Dziadek raz jeszcze... Może tak lepiej? Tu trochę ciachnąłem oryginalny szerszy kadr z lewej i góry...
Dziadek raz jeszcze... Może tak lepiej? Tu trochę ciachnąłem oryginalny szerszy kadr z lewej i góry...
Body, stałki, zoomik
HeheheCo poprawić - pozbyć się czarnego ramiączka i dać głębszy dekoltto akurat zdjecia ze strasznie uparta dziewuszka (17 lat) ;-) to bylo nie do przeskoczenia (nie chciala sciagnac stanika ani pokazywac dekoltu przy innych ujeciach), choc to kolo zauwazylem dopiero jak mi powiedzieliscie, sprobuje to wystemplowac stamtad
![]()
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II
hmmm chyba za duzo swiatla & dziecko przez to wyglada plasko, w sumie wyszla mu z twarzy jedna biala plama, nie ma zadnej gry cieni - to by sie przydalo + on ma takie oczy czy tak sie wyszopowaly?![]()
EOS 400d/BG-E3/kit/Canon 10-22 3.5-4.5/ Sigma 18-50 2.8 EX DG/Canon 70-200 F4 L/ Sigma 24-135 2.8-4.5/velbon sherpa 600r
www.djmal.pl
Dzięki za odpowiedz.
Oczy mój mały Mieszko ma takie naturalnie.
Prawia na każdym zdjęciu ma takie fajne "duszki" co np; znów u starszego syna trudno utrafić.
czytam ten watek od początku i brak mi słów... im dłużej czytam tym bardziej zgadzam się z kolegą unicorn78, ma chłop rację nikt nie czyta cennych uwag tylko wystawia swoje gnioty licząc na achy i echy ... prawda jest taka że poza drobnymi wyjątkami (liquidsound - no może fotka jest trochę prześwietlona i ostrość wylądowała na leżaku a nie na oczach modelki)
poziom wystawianych prac jest żenująco niski... balans bieli do bani - barwy jak z Księżyca, czasami ratowane żałosnym desaturate ...
może warto uświadomić sobie że nie każdy ma dryg do portretów i ze samo posiadanie szklarni i drogiego body nie wystarczy ...
może za nim wystawicie swoje gnioty warto popatrzeć jakie portrety robią ludzie na oPh czy obiektywni.pl - mnie szczęka opada ja widzę fotografie portretowe naprawdę młodych, zdolnych ludzi ...
reasumując: jak nie dociera do was słowo pisane może warto zacząć kopiować innych ...
na zakończenie wrzucam swojego poprawnego technicznie gniota z minimalna obróbka w PS , zdjęcie nie skomplikowane kompozycyjnie,
może któryś z wnikliwych studentów postara się skopiować fotkę używając swoją lub pożyczona modelkę, lub rozbic ja na czynniki proste poprzez analizę światła kadru etc ...
i przestanie zawracać innym głowę przypadkowo uchwyconymi pstrykami ... bo portret mz moi drodzy to przede wszystkim sztuka interakcji z modelem ....
pozdrawiam
Oj Van odrazu ,ze nie czytamy ,ja czytam i staram sie stosowac do wskazowek, nie zawsze to wychodzi.Jedni lapia szybciej inni dluzej.
Oczywiscie postaram sie skopiowac twoje zdjecie, niestety nie dam rady w ten weekend, ale w przyszly napewno. O ile sie nie myle to dowietlales to zdjecie, ja nie posiadam niestety lampy ale postaram sie zrobic to jak najlepiej ;-)
Bede wkoncu robil dobre portrety i juz ! ;-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aha ,jedno zdjecie nie daje mi spokoju ;-)
Wrzucalem je do watku i zarzucano mi brak kontrastu, fakt nie bylo go za duzo, mi jednak ten efekt sie podobal. Pobawilem sie troche i wyszlo cos takiego:
Kurcze mam dosyc juz tego laptopa, otwieram u siebie jest ok, otwieram w przegladarce jest do d...
I pytanie do Vana, jak ty to robisz ,ze na twoich zdjeciach oczy sa tak mega ostre tak bardzo sie wyrozniaja z tlumu innych szczegolow ? Czy to kwestia trafienia ostroscia w oczy ? Ja zawsze staram sie trafic w oczy ale nigdy mi taki efekt nie wychodzi, czy moze to ps ? hmm ? ;-)
Ostatnio edytowane przez allgsm ; 17-07-2008 o 09:22 Powód: Automerged Doublepost
http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.
i tak trzymaj - pamiętaj że trzeba to robić z głową - tzn portret powinien powstać najpierw w twojej głowie a dopiero później, na matrycy ...czasami więcej czasu i uwagi trzeba poświęcić modelowi niż na pstrykaniu -
mam znajomego fotografa, który podczas sesji portretowej robi max 10-15 zdjęć, a klientów ma poumawianych na kilka miesięcy z góry! widziałem go niejednokrotnie w akcji - gość naprawdę zastanawia się zanim naciśnie spust - cały czas rozmawia z klientem, opowiada dowcipy, zagaduje ... mz w tym tkwi sekret - z głową panowie i panie z głową ...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
po prostu ustawiam na nie ostrość
wyślij mi proszę oryginał tego zdjęcia z chęcia się pobawię - najlepiej RAW, odeślę Ci psd w rewanżu ...
pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 17-07-2008 o 09:26 Powód: Automerged Doublepost
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...