Strona 25 z 312 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575125 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

2 i 3 extra. Daruj sobie te łapanie za głowę.
    Na drugim może bym ciachnął z prawej ze 3 cm, ale dobrze jest, pod prąd, niespokojnie i nieźle gra z trzecim, gdzie z kolei jest przyjemna kompozycja no i to fajne rozmycie z zerknięciem poza kadr - tam coś się dzieje, nie? (-:

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    Chyba nie ma wyższości jednego światła nad innym.

Istotną sprawą są umiejętności takiego manipulowania/wykorzystania dostępnym światłem aby efekt końcowy był zadowalający.
    O, racja. Naturalne jest dobre, bo łatwo nim operować w celu uzyskania zamierzonych efektów.
    Sztuczne zaś jest dobre bo łatwo nim operować w celu uzyskania zamierzonych efektów.

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta

O, racja. Naturalne jest dobre, bo łatwo nim operować w celu uzyskania zamierzonych efektów.
    Sztuczne zaś jest dobre bo łatwo nim operować w celu uzyskania zamierzonych efektów.
    Musze dopisać z własnego doświadczenia: że dzięki treningowi i studiom światła studyjnego, nauczyłem się więcej postrzegać i lepiej wykorzystywać światło zastane (naturalne) ...

co do fot allgsm:

skąd ten złoty zafarb na 2 i 6?

3 - byłoby super gdyby ruch był całkowicie zamrożony -ale to tylko moja opinia.

kolejny raz przypominam : kobiety fotografuje się z wysokości biustu!!!
    wydłuża to optycznie szyję i powiększa oczy ... jednym słowem na kolana przed Paniami
    pozdrawiam

ps. widać progres

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Siema chlopaki ;-) nie odzywalem sie dluzszy czas bo wkoncu po chyba 6 latach przyszedl cza na krociutki odpoczynek i kilku dniowy urlop ;-) Tym razem padlo na Paryz ;-)

Dziekuje za uwagi i sugestie, jak zwykle dalej pstrykac pstrykac pstrykac ;-)
    Tlo w tych zdjeciach faktycznie tez mi sie podoba ;-) ostatnio robie fotki wybierajac tla w parkach ;-) pewnie z czasem mi przejdzie. Dzieki Vanmurder "widac progres'" ;-) ufff

Co do zlotego zabarwienia to oczywiscie blenda, zabieram ja zawsze do praku i bawie sie ustawieniami patrzac co mi ona daje ;-) generalnie przy kazdym zdjeciu zostala uzyta blenda kolor zloty ;-)
    Zona jak zwykle sie wstydzi .bo ludzie patrza zerkaja ;-) bo tu aparat, statyw, blenda uchwyt do blendy ;-)

P.S

Co do paryza szal robi widze 24-70 L ;-) kazdy z tym smiga, duzo 40D i duzo 1D markow w rekach japoncow ;-)Aha jak by sie ktos wybieral, nie zakladajcie 70-200 L w jej drazniacym kolorze, w kazdym parku musialem tlumaczyc sie policji ,ze robie amatorsko zdjecia a nie do jakiegos czasopisma nie wspomne o muzeach itd
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    P.S

Co do paryza szal robi widze 24-70 L ;-) kazdy z tym smiga, duzo 40D i duzo 1D markow w rekach japoncow ;-)Aha jak by sie ktos wybieral, nie zakladajcie 70-200 L w jej drazniacym kolorze, w kazdym parku musialem tlumaczyc sie policji ,ze robie amatorsko zdjecia a nie do jakiegos czasopisma nie wspomne o muzeach itd
    mam ten sam problem z 70-200L, każdy ranger / policjant pyta się czy mam pozwolenie od miasta na zdjęcia komercyjne, (... szczególnie jak robiłem zdjęcia dziewczynie w stroju kąpielowym...) zawsze odpowiadam pytaniem : "czy wyglądam na komercyjnego fotografa ?" na razie działa ...

OT:
    w przypadku zdjęć komercyjnych w miejscach publicznych, w Kalifornii wymagane jest pozwolenie władz miasta, asysta policji za którą trzeba zapłacić i ubezpieczenie OC na $1.000.000, wykupione na dzień sesji... zdjęciowej...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    mam ten sam problem z 70-200L, każdy ranger / policjant pyta się czy mam pozwolenie od miasta na zdjęcia komercyjne, (... szczególnie jak robiłem zdjęcia dziewczynie w stroju kąpielowym...) zawsze odpowiadam pytaniem : "czy wyglądam na komercyjnego fotografa ?" na razie działa ...

OT:
    w przypadku zdjęć komercyjnych w miejscach publicznych, w Kalifornii wymagane jest pozwolenie władz miasta, asysta policji za którą trzeba zapłacić i ubezpieczenie OC na $1.000.000, wykupione na dzień sesji... zdjęciowej...

gdzieś widziałem pokrowce we wzorki moro (takie jakieś kondony zakładane na szkło) na 70-200L... na razie nie potrzebuje tego bo nie mam takiego fajnego szkła...
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

W zwiazku z tym ,ze mamy powoli lato, mam pytanie dotyczace robienia portretow w plenerze w okularach przeciwslonecznych ;-) czy wogule cos takiego istnieje jak portret w okularach slonecznych ? czy jest to dopuszczalne ? I druga sprawa robienie zdjecia w okularach tak jak ponizej, i odbicie fotografa ,czy dopuszczalne ? czy powinno sie unikac tego odbicia lub je usuwac w Ps-ie jesli juz takie wystapilo.
    Dziekuje z gory za odpowiedz ;-)

1.

2.

P.S

Zauwazylem ,ze po pokazaniu zdjec na forum kolory zdjec bladna ktos tez tak mial ? czy ja cos zle robie ?

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Tu akurat brzydko to odbicie wygląda.. może spróbuj z polarem..
    i ten bokeh, jakiś taki brzydki jak z 50/1.8..
    i są za duże przepalenia na rękach
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie

Domyślnie

"wogule" mnie rozwaliły To jakieś zwierzęta?
    zasada jest taka, że portretów w ciemnych okularach się nie robi, ale od każdej zasady są wyjątki, tylko, że każdy wyjątek musi być uzasadniony. Oczywiście nie tym, że modelce jęczmień się zrobił Uzasadnieniem może byc ciekawe odbicie w okularach, ale naprawdę ciekawe.

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dzieki chlopaki oto mi chodzilo ;-)
    Fret -

Aha Vanmurder pytales "skąd ten złoty zafarb na 2 i 6?"
    Napisalem ,ze to blenda zlota, a moje pytanie czy to dobrze czy zle ? czy dobrze wykorzystana ?
    Ostatnio edytowane przez allgsm ; 05-05-2008 o 23:44

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    Dzieki chlopaki oto mi chodzilo ;-)
    Fret -

Aha Vanmurder pytales "skąd ten złoty zafarb na 2 i 6?"
    Napisalem ,ze to blenda zlota, a moje pytanie czy to dobrze czy zle ? czy dobrze wykorzystana ?
    w sumie nie mz źle, taki zafarb nie wygląda za ładnie, można go wymasować w PS na dwóch RAW wywołanych przy różnej temp. zrobić konwersję do BW...

używam złotej blendy do odbijania niebieskiego światła nieba, lub gdy słonce jest bardzo wysoko, wtedy zafarb się kompensuje ... w pozostałych przypadkach staram się unikać takiego żółtego zafarbu i jadę na białej lub srebrnej stronie blendy ...

co do portretów okularach przeciw słonecznych zrobiłem w swojej karierze tylko dwa : tu i tu ale w obu przypadkach było to uzasadnione ciekawym odbiciem ...

pozdrawiam

ps. posadź modelkę, następnym razem, w cieniu drzew albo poczekaj jak się zachmurzy ...

Strona 25 z 312 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575125 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów