Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    Dokladnie Van, nie wspominajac o abberacji, moge podeslac zdjecie kto nie wierzy, ale abberacja na tej fotce mnie zaskoczyla, tak wiec tez chyba pojdzie do sprzedania 85 1.8 ;-)
    http://www.pbase.com/vitez/justyna120608 - ~50% w tej galerii to 85 1.8 a będzie kilka więcej.
    Aberracja? To qrka jak masz ostre światło odpuść zdjęcia i spróbuj w inny dzień!
    Nie ma co na siłę walczyć.
    Ja miałem piękne, miękkie światło od słońca zza chmur. Zero aberracji, zero problemów z cieniami, kontrastem itp.
    Rozejrzeć się przed zrobieniem zdjęcia, ocenić światło i czasem odpuścić, odłożyć zdjęcia na lepszą okazję - to też sztuka. Ja nawet teraz modelki uprzedzam "umawiamy się na konkretny dzień i godzinę ale jak światło będzie kiepskie to przełożymy sesję".
    A nie "sprzedam szkło bo kiepskie" .
    Ja już na (jakże kiepskim) LCD w 40D widziałem jak piękne efekty mi da właśnie odpowiednio użyty 85 1.8 .
    VanMurderowi się mniej dziwię - 5D jest jeszcze bardziej wymagający, ale na cropie i ogniskowa i ostrość tego szkła - tylko zyskują.

Ale prawda - dla osób ciut mniej wymagających i ciut bardziej leniwych - najbardziej uniwersalnym szkłem by było 70-200 2.8 i to najlepiej wersja IS (by rozszerzyć uniwersalność i wykluczyć poruszenia).
    Mam to szkło ale nigdy go nie użyłem do portretów w plenerze bo mniej więcej w tym samym czasie kupiłem 85 1.8. Ciekawe, prawda?

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wychodzi na to ,ze ilu fotografow tyle bedzie zdan na temat danego obiektywu i tyle bedzie preferencji kazdego z nich do danego szkla. Poprostu pstrykac pstrykac i wyciagac wnioski ;-)
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Wychodzi na to ,ze ilu fotografow tyle bedzie zdan na temat danego obiektywu i tyle bedzie preferencji kazdego z nich do danego szkla.
    Obiektyw ten - 85 mm f/1.8 wyprodukowano w 1992r. i opinie na jego temat są więcej niż bardzo zbieżne - najlepsze w tej cenie, ze świetnym AF i przepięknym, zaprojektowanym wzorcowo bokehem. A problemy z aberacją na pełnej dziurze, w stosunku do zalet i ceny, są raczej pomijane. Wszystkie zapytania na forum na jego temat kończą się zazwyczaj jego zakupem. O ile pamiętam, to nawet w serwisie Żytniej używają go do kalibracji AF w puszkach. 85L jest znakomity ale AF ustępuje wersji bez "L" (przynajmniej w korpusach z wyłączeniem jedynek). W swoim przypadku masz ogólne problemy fotograficzne, wynikające z braku doświadczenia, wiedzy. A sprzedaż i zakup innego nic tu nie wniesie, nie poprawi Twoich zdjęć, problemy ze światłem nie znikną.

Cytat Zamieszczone przez argi6 Zobacz posta
    Witam wszystkich. Chciałbym poddać Waszej ocenie moje fotki. Czekam na krytykę ;-)
    1. Bardzo kiepskie - cała twarz w cieniu, szyja i niżej. Dodatkowo oczy wyglądają jakby się zapadały do środka. Ramiona przepalone.

2. Tu całkiem nieźle, choć centralnie, to jest to do przyjęcia ze względu na huśtawkę. Dobra ekspozycja, niezły bokeh i jedyne, co bym zmienił to wyraz twarzy tej dziewczyny i usunął niepotrzebnie wystający element na drugim planie po prawej (przed zrobieniem zdjęcia a w nie PS).

3.3/4 twarzy dziecka jest w cieniu, nic specjalnego.
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 02-07-2008 o 18:11 Powód: Automerged Doublepost
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hofi66 Zobacz posta
    ..., zaprojektowanym wzorcowo bokehem.

Tak sie zapytam, czy bokeh tez sie projektuje, bo sadzilem ze to bardziej jest tak iz co wyjdzie to wyjdzie
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Tak sie zapytam, czy bokeh tez sie projektuje, bo sadzilem ze to bardziej jest tak iz co wyjdzie to wyjdzie
    W tym modelu podobno tak było i gdzieś o tym dość dawno pisano, nie pamiętam teraz gdzie. Może ktoś potwierdzi? Poza tym wraz z 85L uznawany jest za obiektyw referencyjny i traktowany jako przykład szkła o idealnej ostrości (optyczne.pl równiez o tym piszą).

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Moj znajomy znalazl cos na temat 85 1.8:

Actually the CA examples you gave are caused by high contrast photos. CA can be caused two ways. One the lens elements bending different light wavelengths, causing them to shift slightly. Second, Overexposed pixels creep into dark areas next to them. All your photos have the CA at the overexposed highlights with the darkest pixel directly next to it. This is not the fault of the lens as those are extreme cases. The high contrast this lens has will make it prone to this kind of CA. I do not recommend using this lens with high contrast scenes. It is a portrait lens and I also don't recommend it for landscapes wide open. Stopping it down solves the problem. Thats why you don't see this in other lenses that cannot be as wide a aperture
    Mysle ,ze Vanmurder albo ktos kto zna dobrze angielski przetlumaczy to na potrzeby forum ;-)
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Moj znajomy znalazl cos na temat 85 1.8:

Mysle ,ze Vanmurder albo ktos kto zna dobrze angielski przetlumaczy to na potrzeby forum ;-)
    I cóż z tego może wynikać? Pisałem wyżej, że można uzyskać "piękne" fioletowe krawędzie nawet ze znakomitej 35L, kiedy skieruje go w stronę np. lamp jarzeniowych lub okien z silnym kontrastem, elementami metalu w ciemnych korytarzu. Jak kupowałem ten obiektyw w Fotoit, a wiele osób z tej grupy zna to miejsce, to właśnie biegałem po budynku i robiłem różne dziwne, skrajne testy na 20D i na 1.4. Oj, gdzie ja nie wlazłem "Postawiłem" to szkło przed trudnym, może zbyt trudnym, skrajnym zadaniem i w tym ustawieniu tak się zachowało. Analogicznie, podobne warunki próbujesz stawiać swojemu obiektywowi a potem się dziwisz, że jest coś z nim nie tak lub zdjęciami. Tomdz dwoma prostymi przykładami (zresztą udanymi) udowadnia, że problem nie stoi po stronie tego obiektywu tylko fotografującego. Udanych zdjęć życzę.

tomdz - 1 - udany portret i podoba się, może kompozycyjnie zmieniłbym ustawienie tej prawej ręki i położyłbym wzdłuż tego balkonu i nie ucinałbym narożnika balustrady? Ale to są detale ...
    2 - kot fajnie wygląda w tej zieleni i jego zielone oczy pasują, a Ty zapewne leżałeś w trawie, mz nieco za dużo dołu i przydałoby się trochę bardziej rozmyć drugi plan
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 02-07-2008 o 21:53

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Wychodzi na to ,ze ilu fotografow tyle bedzie zdan na temat danego obiektywu i tyle bedzie preferencji kazdego z nich do danego szkla. Poprostu pstrykac pstrykac i wyciagac wnioski
    posłuchaj Viteza, dobrze radzi. Albo sprzedaj 85mm /f1.8 i kup 85mm /f1.2L.

Pozdrawiam,
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Uprawnienia umieszczania postów