłes na to uwagi

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adino Zobacz posta
    ja z portretami dopiero zaczynam ale mnie te zamkniete oczy troche rażą

albo bym je otworzył albo zaproponował modelce nie uśmiechanie się :P
    No właśnie to był strzał pomiędzy pozowanymi ujęciami, kiedy młoda zaczęła się z czegoś tam śmiać Całkowicie niekontrolowane ujęcie.

a chyba mi się wydaje albo twarz jest troszeczke przepalona :/ ale możliwe że to u mnie tak widać....
    To akurat wynik obróbki w LR - zawsze podobał mi się podobny efekt, a że dopiero od niedawna wiem, jak go uzyskać, to mogę przez pewien czas trochę tego nadużywać (jak ze wszystkim, co nowe)

no i szkoda ze z prawej strony nie ma przedłużenia tła tylko zaczyna się jakies nowe ale skoro mówisz ze spontan to w takim razie stwierdzam ze nie zwróciłes na to uwagi
    Też żałuję, że te drzwi nie były dłuższe
    Dzięki za koment!
    Body, stałki, zoomik

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarcinG Zobacz posta
    *płaskie swiatło (jeśli lampą świeciłeś na wprost to tak nie rób- lepiej od czegs odbij
    *ciemno!
    *kadr mi sie nie podoba- za duzo góry i brzydko ciete ramię w lewym dolnym rogu
    *mam wrazenie ze GO poszła na wlosy - tylko jedno oko jest powiedzmy ostre, co mi przeszkadza
    Pozdrawiam!

Dzieki za podpowiedzi, faktycznie troszkę testowałem różne ustawienia lampy. Tu była ustawiona na ścianę i troszkę do góry ale jednak błysk w oczach się pojawił. Ostrość i na oczach i włosach bo były w jednej odległości :-). To pierwsze koty za płoty ale pracuję nad sobą. Jeszcze trochę a allgsm usłyszy sapanie za plecami :-)

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Smile

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Kurcze, od jakiegoś czasu nie mam na kim ćwiczyć. Wyciągnąłem więc wczoraj jedno z szuflady, jestem ciekawy, jak je odbierzecie. Fotka lajtowa - spontan z ostatniej sesji - nazwał bym to Uchach-Anna ;-) Główne pytanie - czy w tego typu ujęciach zamknięte oczy rażą czy nie?

Dla mnie to zdjecie jest super, jako ujecie - szczery i prawdziwy usmiech, smieja sie nie tylko usta ale i cala twarz modelki. Zamkniete oczy? Zupelnie mi to nie przeszkadza, a jesli kloci sie to z jakimis ogolnymi kanonami to niech to bedzie problem kanonow

Dla mnie ok, futryna okna po prawej rowniez mi nie przeszkadza

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jako spontan, to ok, ale tak normalnie, to oglądający szuka na zdjęciu punktu zaczepienia. To może być kontakt wzrokowy, chociaż sam nie przepadam za takimi zdjęciami, wolę takie "podglądane", czyli "street-portret" , czyli modelka udaje, że mnie nie widzi, ale ja widzę jej oczy . Wracając do tematu, to w tej fotce takim punktem przyciągającym wzrok jest uzębienie modelki, a nie wypadło ono korzystnie, wiec gdybym miał się czepiać, to zamkniete oczy są ok, ale pod warunkiem, że fotka ma jakiś inny mocny punkt. Ta nie ma.

Strona 118 z 312 PierwszyPierwszy ... 1868108116117118119120128168218 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów