Strona 16 z 312 PierwszyPierwszy ... 614151617182666116 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

MZ powinienes najpierw powalczyc ze swiatlem zastanym ( swiatlo z okna plus blenda) a pozniej brac sie za studyjne.

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

kjoanna wiem ,slyszalem to od kolegow juz ;-) no ale niestety nie zawsze jest czas na takie zabawy w ciagu dnia ,a chec fotografowania jest zbyt duza by nie fotografowac przy studyjnym oswietleniu ;-)
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Pierwsze jest dobre jeżeli Twoja szanowna małżonka ma odmrożenia na twarzy - bez obrazy. po protsu przegiąłeś i twarz jest fioletowa - to przecież widac! Tak poza tym to ja bym dał światło bardziej od tylu i z góry. Na drugim znowu twarz na środku kadru ehh... Wszyscy Ci już mówili dziesiątki razy i jak grochem o ścianę... Poza tym ja bym pokombinował coś z wentylatorem żeby ożywic ten portret, albo ręce we włosy, czy też ułożone na twarzy. Ciekawsze spojrzenie by sie tez przydało. Ta fota ogólnie mówi: "Jak zaraz nie przestaniesz machac tym aparatem to Ci łeb urwę + wymuszony uśmieszek nr.3" Usta nie zamknięte ale lekko rozchylone. Druga fota wygląda jak dowodowe robione po raz 10-ty i modelka już ma dosyc. Sory ale za każdym razem popełniasz te same błędy i nadal się pytasz co jest źle i dostajesz te same odpowiedzi... No ok poprawiłeś naświetlenie i nic więcej... Poza tym kompozycja na fotce nr. też nietrafiona. Obiekt jest gdzieś między mocnym punktem a środkiem, dodatkowo pusta przestrzeń ze złej strony. Ogólnie puste miejsce umieszcza się przed oczami, wtedy patrząc aż chce się spojrzec tam gdzie patrzy modelka, zobaczyc co tam jest?(są super zdjęcia wyjątki - ale nieliczne, tylko potwierdzające regułę. Ogólnie najpierw naucz się stosowac ogólne zasady a potem myśl jak by je tu złamac i żeby było super ;-) ) Poza tym w naszej kulturze czytamy od lewej do prawej - zdjęcia też. więc najlepiej by było dac pustą przestrzeń i twarz, a tu jest twarz, idziemy dalej i nic. koniec. brak puenty. Zdjęcie jest i się urywa, nagle, bez powodu. Jakby chociaż patrzyła w tamtą stronę to też dobrze. Patrzymy najpier na modelkę i podążamy za jej wzrokiem.
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 14-04-2008 o 00:12
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    kjoanna wiem ,slyszalem to od kolegow juz ;-) no ale niestety nie zawsze jest czas na takie zabawy w ciagu dnia ,a chec fotografowania jest zbyt duza by nie fotografowac przy studyjnym oswietleniu ;-)
    koleżance raczej chodziło o to że zanim nie opanujesz do perfekcji światła zastanego, nie ma co się brać za studyjne ...to ostatnie to bardzo grząski temat wymaga wielu studiów teoretycznych i zrozumieniu zasad techniki "robienia" zdjęć studyjnych co przeciętnej osobie zbiera rok do dwóch lat ...
    jak już koniecznie chcesz się bawić w studio zacznij od jednego źródła światła ... zrozum na razie masz naprawdę bardzo "słaby warsztat" fotograficzny, a to co teraz robisz to jak próba przebiegnięcia maratonu bez treningu ...

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dzieki za uwagi ;-) No fakt jak grochem o sciane ;-) Przepraszam

Zabieram sie za trening a pozniej startuje do maratonu ;-)

Pozdrawiam

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A jeszcze jedno co do ostrzenia przy portretach, rozumiem ze na oczy zazwyczaj, ale uruchamiamy jeden punkt af i nim ostrzymy na oczy czy wlanczamy wszystkie punkty i jeden z nich ostrzy na oczy ?

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

A jeszcze jedno co do ostrzenia przy portretach, rozumiem ze na oczy zazwyczaj, ale uruchamiamy jeden punkt af i nim ostrzymy na oczy czy wlanczamy wszystkie punkty i jeden z nich ostrzy na oczy ?
    A masz opcję AutoEye AutoFocusa (AEAF) ? Bo np w 400D jej nie ma... może w 40D jest.

PS. druga ważna sprawa po polsku AEAF to wykrywanie oczu i ustawianie na nich ostrości

Nieźle się uśmiałem czytając ten wątek...

Powiem Ci, że osobiście jakbym mial 2 źródła swiatła to jedno ustawiłbym np z prawej strony od tylu z góry skierowane na wlosy, drugie z przodu modelki po prawej stronie a tą blendą próbowałbym doświetlic z lewej strony w kierunku modelki. Sam nie mam oświetlenia ale mozesz tak spróbować.

A co do ostrzenia to chyba oczywiste ze 9 punktów same Ci oczu nie znajda ustaw sobie na centralny wyceluj w oczy i albo zablokuj Focusa albo przytrzymując do polowy spust wykadruj. Tylko tak, żeby nie poruszać sie za bardzo do przodu i do tylu bo Ci głebia ostrości ucieknie i będziesz mial rozmazane fotki tak jak te z parku (jesli robic bedziesz na 1.8). Juz myslalem ze ta chwalona 85 1.8 taka slaba jest Pozdrawiam
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Fajnie ,ze co niektorych ten watek bawi, ciesze sie ,ze jest tak duzo dobrych fotografow w dziedzinie portretu ;-)
    Chyba niektorzy nie zrozumieli co chcialem uzyskac zakaldajac ten watek, nie wkladajac tu zdjec do achow i echow ,nie ukrywam ,ze jestem amatorem ,zaczolem 2-msc temu bawic sie fotografia, chcialem pokazac jak robie co robie jak ustawiam swiatlo i uzyskac pomoc ,co zle robie i jak to wszystko ustawic. A pisanie "ale usmialem sie czytjaac ten watek" "Juz myslalem ,ze oslawiaona 85 1.8 jest taka slaba" itd. naprawde nie wnosza nic ciekawego do watku i nie pomagaja, mi ani innym ktorzy chca cos w tym kierunku zrobic i czegos sie nauczyc. Nie odbierz cie tego ,ze sie obrazam czy cos, bran boze. Ale mysle ,ze nei ma sesnu pisanie glupich uwag ,bo robi sie z tego dllluuugi watek nic nie wnoszacy do tematu.

P.S

Walcze dalej !!! ;-)

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

drogi kolego problem jest taki - nie musisz pisać że "jestem amatorem ,zaczolem 2-msc temu bawic sie fotografią" - to widać ... druga sprawa zacznij brać sobie bardziej do serca uwagi kolegów i zaprzestań swoich bezsensownych eksperymentów jak np: dopalanie świateł żarowych wbudowana lampą ... w fotografii już praktycznie wszystko zostało odkryte i sfotografowane, nawet jakbyś bardzo się starał z dwumiesięcznym doświadczeniem nie wymyślisz nic nowego... zainwestuj czas i pieniądze w jakąś dobrą książkę o podstawach portretu i zacznij robić w reszcie postępy ...
    sorry że tak ostro ale czasami "kubeł zimnej wody na łeb" jest potrzebny
    pozdrawiam

Fajnie ,ze co niektorych ten watek bawi, ciesze sie ,ze jest tak duzo dobrych fotografow w dziedzinie portretu ;-)
    Chyba niektorzy nie zrozumieli co chcialem uzyskac zakaldajac ten watek, nie wkladajac tu zdjec do achow i echow ,nie ukrywam ,ze jestem amatorem ,zaczolem 2-msc temu bawic sie fotografia, chcialem pokazac jak robie co robie jak ustawiam swiatlo i uzyskac pomoc ,co zle robie i jak to wszystko ustawic. A pisanie "ale usmialem sie czytjaac ten watek" "Juz myslalem ,ze oslawiaona 85 1.8 jest taka slaba" itd. naprawde nie wnosza nic ciekawego do watku i nie pomagaja, mi ani innym ktorzy chca cos w tym kierunku zrobic i czegos sie nauczyc. Nie odbierz cie tego ,ze sie obrazam czy cos, bran boze. Ale mysle ,ze nei ma sesnu pisanie glupich uwag ,bo robi sie z tego dllluuugi watek nic nie wnoszacy do tematu.

P.S

Walcze dalej !!! ;-)

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Vanmurder ja bron boze nie obrazam sie, a kubel zimnej wody jak najbardziej jest potrzebny ;-) Chodzilo mi o pisanie konkretow a nie "buahha" itd ;-)

Co do literatury caly czas szukam ksiazek, ale ciezko z tym a przynajmniej z pozadna literatura.

Vitez polecal Michael Busselle "Portret doskonały" oraz National geographic Szkoła fotografi "Ludzie i portrety" Ale tego niestety nigdzie nie ma ,ani w ksiegarniach ani na allegro, pytale mczy ktos ma ebooka ale brak odzewu. Jesli mozecie polecic jeszcze jakies ksiazki o portretach i oswietleniu to prosze podawac tytuly moze cos uda mi sie wkoncu dostac we Wrocławiu ;-) Znalazlem ostatnio ksiazke "oswietlenie w portretach" czy jakos tak, przegladalem i podchodzilem do niej dwa dni, ale tam glownie reklamy i opisy sprzetu jednej firmy ;-)

Strona 16 z 312 PierwszyPierwszy ... 614151617182666116 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów