Hmmm... Nie każdy portret chyba musi przedstawiać osobę który się patrzy tylko w obiektyw... Przykład z tego tematu, który był bardzo dobrze odebrany (to jakby inspiracja...) :
Zrobiłem oczywiście mnóstwo klasycznych portretowych ujęć ale to później wrzucę
Może jesteś nieczuły ;P Albo to tylko ja potrafię odczytać jej wyraz twarzy bo ją znam... Mówicie, że prócz walorów technicznych zdjęcia powinny być też jakieś uczucia, emocje... Ja tu czuję piękno sytuacji: piękna kobieta plecie warkocze (może wyrusza na spotkanie z ukochanym) w blasku wschodzącego słońca (no dobra... była już 6:58 ;P)... Oddaje to także charakter fotografowanej osoby... Poprawcie mnie jeśli jestem zbyt subiektywny w ocenie w końcu swojego zdjęcia... Ja jestem z tego zdjęcia dumny ;P I faktycznie ciaśniejszy kadr lepszy!
Dla mnie wowPokazałeś człowieka uprawiającego swój sport (przynajmniej tak to wygląda)... Czyli uchwyciłeś część jego życia w dodatku w bardzo przyjemny sposób... (z tego co się naczytałem to tak właśnie być powinno
)
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Troszeczku jestem zaskoczony Twoim zdziwieniem, tym bardziej, że pozwoliłem sobie zajrzeć na Twoją stronę. 20 lat minęło od kąd wziąłeś aparat, "dopiero gdy przestałem myśleć o technice" cytat z Twojej strony. Tak więc teraz już wiem dlaczego zdjęcie wygląda tak, a nie inaczej. Niestety, ale trzeba myśleć o technice w czasie robienia zdjęcia. Nie chcę być złośliwy bo nie o to tutaj chodzi, ale przecież to widać gołym okiem, że 50% zdjęcia to białe i czarne plamy. Całkowity brak drugiego planu dyskwalifikuje to zdjęcia.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tak owszem nie każdy, ale nawet jak teraz dałeś porównanie to zastanawiałem się o co Ci chodzi. W zdjęciu cybera jest użyta technika, klimat zdjęcia idealna konwersja BW, światnie dobrana GO. Twoje to bardziej polowy pstryk i bym go nigdy nie skojarzył z tym zdjęciem, Ty nawet nie postarałeś się o kompozycje w przeciwieństwie do powyższego zdjęcia. Swoją drogą dobrze, że masz jakieś inspiracje. Następnym razem odrazu pokazuj, że któreś zdjęcie Ciebie zainspirowało.
Ostatnio edytowane przez kucza21 ; 31-07-2008 o 11:29 Powód: Automerged Doublepost
Akurat z GO to z kitem nie poszaleję... Klimatyczne jest z BW bo taki charakter zdjęcia (ułożenie ciała głównie samo nasuwa BW...)... Moje jest w całkiem innym klimacie, takim wiejskim trochę i to mniej więcej chciałem uzyskać... Może po prostu jest takie zwyczajne i dlatego się średnio podobaklimat zdjęcia idealna konwersja BW, światnie dobrana GO.No dobrze... Wezmę sobie uwagi do siebie i następnym razem postaram się to zrobić lepiej.
Jedziemy dalej:
Pierwszy błąd jaki sam zauważyłem... Czy brakuje tu drugiego oka?
Edit: może znów kompozycja? może lepiej w kwadracie?
Ostatnio edytowane przez Bystry ; 31-07-2008 o 12:42
jak dla mnie za dużo góry i ujęcie trochę niefortunne, ja bym nie chciała widzieć moich dziurek od nosa... trochę wyżej i byłoby lepiej
A bylo o dziurkach w nosie i to w pierwszych postach.
No i po testach mojej 85 1.8 obiektyw do wymiany ;-(
http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.
Ok... To trochę inaczej...
Widzę że raczej będzie nam trudno dojść do porozumienia. Wnioski te wyciągam po przejrzeniu 5 portretów jakie masz w swojej galerii CB - wszystkie poza jednym (chyba drugie z drugiej serii) w moich oczach są płaskie - twarze są naświetlone płasko i brak im światłocienia tworzącego bryłę. To oczywiste że mając taką wizję portretu i oddawania twarzy, moje fotki są dla Ciebie zbyt kontrastowe, więc nie ma się o co sprzeczać.
Nie mogę zgodzić się tylko z jedną sprawą. Piszesz że 50% fotki to białe i czarne plamy, i to fotkę dla Ciebie dyskredytuje. Wydaje mi się że to mocno stereotypowe (prawie tak, jak bezwzględne trzymanie się mocnych punktów i linii). Moim zdaniem tło ma być tłem i może sobie czasem być w 100% białe lub czarne - takie prawo tła... Natomiast grzechem tła jest, gdy dominuje nad tematem i tego staram się unikać. W moim przekonaniu, blik za głową nadaje przestrzeni tłu, więc nie jest płaskie. No ale czy wystarczająco, to już kwestia gustu a o nich się nie dyskutuje...
aa no i zapomniał bym o tym cytacie ze stronki - chodzi głównie o to, że w pewnym momencie dostrzegłem, że ważniejsze jest oddanie tematu/przekaz obrazu a nie jego nienaganność techniczna pod każdym względem. Np. ważniejsze jest dla mnie poprawne naświetlenie (czyli takie jakie mi w tym momencie odpowiada by nadać odpowiedni nastrój) np twarzy gdy jest ona tematem, niż poprawne/niepoprawne naświetlenie tła.
Ostatnio edytowane przez myst ; 31-07-2008 o 16:43
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński