http://www.pbase.com/vitez/justyna120608 - ~50% w tej galerii to 85 1.8 a będzie kilka więcej.
Aberracja? To qrka jak masz ostre światło odpuść zdjęcia i spróbuj w inny dzień!
Nie ma co na siłę walczyć.
Ja miałem piękne, miękkie światło od słońca zza chmur. Zero aberracji, zero problemów z cieniami, kontrastem itp.
Rozejrzeć się przed zrobieniem zdjęcia, ocenić światło i czasem odpuścić, odłożyć zdjęcia na lepszą okazję - to też sztuka. Ja nawet teraz modelki uprzedzam "umawiamy się na konkretny dzień i godzinę ale jak światło będzie kiepskie to przełożymy sesję".
A nie "sprzedam szkło bo kiepskie" .
Ja już na (jakże kiepskim) LCD w 40D widziałem jak piękne efekty mi da właśnie odpowiednio użyty 85 1.8 .
VanMurderowi się mniej dziwię - 5D jest jeszcze bardziej wymagający, ale na cropie i ogniskowa i ostrość tego szkła - tylko zyskują.
Ale prawda - dla osób ciut mniej wymagających i ciut bardziej leniwych - najbardziej uniwersalnym szkłem by było 70-200 2.8 i to najlepiej wersja IS (by rozszerzyć uniwersalność i wykluczyć poruszenia).
Mam to szkło ale nigdy go nie użyłem do portretów w plenerze bo mniej więcej w tym samym czasie kupiłem 85 1.8. Ciekawe, prawda?