Strona 21 z 312 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171121 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Jak na moje uczące się oko to 1 najlepiej skadrowane bo w nim najmniej uciąłeś brody, w pozostałych poucinałeś brody za mocno. Lepiej zetnij czubka głowy ale nie brody!

Ja to ciąglę walcze z niefrasobliwymi modelami Czapek nie chcą ściagać i mają jasne brody a reszta twarzy w cieniu..eehhh.....

Myślę, że nikt by nie przyczepił się gdybyś temu starszemu panu żyłki z nosa troszke podretuszował...może niekoniecznie usunął kompletnie ale chociaż je rozjasnic troszkę. No i nie jestem pewna co do prawej "jasnosci" na tym 3 zdjęciu.

Zdjęcie nr 2, ten kosmyk na twrzy jakoś tak nienaturalnie leży i przeszkadza.

Ale się na tym CB uczę szczegółów czepiać Jakbym tak swoim modelom ciągle coś poprawiała, przystawiałą się itp to chyba by mi nogi z tyłka powyrywali a i tak już się denerwują jak 10 razy sprawdzam ekspozycje..dodam, że i tak wziąż prześwietlam zdjęcia i mam przepały na maksa
    Ostatnio edytowane przez Paenka ; 17-04-2008 o 18:05
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Coś już napisał

Domyślnie

VanMurder, dziekuje za odpowiedz!!
    Pozdrawiam

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Witaj Bajrut.
    1. Brak swiatla i uderzenie lampy prosto w twarz juz nie sprzyja temu zdjeciu. Powinienes jak najmniej uzywac blysku tym bardziej wbudowanego. Masz jasne szkla wiec najlepiej podciagnac iso nawet do 1600. Lepsze to niz uzycie lampy
    2. I tutaj juz o wiele lepsze swiatlo zastane, staraj sie wlasnie z niego korzystac jak najczesciej. ....
    3. Tylko przypatrz sie co przepalone tlo robi z rysami i jaka luminacja sie tworzy. Kategorycznie unikaj takiego tla.
    Popracuj nad doborem Balansu Bieli takze.
    Ode mnie na razie tyle

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bejrut Zobacz posta
    VanMurder czy moglbys zdradzic chociaz z grubsza jak obrabiasz portery w PS.Chodzi mi wlasie o ta kwestie zeby uzyskac efekt podobny do PP ale bez utraty porow....
    generalnie metoda polega na ręcznym re-samplowaniu in-perfekcji cery, za pomocą Healing Brush Tool koniecznie z takimi ustawieniami:

przydatny jest do tego tablet a efekt jest mniejwięcej taki:

przed:

i po:
    starałem się jeszcze poprawić kontrast, ostrość na jednym oku, kompozycję i światłocień ... pozostałych nie ruszałem bo mz to tylko klawisz delete może im pomóc...

tu znajdziesz PSD - jakbyś chciał zobaczyć co, krok po kroku zrobiłem z twoją fotą...
    pozdrawiam

ps jako dług wdzięczności musisz mi tylko wpisać kilka komplementów w mojej galerii na CB ...(tylko nie wysyłaj mi anonimów z obelgami - takie sytuacje też miałem ... )
    pozdrawiam

Bywalec Awatar ishi

Domyślnie

Nigdy nie fotografowałem portretu, zdecydowanie bardziej wole krajobraz... Dlatego łatwiej podzielić mi się pierwszymi próbami (daleko im do efektu jaki chciałbym osiągnąć). Fotki robiłem przy użyciu jednego softboxa wiszącego na chińszczyźnie błyskowej

eos 350D T 17-50 2.8 przymykany do ~7.1 ISO 100

tutaj wyłączyłem błysk (akurat zachodziło słońce i promyki wpadały do pokoju także wykorzystałem światło zastane)
    eos 350D T 17-50 2.8 @ 3.2 ISO 800

Coś już napisał Awatar bejrut
    Miasto
    London/Tbg

Domyślnie

bravo bravo, wielkie dzieki wszystkim za bardzo konstruktywna ocene dzieki ktorej bede mogl czegos sie nauczyc.VanMurder gracias za pomoc z PS teraz wiem czym sie bawic, bylo mi to wielce pomocne.

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Omatko!
    Przeczytałam to wszystko i doszłam do wniosku, że pejzaż to pikuś przy portrecie. W życiu nie zrobię przyzwoitego portretu!
    A już się zamierzałam...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    Omatko!
    Przeczytałam to wszystko i doszłam do wniosku, że pejzaż to pikuś przy portrecie. W życiu nie zrobię przyzwoitego portretu!
    A już się zamierzałam...
    nie poddawaj się zbyt szybko.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    To przestań inwestować tylko w swoje zabawki a trochę i w swoją żonę zainwestuj
    Podkład Avon Perfect Wear lub Vichy Dermablend, komplet różnokolorowych cieni do powiek, maskara, odrobina różu i pudru, błyszczyk (...)
    Vitez! No teraz to mi zaimponowałeś bardziej, niż w kotach - w życiu nie spotkałam się z taką znajomością rzeczy u faceta! "Avon Perfect Wear lub Vichy Dermablend" - o rany!
    To jak się będziemy mieli spotkać na jakimś plenerze - zainwestuję przedtem we fryzjera i kosmetyczkę zamiast w wymarzony 24-70! I w tych pudrach się podszkolę.... Tylko co ja zrobię z moimi super-foto-gumakami???

Bywalec Awatar unicorn78
    Miasto
    Pabianice, Cambridge

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    Vitez! No teraz to mi zaimponowałeś bardziej, niż w kotach - w życiu nie spotkałam się z taką znajomością rzeczy u faceta!
    Też mnie to zastanowiło, ale nie chciałem kusić losu

Strona 21 z 312 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171121 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów