Strona 60 z 312 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270110160 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 591 do 600 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Moim zdaniem kolego CyberR nie jesteś, laikiem, a jakieś pojęcie o fotografii masz co świadczą o tym zdjęcia przede wszystkim, ale jak i również 4 lata na CB, nawet jeśli nic nie napisałeś. Mam wrażenie, że swoimi zdjęciami możesz odstraszać, zniechęcać początkujących. Moim zdaniem wszystkie zdjęcia są poprawne, a ostatnie bardzo klimatyczne.

Bywalec Awatar Piasek1989
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

przykład CyberR mówi sam za siebie nie siedzieć przed kompem i pisać bzdury na forum tylko iść i robić foty to forum ma tak wiele informacji na temat zdjęć wszelakiego rodzaju że naprawdę ciężko teraz coś nowego dodać więc apel do wszystkich odejdźcie od komputerów idźcie trenować (ja tak zrobię jak mi przyślą ładowarkę i naładuję akumulatorek)
    50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

CyberR - te dwie ostatnie fotografie naprawdę ciekawe. Brawo!
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Domyślnie

1. 2. 3.
    Zdjęcia zrobione podczas jednego z wypadów rowerowych ze znajomą. Aparat to 20d, 50 1.8@3.5, iso 200
    Prosze o komentarze i rady nad czym musze pracować
    EOS 20d, EOS 300, Tokina 20-35/3.5-4.5, EF 50/1.8, EF 28-80/3.5-5.6 II, 380 EX, Metz 44 af3, Zenit 412DX, Zenitar 50/2, statyw i chęci do nauki

Dopiero zaczyna

Domyślnie

magia i klimat a do tego bardzo przyjemne dla oka. bardzo ładna fotografia gratuluję

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plyszczarz86 Zobacz posta
    Zdjęcia zrobione podczas jednego z wypadów rowerowych ze znajomą. Aparat to 20d, 50 1.8@3.5, iso 200
    Czyżby to była kładka w Budziwoju ? ;]
    350D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

nad przeczytaniem tematu od początku? Według mnie Twoje zdjęcia wyglądają jak zupełnie przypadkowe nieprzemyślane pstryki.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Macie racje za dużo nie pisałem na forum więcej czytałem i praktykowałem i każdemu początkującemu polecam jak najwięcej praktyki i pracy z apartem oraz myslenia przy robienia zdjęć. Jak ktoś kiedyś powiedział to forograf robi zdjecie nie aparat.

plyszczarz86 to co pisze robgr85 jest prawdą nic przemyslanego nie ma w tych ujęciach.

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plyszczarz86 Zobacz posta
    1. 2. 3.
    Miejsce zdjęcia nie należy do najłatwiejszych w sensie budowanie kadru, bo trzeba mieć trochę doświadczenia, aby na mocowaniach tego mostu tak zbudować perspektywę, by równoważyła element główny - postać. Tym bardziej, gdy na taki mostek jeszcze wejdziemy i zaczyna balansować

Jeśli to ma być portret, to na dwóch pierwszych masz niewłaściwe proporcje mostu w stosunku do postaci, linie prowadzące (mostu) są zbyt narzucające się, uwaga oglądającego skupia się na różnych elementach.

Trzecie zdjęcia - tu już jest lepiej z kompozycją i widać jakąś korespondencję lewej strony (perspektywa mostu) z twarzą modela, logicznie to się uzupełnia a uwaga oglądającego skupia się na twarzy i zakończeniu mostu. Nie jest źle, można by nieco zmienić kąt widzenia, ogniskową by twarz zajmowała nieco więcej kadru ... Tak to widzę.

P.S.
    Tak przy okazji, jeśli ktoś ma ochotę, to proszę sobie zerknąć na kilka moich ostatnich strzałów - trzy odsłony, różne miejsca. Może coś się spodoba. Link pod zdjęciem. Zapraszam.

Pełna seria na stronie --> http://www.pbase.com/hofi/studiob
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 19-07-2008 o 20:52
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hofi66 Zobacz posta

[/URL]
    Hoffi! wszystko gites tylko za ciasno z prawej i z góry - oko błądzi za mocnym p-tem którego niema ... ale zauważyłem tą tendencje w twoich kadrach, więc mnie ta fota nie dziwi (nawet avatar mz za ciasny )....
    mz są tylko dwa sposoby na poprawę tego kadru :
    albo tniemy zaraz pod pupa modelki (wzdłuż czerwonych przerywanych kresek) i robimy panoramę z twarzą w mocnym punkcie albo oddajemy trochę przestrzeni wymienionych miejscach, bo tak jak jest teraz to się kupy nie trzyma - brak balansu w kadrze ... winieta tez mz trochę ordynarna

Cytat Zamieszczone przez CyberR Zobacz posta
    To może ja tez coś czarno-białego zgodnie z zaleceniem hofi66 więcej powietrza ...

-

--
    Robert.
    Wow! nareszcie ktoś z pomysłem, fantazja i jajami do realizacji - brawo!
    fotki gites, minimalne potknięcia mz w kwestii kadrowania, ale sie gubi w całości przekazu ...

Saludos Hombreses

Strona 60 z 312 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270110160 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów