Strona 36 z 312 PierwszyPierwszy ... 2634353637384686136 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    Artus ucze sie i staram ,staram sie i ucze ;-)
    Postęp na razie spokojny, arytmetyczny, ale jest.
    Racja co do brania 'do serca porad' - nie kopiuj ich na siłę tylko wykorzystuj, dopasowując siebie, sprzęt, modelkę i porady do zastanej sytuacji.
    Na tych zdjęciach brak kontrastu, koloru. Może stałeś w słońcu ale może nie musiałeś w nim stać... może osłony przeciwsłonecznej nie masz a może średni filtr co psuje jakość, obniża kontrast.
    To pierwsze wygląda - modelka w cieniu, ty na słońcu ale słońce przed tobą = odblaski i słaby kontrast.
    A może jednak coś z obróbką nie tak - nie obrabiaj "byle było" (choć i tak jest lepiej) tylko patrz na każdym kroku obróbki co ci właściwie wychodzi i czy na pewno z tego jesteś zadowolony.

Czekam na kolejne, jeszcze piękniejsze zdjęcia i postęp geometryczny .

Sugestie co do następnych prób - śmielszy troszkę makijaż (cienie, kreski, brwi albo usta - zamiennie nie razem!) ale kierunek jest dobry bo delikatny a nie "imprezowy" - pasuje do urody modelki . Jeśli sama się malowała to pogratuluj i podziękuj .
    Co do obróbki - odrobina patch toola i spot healing brush toola nie zaszkodzi - nie będzie widoczne a poprawi

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Przeczytalem na forum ,rade ,aby modelke ustawic w polcieniu a fotograf stal w sloncu, ale chyba przedobrzylem ?
    oo moja rada nie pamiętam czy napisałem że przydaje się wtedy tulipan lub jakaś inna osłona z boku która uchroni nasze szkło przed bezpośrednimi promieniami światła.

Zdjęcia coraz lepsze.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A ja sobie teraz przypominam ,ze zapomnialem zalozyc tulipanka
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

A ja sobie teraz przypominam ,ze zapomnialem zalozyc tulipanka
    trzeba je nosić na stałe - jak nie używasz to zakładać odwrotnie - nie zginą i nie zapomnisz ich wziąć - moje robione bez osłon bo do 50 i 85ki nie mam
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec Awatar unicorn78
    Miasto
    Pabianice, Cambridge

Domyślnie

Kurcze, jestem w szoku rozumiem, że czekasz na wypowiedzi Adama, ale pozwolę sobie tak żeby nie było, że Ciebie nie lubię, jak to zostało wspomniane:wink: te ostatnie dwa podobają mi się [Co do minusów pierwsze kontrast (lens hood) albo zła pozycja, drugie kadr, usuń te dwie "zmarszczki" na czole i szyji tylko delikatnie według porad S.K. albo jak wolisz V.M. w każdym razie bez tworzenia plastiku] mimo wszystko brawo dla małżonki! widać, że oswoiła się z obiektywem i plus za makijaż (czyli j.w.), i dla Ciebie w jakimś stopniu (żebyś mi tylko w piórka nie obrósł) również. Widzę, że wkroczyłeś na dobrą ścieżkę i tak trzymajale nadal słuchaj, czytaj, kombinuj, i ciesze się, że doceniłeś wreszcie światło zastane, z niego korzystaj i na nim się ucz, nie staraj się zbudować domu od komina, czasem ostre ale zaufaj mi to dobre rady, i wcale nie musisz mnie lubić za tą konsole chyba sam bym sie wq.... co nie znaczy, że jeszcze Ci o niej nie wspomnę
    Ostatnio edytowane przez unicorn78 ; 22-06-2008 o 01:49

max101
    Guest

Domyślnie

Kod:
    Książki:
    - National Geographic "Szkoła Fotografowania. Ludzie i portrety"
    - Michael Busselle "Portret doskonały"
    Dostac te ksiazki to chyba nie mozliwe ;-) Ja sie poddaje ,nie ma ich nigdzie. Moze ma ktos e-booki ?
    Nie wiem, czy jeszcze Cię to zainteresuje, ale ostatnio na Allegro wypatrzyłem tą aukcję: http://www.allegro.pl/item385244192_...eographic.html
    Jest tylko jeden problem, ponieważ w opisie aukcji jest, że to część poświęcona portretom, a zdjęcie przedstawia "Szkoła Fotografowania NG: Sport i przyroda" trzeba by się z wystawiającym dogadać.

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dzieki chlopaki za wskazowki. Co do makijazu modelki, tak sama sie malowala, ale bardzo malo, generalnie ,zona praktycznie sie nie maluje ;-) jedynie ,rzesy i brwi. Unicorn bran boze ja sie nie obrazilem, nie obrazam sie z byle powodu ;-)

Podrzucam kolejne:

http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Ostatnie najbardziej mi sie podoba
    Widac ze zona juz bardziej zrelaksowana, oby tak dalej.

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Masz przepalona bluzeczkę, więc zmniejsz wartość ekspozycji o 0.5 i będzie znacznie lepiej.
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hofi66 Zobacz posta
    Masz przepalona bluzeczkę, więc zmniejsz wartość ekspozycji o 0.5 i będzie znacznie lepiej.
    popieram. Jeśli robiłeś zdjęcie w RAWie to spokojnie je uratujesz

Pozdrawiam,
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 23-06-2008 o 20:54
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Strona 36 z 312 PierwszyPierwszy ... 2634353637384686136 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów