Strona 92 z 312 PierwszyPierwszy ... 42829091929394102142192 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 911 do 920 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    Krótko.. Lampy błyskają przy czasach 1/200 lub 1/250, więc należy jak najbardziej przymknąć przesłonę żeby uzyskać takie czasy. Druga sprawa są bliskie odległości przedmiotowe więc, żeby GO pokrywała całą postać też trzeba zwiększyć wartość przesłony.
    nie zgodzę się z Tobą! Nie zawsze GO musi w studio pokrywać całą osobę. Jeśli masz problem z przysłoną (bo za jasno) to śmiało możesz zmniejszyć moc lampy, jeśli to nie pomoże to dodatkowo założyć na obiektyw szary filtr ND.

To że lampy mają synchro np 1/200 wcale nie znaczy że tyle trwa błysk. Można śmiało dłużej naświetlać fotografię...
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Przyznam szczerze, że moja wiedza praktyczna na temat pracy studio jest mizerna raczej kierowałem się wiedzą na temat lamp błyskowych czyli tzw flashy które mają chyba te same zastosowanie, a i działają podobnie co lampy studyjne. Szczerze mówiąc to chyba nie widziałem aktu zrobionego na 2.8 . Właściwie to teoretycznie możemy sobie stosować przesłonę jaką chcemy, ale w ogólnym zastosowaniu raczej spotykamy zdjęcia robione na bardziej przymkniętej niż otwartej przesłonie. Jeżeli chodzi o fotografie makro to jest całkowicie inna bajka i nawet nie wgłębiam się w ten temat
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    nie zgodzę się z Tobą! Nie zawsze GO musi w studio pokrywać całą osobę. Jeśli masz problem z przysłoną (bo za jasno) to śmiało możesz zmniejszyć moc lampy, jeśli to nie pomoże to dodatkowo założyć na obiektyw szary filtr ND.

To że lampy mają synchro np 1/200 wcale nie znaczy że tyle trwa błysk. Można śmiało dłużej naświetlać fotografię...
    A ja się z tym zgodzę

Również mógłbym się zgodzić z tym, że można robić zdjęcie w czasach 1/8 np do panoramowania obiektu lub zoomowania, albo pokazać inny ruch np taniec. Ale po co mącić w głowie początkującym ?
    Ostatnio edytowane przez kucza21 ; 04-08-2008 o 11:26 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeśli chodzi o czasy, to śmiem wspomnieć, ze ogniskowa nie jest jedynym kryterium jakim się powinnismy kierować. Oczywiście jeśli zastosujemy czas 1/f to mamy duże prawdopodobieństwo, że sami fotki nie poruszymy trzymając aparat w rękach. Niezapominajmy jednak, że fotografujemy żywe osoby, które też nie są z kamienia. Dla mnie ostre zdjęcia osób siedzących, to masz 1/30s a stojących 1/45-60 nie zależnie od ogniskowej. Fotografowałem ostatnio w dośc ciemnym kościele, i przy 200mm udaje się utrzymać z ręki 1/90s , przy założeniu, że mamy stabilną pozycję i opieramy się o coś. Fotografując 50mm udaje mi się czasem utrzymac 1/20, ale co z tego, jesli postacie zdążą się poruszyć?

W kwestii aktów na 2.8 to polecam fotki P. Wantucha - sporo jest z płytką głębią ostrości.

Jesli chodzi o studio, to moje doświadczenia są takie, że nie zawsze możemy tak otworzyć przysłonę, jak nam to pasuje - Lampa 600Ws, wyregulowana na 1/64 mocy, ustawiona jakieś 4m od modela, przy iso 200, nie pozwala otworzyć 4-5.6 bez przeswietlenia. Jeśli dodamy jeszcze jedną lampkę z przodu i coś w kontrze, może się okazać , że 5.6 będzie za jasno. Oczywiście można mieć słabsze lampy, albo je czymś przyciemniać, ale to nie zawsze jest wykonalne...
    Wydaje mi się, że do zdjęć na 2-2.8 najlepiej było by mieć światełko żarowe o regulowanej mocy.

Oczywiście pozostają szare filterki, ale wydaje mi się że psują trochę dynamikę przejść tonalnych.
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    ...
    W kwestii aktów na 2.8 to polecam fotki P. Wantucha - sporo jest z płytką głębią ostrości.
    ...
    Bylem na wystawie. Rowniez polecam, warto
    .

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

I tym sposobem z tytułowych portretów przeszliśmy bezboleśnie do aktów. Pliz continue

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta

A ja się z tym zgodzę

Również mógłbym się zgodzić z tym, że można robić zdjęcie w czasach 1/8 np do panoramowania obiektu lub zoomowania, albo pokazać inny ruch np taniec. Ale po co mącić w głowie początkującym ?
    generalnie to chodziło mi o coś innego, ale źle to opisałem. W studio można śmiało robić zdjęcia z czasem np 1/50 (nie proponowałem nikomu robienia zdjęć z czasami takimi jak 1/8s) aby zmieszać światło błyskowe z zastanym.

Kolejna to 'trwanie błysku' a czas synchro o jakim pisałem. Światło z lampy ustawionej na 1/64 mocy szybciej wygaśnie niż z odpalonej z maksymalą mocą.

dobra, chyba już dość off topicu, bo z tematyki kreatywnej wchodzimy powoli w sferę sprzętową.

Pozdrawiam
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dobra koniec prowokacji

1.
    Zamierzony wyglad "laleczki" ;-) choc ,jeszcze probuje wyrobic w zonie pewne spojrzenie ktore doda wiecej uroku. Paenka czy tutaj nie pasuje ten blyszczyk ?

2.
    Czy nie za waski kadr ?

http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

sprytnie usunięty EXIF co by się już nikt nie przyczepił

Na pierwszym zdjęciu nie podobają mi się przepalenia na włosach i... błyszczyk, ponieważ wyszła na ustach śmieszna błyszcząca kreska. Poza tym kadr mi się bardzo podoba.
    350D

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

NO NO!!!!!!!

tylko czemu z uporem maniaka jej te brodę przycinasz??
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    Dobra koniec prowokacji
    Powiedzmy, że na razie nie wierzę. Poczekam na utrzymanie formy z ostatnich 2 zdjęć. Pierwsze ok, drugie tak jak napisałeś. W końcu widzisz co zrobiłeś źle, nawet bez podpowiedzi innych. Tylko czemu wystawiasz zdjęcie, jak mógłbyś zrobić nowe i wystawić je bez wątpliwości odnośnie kadru?

Strona 92 z 312 PierwszyPierwszy ... 42829091929394102142192 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów