O Van, skoro juz jestes, od dluzszego czasu sledze ten watek jednak jeszcze nie czas na mnie zebym cos tutaj wrzucil, nie czuje sie jeszcze na silach, nie chce wrzucac czegos co totalnie jest zle. Ale mam kilka pytan
Napisales ze drozka ladnie zagrala na tych zdjeciach w tle. Co dokladnie miales na mysli ? To ze w pierwszym pozwala nie zgubic sie wlosom w ciemnym tle a w drugim "nakierowuje" widza z jednej i drugiej strony na twarz ??
dobrze dobrana Go, tzn nie za bardzo rozmyta - przez co widac drozke - i nie za wyrazna by nie rozpraszac ?
Mocne punkty ok, rozumiem, i w sumie ostatnie pytanie, czy wiekszosc portretow musi byc kadrowana z ucieta glowa od gory ?? Co w sytuacjach gdy osoba ma ciekawa fryzure ? Uciac i pozwolic widzowi skupic sie na samej twarzy czy zostawic i dac ogladajacemu troche wiecej szczegolow ?? Dlaczego kadruje sie tak ciasno ?? Wywodzi sie to z czegos konkretnego czy poprostu rynek tak to uksztaltowal ??

Ostatnio robilem zdjecia osoby ktora ma dluuuugie ,ladne, proste wlosy, moim zdaniem te zdjecia lepiej wygladaja wlasnie z kadrem mniej ciasnym, znajomy stwierdzil ze popelnilem duzy blad i pokazal dla przykladu ciasno kadrowane zdjecia z ucieta gora glowy. Czy mial racje ?? :P
Wierze ze znajdziesz i dla mnie tutaj odrobinke czasu