Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Mieszany widok

Bywalec Awatar unicorn78
    Miasto
    Pabianice, Cambridge

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perfektcom Zobacz posta
    Panie i Panowie,

Bardzo mi zależy usłyszeć krytykę tego zdjęcia, techniki, światła, kadru, obróbki, etc. (w obróbce jest jeden błąd. ciekaw jestem czy znajdziecie. winą obarczam laptop na którym to robiłem podczas urlopu). Wszelkie opinie i porady mile widziane.

Dodam jeszcze link do większego zdjęcia:

http://farm4.static.flickr.com/3122/...62ea85ae_b.jpg
    Masz dobrą "stopkę" 5D itd. miałeś świetne światło, miałeś rewelacyjny "wzornik" i ... spaprałeś sprawę... jeśli pozwolicie, przygotuję treściwy "mini poradnik" dotyczący tematu wątku, największe zarzuty z mojej strony to (wiem, że się powtarzam) ale nie czytacie już wymienionych wskazówek! Są to naprawdę wartościowe porady, i bagatelizując je, nie robicie nikomu na złość, ale jedynie sobie, na czym tracą wasze prace. Jako, że mój dziadek, był wspaniałym "Malarzem, artystą plastykiem" niestety zmarł prawie rok przed moim przyjściem na świat zostało mi po nim wiele jego prac (obrazów) i masa książek, które w większości przeczytałem, mało tego "KORZYSTAŁEM Z INFORMACJI W NICH ZAWARTYCH" teoria to bardzo ważny czynnik, i nie pomijajcie go, ważną rzeczą jest fakt iż szczere chęci nie wystarczą, mam kolegę który "foci" sprzętem za kupe forsy, ale ktoś mu kiedyś powiedział, że będzie z niego fotograf a on w to uwierzył, to niestety prawda, kupując F-16 nie zostaje się świetnym pilotem, kupując bolid F1 nie zostajesz topowym kierowcą F1, kupując rakietę tenisową Willsona Liquidmetal8 nie gwarantuje Ci ona podium w turniejach wilkoszlemowych, ja wiem, że to boli ale zajrzyjcie do wątku "Kicz projekt..." Chcąc zrobić dobre zdjęcie, zasięgnijcie informacji o podstawach, to przykre co napisze, ale jak widzę zdjęcia które posiadają więcej wad jak zalet, (czyli ktoś ma puchę i pstryka bez zastanowienia) to widzę, że to fanatyk, a nie ktoś kto chce się uczyć, bo ktoś kto chce się uczyć, reprezentuje już sobą jakiś poziom (a internet i biblioteki czy księgarnie dają takie możliwości), tylko większość idzie na łatwiznę i myśli tak; opublikuję kilka zdjęć w necie, jakieś mądre głowy powiedzą co robie źle i będe ********y...GP! Najpierw nauczcie się czytać i dane wiadomości wprowadzać w życie, zastanawiam się jak to jest, widzę jakieś zdjęcie np. na tym forum, z prośbą o ocene i zastanawiam się czy autor ma choć odrobinę wyobraźni i ciuteczkę dobrego smaku! Jeśli sami nie widzicie podstawowych błędów (PODSTAWOWYCH), to co z resztą czyli np. tak "fachowymi" pojęciami jak ekspozycja, kadr, temperatura barwowa, a tym samym wprowadzenie tych pojęć w życie! Mam wielki szacunek do osób, które własnym zacięciem, czasem wyrzeczeniami osiągają sukces, choćby mały, czyli docenienie jego prac przez innych fotografów (fotografików), u takich osób widać, że im zależy a nie, że tylko chcą...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Piasek1989 Zobacz posta
    to ja tez coś dodam do komentowania obróbka w PSie razem z książka Scott'a

Szkoda, że S.K. w swojej książce nie wspomina o porządku w kadrze, bo ten powykręcany kołnierz zniechęca mnie dio dalszej oceny
    Ostatnio edytowane przez unicorn78 ; 12-07-2008 o 21:51 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów