Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plyszczarz86 Zobacz posta
    Hmm pisałeś o liniach prowadzących na pierwszym zdjęciu, a jakbym postawił modelke na końcu kładki? Wtedy liny prowadziły by do niej.
    Próbować warto, bo nie zawsze pewne założenia teoretyczne do końca się sprawdzą. Zrób tak, jak piszesz a może coś interesującego z tego wyniknie.

Jak już wcześniej napisałem nie można fotografii, a w tym wątku portretu, sprowadzać do gotowego przepisu, algorytmu, obróbki. Przydaje się pewne wyczucie estetyczne, plastyczne do zatrzymania chwili, znalezienia ujęcia, o którym większość napisze - to jest ładne. I czasem trudno do końca wszystko zdefiniować. Niektórzy wolą skupiać się wyłącznie na obróbce, bo łatwiej wtedy o jednoznaczne definicje, stawianie tez i ich obronę. Wg mnie zdecydowanie więcej korzyści otrzymujemy oglądając prace mistrzów i fotografując aniżeli koncentrując się na PS-ie. Może warto przechylić proporcje dyskusji z tematu obróbki na korzyść poszukiwania wartości w odbiorze danej pracy? Powodzenia w tych poszukiwaniach.
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 20-07-2008 o 17:40
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hofi66 Zobacz posta
    Próbować warto, bo nie zawsze pewne założenia teoretyczne do końca się sprawdzą. Zrób tak, jak piszesz a może coś interesującego z tego wyniknie.

Jak już wcześniej napisałem nie można fotografii, a w tym wątku portretu, sprowadzać do gotowego przepisu, algorytmu, obróbki. Przydaje się pewne wyczucie estetyczne, plastyczne do zatrzymania chwili, znalezienia ujęcia, o którym większość napisze - to jest ładne. I czasem trudno do końca wszystko zdefiniować. Niektórzy wolą skupiać się wyłącznie na obróbce, bo łatwiej wtedy o jednoznaczne definicje, stawianie tez i ich obronę. Wg mnie zdecydowanie więcej korzyści otrzymujemy oglądając prace mistrzów i fotografując aniżeli koncentrując się na PS-ie. Może warto przechylić proporcje dyskusji z tematu obróbki na korzyść poszukiwania wartości w odbiorze danej pracy? Powodzenia w tych poszukiwaniach.
    Ja wiem że starych drzew się nie przesadza a faceci w twoim wieku są uparci jak muły... ale gdybyś zrewolucjonizował swoje poglądy i zaczął stosować wypomniane algorytmy (zasadę złotego podziału chociażby) twoje prace bardzo by na tym zyskały ... bo oko i doświadczenie już masz, tylko braki we wiedzy na temat kompozycji ...
    pozdrawiam

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    Ja wiem że starych drzew się nie przesadza a faceci w twoim wieku są uparci jak muły... ale gdybyś zrewolucjonizował swoje poglądy i zaczął stosować wypomniane algorytmy (zasadę złotego podziału chociażby) twoje prace bardzo by na tym zyskały ... bo oko i doświadczenie już masz, tylko braki we wiedzy na temat kompozycji ...
    pozdrawiam
    Tak bardzo Ci doskwiera, że potrafię znaleźć niedociągnięcia techniczne w obróbce i czasem kompozycyjne w wątku Twojej galerii, że na siłę szukasz jakby tu się odegrać. Wyhamuj nieco z tym samouwielbieniem dla własnej osoby. Trochę się zagalopowałeś ze swoimi stwierdzeniami, które są czasem absurdalne. Mam tez wrażenie, że w wielu miejscach próbujesz "rzucać rękawicę", by wszem i wobec udowadniać swoją wartość. Nie dam się sprowokować mając na uwadze szacunek dla innych w tym wątku.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez iktorn92 Zobacz posta
    No to moze i ja cos tak niesmialo wrzuce....
    Pozdrawiam i liczę na konstruktywna krytyke
    Gdybym miał opisać swoje wrażenia, to osobiście bardziej gustuję w ujęciach 4 i 5 ze względu na pewną naturalność, której brakuje w 1-3. W 1-3 modelka uparcie patrzy w obiektyw, przez co wnosi trochę sztywności. To takie pierwsze wrażenie. Co do innych aspektów, to 1- dałbym nieco szerzej, 2 - masz prześwietlenie na policzkach a drugi plan, choć rozmyty, posiada zbyt wiele szczegółów przez co obraz górnej połowy jest zbytnio przeładowany, 3 - nie wiem co napisać, jakoś mnie nie przekonuje, 4 i 5 można by nieco poprawić kompozycję, ale zdjęcia są ciekawe (5 - fragment krzesła zbędny w tle i cięcie na zgięciu łokcia - może więcej dołu by się przydało np., fajna tonacja kolorystyczna).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez plyszczarz86 Zobacz posta
    Aha, ta kładka jest w Budziwoju
    A gdzie to magiczne miejsce się znajduje?
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 20-07-2008 o 18:58 Powód: Automerged Doublepost
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Uprawnienia umieszczania postów