Strona 94 z 312 PierwszyPierwszy ... 44849293949596104144194 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 931 do 940 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

1/20s to nie tak dużo krócej ;]
    350D

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja trening w domu bym już zakończył, bo jest kilka zdjęć-sukcesów, i nie ma co tego psuć. Na pewno z rezultatów jest zadowolona, więc zgodzi się na wypad na dwór. Fotografuj w cieniu unikając miejsc nasłonecznionych w tle. Do roboty!

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Ja trening w domu bym już zakończył, bo jest kilka zdjęć-sukcesów, i nie ma co tego psuć. Na pewno z rezultatów jest zadowolona, więc zgodzi się na wypad na dwór. Fotografuj w cieniu unikając miejsc nasłonecznionych w tle. Do roboty!
    Micles chodzimy w plener, zreszta widac to na niektorych zdjeciach. Ale czasami warunki na to nie pozwalaja. Deszcz, upal, wtedy pstrykamy w domu ;-)
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ja polecam zabrać ją na 'pole' zamiast na 'dwór' - żniwa są i może coś się uda ze zbożem pstryknąć
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    ja polecam zabrać ją na 'pole' zamiast na 'dwór' - żniwa są i może coś się uda ze zbożem pstryknąć
    Już widzę te przepały, głębokie cienie niczym z moich eksperymentów z chińczykiem...

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

o 18 czy 19 zboża nie zabierają, a światełko ładne... nikt tu nikomu nie każe używać lampy...
    350D

Domyślnie

Słońce może być za chmurami i cieni nie będzie.
    350D | 30D | 30D | 5D mkII
    Canon EF: 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 300/4 L IS | 17-40/4 L | 24-105/4 L

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

lepiej by światło było na tyle 'zdecydowane' żeby choć kierunek cieni dało się spostrzec. Ostatnio fotografowałem na ciemnej alejce w potwornie pochmurny dzień (sobota popołudniu) pod drzewami i postacie wyglądały jak wklejone - po prostu totalny brak cienia
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Hubson
    Guest

Domyślnie

Witam wszystkich!
    Zaglądam do tego wątku od dłuższego czasu i postanowiłem poddać Waszej ocenie moje fotki.Proszę o opinię, uwagi, porady, słowa krytyki...

1

2

3

Domyślnie

Witam wszystkich!
    Dopiero zaczynam swoją przygodę z CB, na razie czytam, czytam i w wolnych chwilach ... czytam, jednak po 7 dniowym studiowaniu tego wątku od deski do deski chciałbym krótko przedstawić moją opinię co do fotek zamieszczonych w tym wątku.

Z racji tego, że najwytrwalszym "uczniem" jest allgsm.pl - pozwól, że skupię się na Twoich dziełach

Patrząc na fotki z pierwszych stron (fotki w domu) - kompletna amatorka , Pierwsze próby w plenerze - mniej i bardziej udane ... ale było widać, że się uczysz...
    Kilka sesji domowych, z małą progresją in PLUS...
    Dalej nastąpił spadek formy przy fotkach domowych, spowodowany m.in. błędnymi ustawieniami aparatu...
    Kończąc na - moim zdaniem - bardzo ciekawych, ostatnich ujęciach (z tym błyszczykiem - szczególnie przedostatnie)

W znacznym stopniu potrafię wczuć się w Twoje fotki, ponieważ jestem w tej chwili na etapie gdzieś 1,5-2 miesiąca Twoich prób ;-)
    Wiem, że czasem bardzo Ci zależy na zrobieniu akurat danego zdjęcia, mimo, że oświetlenie na to nie pozwala. Też jak się uprę, to utrzymam 1/5 przy ISO 800 na kitowym szkle z 400D, jakim od niedawna dysponuję, ale właśnie powoli zaczynam rozumieć, że nie tędy droga do dobrego zdjęcia... :-)
    W pokoju mam straszne problemy ze światłem (parter, za oknem drzewo, maaaało światła nawet w południe!) Sądząc po niektórych Twoich zdjęciach, u Ciebie też są problemy z uchwyceniem odpowiedniego światła. Tyle, że u Ciebie bywa za jasno... Ja na szczęście właśnie zmieniam lokum i ten problem się skończy, mam nadzieję, że Ty też znajdziesz dobry sposób na światło, bo to podstawa i na pewno będzie można bardziej skupić się na kadrowaniu i kompozycji. Może faktycznie to prześcieradło na oknie załatwiłoby sprawę... spróbuj i zostaw w spokoju te żaluzje, to skończą się zdjęcia ISO 1250 w środku dnia ! :-)

Dobra, bo się robi niezły OT...
    Ogólnie: gratuluję Ci postępów, wytrwałości, uporu w dążeniu do celu i wielu udanych fotek! Jeszcze długa droga przed Tobą (przede mną jeszcze dłuższa), ale mam nadzieję, że z czasem zaczniemy focić choć po części jak Van czy Vitez

Inni userzy prezentowali nam swoje fotki sporadycznie, więc nie będę do nich wracał. Mam nadzieję, że za kilka tygodni będę mógł zaprezentować moje pierwsze "pseudo portrety" z 400D + KIT, bo jak na razie ich poziom jest zbyt niski i nie chcę zaśmiecać wątku :-)

Pozdr. i powo!

Strona 94 z 312 PierwszyPierwszy ... 44849293949596104144194 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów