MZ powinienes najpierw powalczyc ze swiatlem zastanym ( swiatlo z okna plus blenda) a pozniej brac sie za studyjne.
kjoanna wiem ,slyszalem to od kolegow juz ;-) no ale niestety nie zawsze jest czas na takie zabawy w ciagu dnia ,a chec fotografowania jest zbyt duza by nie fotografowac przy studyjnym oswietleniu ;-)
http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.
Pierwsze jest dobre jeżeli Twoja szanowna małżonka ma odmrożenia na twarzy - bez obrazy. po protsu przegiąłeś i twarz jest fioletowa - to przecież widac! Tak poza tym to ja bym dał światło bardziej od tylu i z góry. Na drugim znowu twarz na środku kadru ehh... Wszyscy Ci już mówili dziesiątki razy i jak grochem o ścianę... Poza tym ja bym pokombinował coś z wentylatorem żeby ożywic ten portret, albo ręce we włosy, czy też ułożone na twarzy. Ciekawsze spojrzenie by sie tez przydało. Ta fota ogólnie mówi: "Jak zaraz nie przestaniesz machac tym aparatem to Ci łeb urwę + wymuszony uśmieszek nr.3" Usta nie zamknięte ale lekko rozchylone. Druga fota wygląda jak dowodowe robione po raz 10-ty i modelka już ma dosyc. Sory ale za każdym razem popełniasz te same błędy i nadal się pytasz co jest źle i dostajesz te same odpowiedzi... No ok poprawiłeś naświetlenie i nic więcej... Poza tym kompozycja na fotce nr. też nietrafiona. Obiekt jest gdzieś między mocnym punktem a środkiem, dodatkowo pusta przestrzeń ze złej strony. Ogólnie puste miejsce umieszcza się przed oczami, wtedy patrząc aż chce się spojrzec tam gdzie patrzy modelka, zobaczyc co tam jest?(są super zdjęcia wyjątki - ale nieliczne, tylko potwierdzające regułę. Ogólnie najpierw naucz się stosowac ogólne zasady a potem myśl jak by je tu złamac i żeby było super ;-) ) Poza tym w naszej kulturze czytamy od lewej do prawej - zdjęcia też. więc najlepiej by było dac pustą przestrzeń i twarz, a tu jest twarz, idziemy dalej i nic. koniec. brak puenty. Zdjęcie jest i się urywa, nagle, bez powodu. Jakby chociaż patrzyła w tamtą stronę to też dobrze. Patrzymy najpier na modelkę i podążamy za jej wzrokiem.
Ostatnio edytowane przez Goomis ; 14-04-2008 o 00:12
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
koleżance raczej chodziło o to że zanim nie opanujesz do perfekcji światła zastanego, nie ma co się brać za studyjne ...to ostatnie to bardzo grząski temat wymaga wielu studiów teoretycznych i zrozumieniu zasad techniki "robienia" zdjęć studyjnych co przeciętnej osobie zbiera rok do dwóch lat ...
jak już koniecznie chcesz się bawić w studio zacznij od jednego źródła światła ... zrozum na razie masz naprawdę bardzo "słaby warsztat" fotograficzny, a to co teraz robisz to jak próba przebiegnięcia maratonu bez treningu ...
Dzieki za uwagi ;-) No fakt jak grochem o sciane ;-) Przepraszam![]()
Zabieram sie za trening a pozniej startuje do maratonu ;-)
Pozdrawiam
A jeszcze jedno co do ostrzenia przy portretach, rozumiem ze na oczy zazwyczaj, ale uruchamiamy jeden punkt af i nim ostrzymy na oczy czy wlanczamy wszystkie punkty i jeden z nich ostrzy na oczy ?
A masz opcję AutoEye AutoFocusa (AEAF) ? Bo np w 400D jej nie ma... może w 40D jest.
PS. druga ważna sprawa po polsku AEAF to wykrywanie oczu i ustawianie na nich ostrości
Nieźle się uśmiałem czytając ten wątek...
Powiem Ci, że osobiście jakbym mial 2 źródła swiatła to jedno ustawiłbym np z prawej strony od tylu z góry skierowane na wlosy, drugie z przodu modelki po prawej stronie a tą blendą próbowałbym doświetlic z lewej strony w kierunku modelki. Sam nie mam oświetlenia ale mozesz tak spróbować.
A co do ostrzenia to chyba oczywiste ze 9 punktów same Ci oczu nie znajda ustaw sobie na centralny wyceluj w oczy i albo zablokuj Focusa albo przytrzymując do polowy spust wykadruj. Tylko tak, żeby nie poruszać sie za bardzo do przodu i do tylu bo Ci głebia ostrości ucieknie i będziesz mial rozmazane fotki tak jak te z parku (jesli robic bedziesz na 1.8). Juz myslalem ze ta chwalona 85 1.8 taka slaba jestPozdrawiam
EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta
Fajnie ,ze co niektorych ten watek bawi, ciesze sie ,ze jest tak duzo dobrych fotografow w dziedzinie portretu ;-)
Chyba niektorzy nie zrozumieli co chcialem uzyskac zakaldajac ten watek, nie wkladajac tu zdjec do achow i echow ,nie ukrywam ,ze jestem amatorem ,zaczolem 2-msc temu bawic sie fotografia, chcialem pokazac jak robie co robie jak ustawiam swiatlo i uzyskac pomoc ,co zle robie i jak to wszystko ustawic. A pisanie "ale usmialem sie czytjaac ten watek" "Juz myslalem ,ze oslawiaona 85 1.8 jest taka slaba" itd. naprawde nie wnosza nic ciekawego do watku i nie pomagaja, mi ani innym ktorzy chca cos w tym kierunku zrobic i czegos sie nauczyc. Nie odbierz cie tego ,ze sie obrazam czy cos, bran boze. Ale mysle ,ze nei ma sesnu pisanie glupich uwag ,bo robi sie z tego dllluuugi watek nic nie wnoszacy do tematu.
P.S
Walcze dalej !!! ;-)
drogi kolego problem jest taki - nie musisz pisać że "jestem amatorem ,zaczolem 2-msc temu bawic sie fotografią" - to widać ... druga sprawa zacznij brać sobie bardziej do serca uwagi kolegów i zaprzestań swoich bezsensownych eksperymentów jak np: dopalanie świateł żarowych wbudowana lampą ... w fotografii już praktycznie wszystko zostało odkryte i sfotografowane, nawet jakbyś bardzo się starał z dwumiesięcznym doświadczeniem nie wymyślisz nic nowego... zainwestuj czas i pieniądze w jakąś dobrą książkę o podstawach portretu i zacznij robić w reszcie postępy ...
sorry że tak ostro ale czasami "kubeł zimnej wody na łeb" jest potrzebny
pozdrawiam
Vanmurder ja bron boze nie obrazam sie, a kubel zimnej wody jak najbardziej jest potrzebny ;-) Chodzilo mi o pisanie konkretow a nie "buahha" itd ;-)
Co do literatury caly czas szukam ksiazek, ale ciezko z tym a przynajmniej z pozadna literatura.
Vitez polecal Michael Busselle "Portret doskonały" oraz National geographic Szkoła fotografi "Ludzie i portrety" Ale tego niestety nigdzie nie ma ,ani w ksiegarniach ani na allegro, pytale mczy ktos ma ebooka ale brak odzewu. Jesli mozecie polecic jeszcze jakies ksiazki o portretach i oswietleniu to prosze podawac tytuly moze cos uda mi sie wkoncu dostac we Wrocławiu ;-) Znalazlem ostatnio ksiazke "oswietlenie w portretach" czy jakos tak, przegladalem i podchodzilem do niej dwa dni, ale tam glownie reklamy i opisy sprzetu jednej firmy ;-)