Strona 56 z 312 PierwszyPierwszy ... 646545556575866106156 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dziadek raz jeszcze... Może tak lepiej? Tu trochę ciachnąłem oryginalny szerszy kadr z lewej i góry...

Body, stałki, zoomik

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    co sadzicie??Co dopracowac, co zmienic
    O tle juz wspomnieli. Lewa ręka mi nie przeszkadza - racja z tym dotykaniem włosów .
    Ostrość tam gdzie trzeba, kadr dobry, fajnie przechylony.
    Co poprawić - pozbyć się czarnego ramiączka i dać głębszy dekolt .

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Co poprawić - pozbyć się czarnego ramiączka i dać głębszy dekolt
    Hehehe to akurat zdjecia ze strasznie uparta dziewuszka (17 lat) ;-) to bylo nie do przeskoczenia (nie chciala sciagnac stanika ani pokazywac dekoltu przy innych ujeciach), choc to kolo zauwazylem dopiero jak mi powiedzieliscie, sprobuje to wystemplowac stamtad
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

MacIngrit
    Guest

Domyślnie

Jeszcze raz poddam się krytyce.
    Co o tym myślicie?
    [IMG] [/IMG]
    Ostatnio edytowane przez MacIngrit ; 16-07-2008 o 15:14

Domyślnie

hmmm chyba za duzo swiatla & dziecko przez to wyglada plasko, w sumie wyszla mu z twarzy jedna biala plama, nie ma zadnej gry cieni - to by sie przydalo + on ma takie oczy czy tak sie wyszopowaly?
    EOS 400d/BG-E3/kit/Canon 10-22 3.5-4.5/ Sigma 18-50 2.8 EX DG/Canon 70-200 F4 L/ Sigma 24-135 2.8-4.5/velbon sherpa 600r
    www.djmal.pl

MacIngrit
    Guest

Domyślnie

Dzięki za odpowiedz.
    Oczy mój mały Mieszko ma takie naturalnie.
    Prawia na każdym zdjęciu ma takie fajne "duszki" co np; znów u starszego syna trudno utrafić.

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

czytam ten watek od początku i brak mi słów... im dłużej czytam tym bardziej zgadzam się z kolegą unicorn78, ma chłop rację nikt nie czyta cennych uwag tylko wystawia swoje gnioty licząc na achy i echy ... prawda jest taka że poza drobnymi wyjątkami (liquidsound - no może fotka jest trochę prześwietlona i ostrość wylądowała na leżaku a nie na oczach modelki)
    poziom wystawianych prac jest żenująco niski... balans bieli do bani - barwy jak z Księżyca, czasami ratowane żałosnym desaturate ...

może warto uświadomić sobie że nie każdy ma dryg do portretów i ze samo posiadanie szklarni i drogiego body nie wystarczy ...

może za nim wystawicie swoje gnioty warto popatrzeć jakie portrety robią ludzie na oPh czy obiektywni.pl - mnie szczęka opada ja widzę fotografie portretowe naprawdę młodych, zdolnych ludzi ...

reasumując: jak nie dociera do was słowo pisane może warto zacząć kopiować innych ...
    na zakończenie wrzucam swojego poprawnego technicznie gniota z minimalna obróbka w PS , zdjęcie nie skomplikowane kompozycyjnie,
    może któryś z wnikliwych studentów postara się skopiować fotkę używając swoją lub pożyczona modelkę, lub rozbic ja na czynniki proste poprzez analizę światła kadru etc ...
    i przestanie zawracać innym głowę przypadkowo uchwyconymi pstrykami ... bo portret mz moi drodzy to przede wszystkim sztuka interakcji z modelem ....
    pozdrawiam

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Oj Van odrazu ,ze nie czytamy ,ja czytam i staram sie stosowac do wskazowek, nie zawsze to wychodzi.Jedni lapia szybciej inni dluzej.
    Oczywiscie postaram sie skopiowac twoje zdjecie, niestety nie dam rady w ten weekend, ale w przyszly napewno. O ile sie nie myle to dowietlales to zdjecie, ja nie posiadam niestety lampy ale postaram sie zrobic to jak najlepiej ;-)

Bede wkoncu robil dobre portrety i juz ! ;-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Aha ,jedno zdjecie nie daje mi spokoju ;-)
    Wrzucalem je do watku i zarzucano mi brak kontrastu, fakt nie bylo go za duzo, mi jednak ten efekt sie podobal. Pobawilem sie troche i wyszlo cos takiego:

Kurcze mam dosyc juz tego laptopa, otwieram u siebie jest ok, otwieram w przegladarce jest do d...

I pytanie do Vana, jak ty to robisz ,ze na twoich zdjeciach oczy sa tak mega ostre tak bardzo sie wyrozniaja z tlumu innych szczegolow ? Czy to kwestia trafienia ostroscia w oczy ? Ja zawsze staram sie trafic w oczy ale nigdy mi taki efekt nie wychodzi, czy moze to ps ? hmm ? ;-)
    Ostatnio edytowane przez allgsm ; 17-07-2008 o 09:22 Powód: Automerged Doublepost
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta

Bede wkoncu robil dobre portrety i juz ! ;-)
    i tak trzymaj - pamiętaj że trzeba to robić z głową - tzn portret powinien powstać najpierw w twojej głowie a dopiero później, na matrycy ...czasami więcej czasu i uwagi trzeba poświęcić modelowi niż na pstrykaniu -
    mam znajomego fotografa, który podczas sesji portretowej robi max 10-15 zdjęć, a klientów ma poumawianych na kilka miesięcy z góry! widziałem go niejednokrotnie w akcji - gość naprawdę zastanawia się zanim naciśnie spust - cały czas rozmawia z klientem, opowiada dowcipy, zagaduje ... mz w tym tkwi sekret - z głową panowie i panie z głową ...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    I pytanie do Vana, jak ty to robisz ,ze na twoich zdjeciach oczy sa tak mega ostre tak bardzo sie wyrozniaja z tlumu innych szczegolow ? Czy to kwestia trafienia ostroscia w oczy ? Ja zawsze staram sie trafic w oczy ale nigdy mi taki efekt nie wychodzi, czy moze to ps ? hmm ? ;-)
    po prostu ustawiam na nie ostrość

wyślij mi proszę oryginał tego zdjęcia z chęcia się pobawię - najlepiej RAW, odeślę Ci psd w rewanżu ...
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 17-07-2008 o 09:26 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Kurcze mam dosyc juz tego laptopa, otwieram u siebie jest ok, otwieram w przegladarce jest do d...
    poczytaj sobie o przestrzeniach kolorów. Bardzo możliwe że zdjęcia robisz w AdobeRGB, a potem zapominasz skonwertować na potrzeby www.

Pozdr.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Strona 56 z 312 PierwszyPierwszy ... 646545556575866106156 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów