Strona 31 z 312 PierwszyPierwszy ... 2129303132334181131 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Freddie
    Guest

Domyślnie

Witam wszystkich,
    mam pytanie do mądrych, może mi coś podpowiedzą
    Zaczęłam się bawić fotografią i już chyba nawet odróżniam migawkę od przesłony
    Mam Canona Eos 500 n i dwa obiektywy: kit 28-80mm i 75-300mm obydwa Canona rownież.
    Chce uzyskac efekt fajnie rozmytego tła i jednego ostrego punktu, cos jak tutaj:
    http://www.flickr.com/photos/jpfigueiredo/1106573838/

W istrukcji obslugi wyczytałam, że im mniejsza wartość przysłony, tym bardziej się ten obiekt wyłania z tła. Więc próbuję z uporem maniaka nastawić małe wartości (wyczytałam, że można nawet od 1), ale udało mi się osiągnąc tylko wartość 5.6, ew ok 4. Czy moim obiektywem da się osiągnąć jakąś niższą wartość? I jak dobierać wartości migawki? Wiem, że na dole jest taka skala (od -2 przez 0 do +2), jak jest na 0 to zdjęcie powinno wyjść ok. Tylko, że mi wychodzi poruszone albo nie ostre, np tutaj:
    [/quote]
    I nic mi sie tu nie rozmylo.
    Przepraszam za laickie pytania, ale od czegoś w końcu trzeba zacząć!
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Głębia ostrości (GO) zależy od ogniskowej, skali odwzorowania, jasności obiektywu oraz odległości od fotografowanego obiektu. Z tego co piszesz, wnioskuję iż obiektywy jakie posiadasz nie mogą otworzyć przysłony bardziej niż do /f4. Zdjęcie które pokazałeś (z flickr) zostało zrobione przy przysłonie /f2.8. Na obiektywie masz napisane jakie są najniższe możliwe wartości przysłony.

Na Twoim zdjęciu albo źle ustawiłeś punkt ostrości, albo zbyt długi czas naświetlania (stąd efekt 'mydła'). W dodatku obiekt (pies) był blisko tła a daleko od aparatu dlatego spora 'GO' (jeśli można tak napisać w przypadku nieostrego zdjęcia).

Nie wiem czy wygodniej nie byłoby Ci na początku eksperymentować z jakąś cyfrową lustrzanką (nawet starym, używanym EOSem 300D)...
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 09-06-2008 o 20:21
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Freddie
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    skali odwzorowania,
    a co to jest?
    Zdjęcie które pokazałeś (z flickr) zostało zrobione przy przysłonie /f2.8.
    jejku, a gdzie to jest napisane? Patrzyłam na mój obiektyw, jest napisane tak: 1:3.5-5.6 czy to jest ta wartość?
    I co z migawką? Jak już sobie pokręcę przy przysłonie, to dalej mam zgryza z wartością migawki... nie wiem, jak ją dobrać, żeby było dobrze

Na moim zdjęciu na pewno był zbyt długi czas naświetlania, bo na głupim jasiu koniecznie aparat chciał lampę. Czy gdybym ustawiła aparat na statywie, to zdjęcie by się nie rozmydliło?
    Pies jest zbyt blisko tła, bo był tuż pod ścianą Czy to ma jakieś znaczenie dla ostrości?

I tak wogole serdeczne dzięki za odpowiedzi

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Freddie Zobacz posta
    a co to jest? jejku, a gdzie to jest napisane? Patrzyłam na mój obiektyw, jest napisane tak: 1:3.5-5.6 czy to jest ta wartość?
    generalnie skala odwzorowania akurat w tym przypadku nie jest jakaś ogromnie ważna i znacząca, ale np obiektywem typu macro (ze skalą odwzorowania 1:1) dużo łatwiej to osiągnąć.

3.5-5.6

znaczy to iż przy najniższej ogniskowej Twój obiektyw może otworzyć przysłonę do /f3.5 a przy najdłuższej (maksymalny zoom) do /f5.6

I co z migawką? Jak już sobie pokręcę przy przysłonie, to dalej mam zgryza z wartością migawki... nie wiem, jak ją dobrać, żeby było dobrze

Na moim zdjęciu na pewno był zbyt długi czas naświetlania, bo na głupim jasiu koniecznie aparat chciał lampę. Czy gdybym ustawiła aparat na statywie, to zdjęcie by się nie rozmydliło?
    jeśli są słabe warunki oświetleniowe to niestety takie problemy będą się pojawiać... teoretycznie nie powinno widać drgań już przy migawce ustawionej na 1/ogniskowa np dla 50mm 1/50. Jeśli masz film o czułości iso100 to czasem może być ciężko przy takim czasie naświetlić poprawnie zdjęcie.

Gdybyś ustawiła aparat na statywie to zdjęcie by się nie rozmydliło, pod warunkiem że pies wytrzymałby w bezruchu... no i oczywiście aparat trafił z ostrością...

Pies jest zbyt blisko tła, bo był tuż pod ścianą Czy to ma jakieś znaczenie dla ostrości?

I tak wogole serdeczne dzięki za odpowiedzi
    ma to znaczenie dla GO. Spróbuj umieścić psa bliżej obiektywu, a tło niech będzie w oddali... nie wiem może spacer do parku? Wtedy powinnaś zobaczyć to czego szukasz (bokeh na tle...).

Pozdrawiam,

Freddie
    Guest

Domyślnie

znaczy to iż przy najniższej ogniskowej Twój obiektyw może otworzyć przysłonę do /f3.5 a przy najdłuższej (maksymalny zoom) do /f5.6
    A to ciekawe. To nie jest tak, ze jak jest duzy zoom, to tlo powinno sie bardziej rozmyc? Lepiej dac na niski zoom i maksymalna wartosc przyslony czy na duzy zoom i mniejsza wartosc?
    I pewnie takiego efektu jak tamtem rozmyty pies czarno-bialy nie uda mi sie uzyskac przy takim obiektywie?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Freddie Zobacz posta
    A to ciekawe. To nie jest tak, ze jak jest duzy zoom, to tlo powinno sie bardziej rozmyc? Lepiej dac na niski zoom i maksymalna wartosc przyslony czy na duzy zoom i mniejsza wartosc?
    I pewnie takiego efektu jak tamtem rozmyty pies czarno-bialy nie uda mi sie uzyskac przy takim obiektywie?
    jeśli ustawiłabyś taką samą wartość przysłony dla minimalnej i maksymalnej ogniskowej ('duży zoom') to bardziej rozmyje przy dłuższej ogniskowej. Oznaczenie na obiektywie informuje o jego technicznych możliwościach (zakres przysłon wynika z konstrukcji). Jak będzie lepiej?Czy się da czy nie? Ciężkie pytania próbuj!

Pozdrawiam.

Domyślnie

Witam Was!
    Od dawna irytuje mnie jedno pytanie, mianowicie jak podkreślacie oczy modela? Na niektórych zdjęciach wychodzą tak piękne kolorowe tęczówki, pełno życia w nich.
    Jest to zasługa pracy w PSie (jeżeli tak, możecie przedstawić proces obróbki?), czy takie oczy wychodzą Wam prosto z puchy?

Przykłady chociażby w zdjęciach VanMurdera:
    http://adammirski.com/cb/headshots/kaya2one.jpg
    http://farm1.static.flickr.com/217/4...e1e9abdf_o.jpg

Pozdarwiam

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Z tego co pamiętam VanMurder napisał kiedyś, że "jednym punkcikiem AF zawsze śledzi jedno oko modelki" . Moje skromne doświadczenie potwierdza to, że trafienie z ostrością w oko daje naprawdę dużo chociaż PSem zapewne również można się wspomóc.

Domyślnie

tak, też na to zdanie zwróciłam uwagę, jednak nawet z dobrym oświetleniem tęczówka nie wychodzi mi tak przejrzysta i piękna.
    może dodatkowo jest rozjaśniana i kontrast podwyższony?

Strona 31 z 312 PierwszyPierwszy ... 2129303132334181131 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów