Te szumy wyszly przy nakladaniu warstwy chanel mixer
absolutnie nie byly zamierzone.
Te szumy wyszly przy nakladaniu warstwy chanel mixer
absolutnie nie byly zamierzone.
sweterek zdominował całe zdjęcie
dziewczyna wygląda jakby była mocno opalona. Masz dwa wyjścia albo niech dziewczyna założy ciemniejszy sweterk i pomiar punktowy na skóre twarzy i do tego dodać +1EV albo zostawić sweterek biały i postępować jak wyżej ale wtedy swetek będzie przepalony.
Mi szumy nie przeszkadzają. Kucza, czy jak będziesz oglądał te zdjęcie na odbitce to również bedzie w exif zaglądał? Liczy się efekt a nie porównywanie parametrów i tego co wyszło i co miało lub nie miało prawa wyjść. Takie jest moje zdanie.
Punky jeszcze jedna uwaga do ciebie jako fotografa. Nie pokazuj 1 zdjęcie temu chłopakowi w takim stanie jeśli już to wwyretuszuj bo te zaczaki łysirnia niestety rzucają się w oczy a jak chłopaka zrazisz tym zdjęciem to stracisz dobry materiał bo są bardzo naturalni![]()
Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
a jak sie wam widzi cos takiego ? chodzi mi w szczegolnosci o kolorystyke itd. wiem ze kadr nie jest doskonaly, do tego mialem 2 minuty zanim kolezanka wyszla na impreze, wiec sesja razem z rostawieniem sprzetu trwala max 3 minuty
EOS x2, sloik x5, blyskotki x6
Światło nazbyt płaskie. Jeśli zaśchodzi o kolorystykę (skóry), to moim zdaniem za mało żółtego.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
mi się kolorystyka w tym zdjęciu nie podoba.
Mimo tego że tylko 3 minuty mogłeś powiedzieć jej aby lekko przekrzywiła tułów tzn jeden bark trochę do przodu, a drugi trochę do tyłu. Twoja pozycja względem modelki nadaje płaskość zdjęciu (nie mówiąc już o świetle którego nie ma!).
to było tylko do Kucza21 czy do reszty krytykujących też? Ja nie staram się zmieszać z błotem tylko w miarę możliwości jakoś konstruktywnie krytykować. Jeśli miałbym zmieszać z błotem to raczej odpuściłbym sobie pisanie komentarza, bo po co skoro i tak za chwilę zrobi to ktoś inny :P. Mi np w zdjęciach punky'ego BW i szum nie przeszkadza, ale powinien pamiętać że nie jest najlepszym pomysłem akcja w stylu: wszystko zmienię na czarno/biało (najlepiej robić BW jak się coś skopało - np kolorystykęWy ich tu z błotem mieszacie) i wszystko zaszumię (może akurat tutaj ten szum nie był zamierzony) to będzie super, może wyjść na odwrót...
akurat mocno zachmurzone niebo to świetna sprawa i trzeba to wykorzystać bo znacznie ułatwia zabawę :> Skoro zachmurzone niebo Ci nie sprawy nie ułatwia, to czy możesz napisać jaką chciałbyś mieć pogodę podczas robienia zdjęć?przerobilem na b&w bo swiatlo bylo nieciekawe, mozno zachmurzone niebo itd
Pozdrawiam,
Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 30-06-2008 o 09:06
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Dodam iz oprocz barwy skory ktora jest jakas taka nienaturalna i zbytnio wygladzona to pojawila sie winieta tylko po prawej stronie - dla mnie to jakos nie pasuje, jesli juz to po calosci . Lewa reka modelki - jakos tak dziwnie sie chowa poza kadr.
40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R
Ja mam zgoła inne pytanie, które do niedawna nie padłoby, gdyby nie lektura wątków na forum (szczególnie tego z Tips & Tricks).
Przy portrecie - jaki ustawić WB? Używać presetów aparatu w zależności od tego, gdzie jest modelka (cień, słończe, pochmurna pogoda) czy też ustawiać samemu?
Jeżeli tak, to na co? Na białą kartkę czy szarą kartę (słynne 18%) [choć logika się kłóci jesli chodzi o biel=szarość, ale wiem, że tak działają pomiary aparatu] umiesczoną obok twarzy modelki?
Czy po prostu "AWB" i olać to wszystko, bo nie warto?
Dopiero będę zaczynał swoją przygodę z portretem w plenerze, a nie chciałbym mieć wszystkich zdjęć z nienaturalnym kolorem skóry.
Tylko błagam, bez porad o foceniu w RAW, bo je znam.
Pytam o kwestię JPEGowania. I do takiej odpowiedzi oczekuję...![]()
C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
& C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)
:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody
to błąd. Ile chcesz mieć zdjęć z jednej sesji? na karcie 1GB powinieneś zmieścić ok 100 RAWów (z tego co widzę to masz w sumie 8GB, powinno wystarczyć na kilka godzin). Jak zapomnisz dobrze ustawić WB, ekspozycję, lub aparat źle zadecyduje to sam zobaczysz że raw jest obowiązkowy. Miłego JPEGowania - ustaw na zielony prostokącik, pozwól żeby aparat korzystał z wbudowanego flasha i będzie git
Jeśli będziesz robił zdjęcia w cieniu w słoneczny, bezchmurny dzień, przyda Ci się filtr typu skylight.
Pozdrawiam,
Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 30-06-2008 o 10:40
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...