Strona 14 z 312 PierwszyPierwszy ... 412131415162464114 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dzieki wielkie Vanmurder, ech juz chce mi sie kabinowac ze swiezo zakupiona blenda ,ale pogoda taka ,ze nic tylko nocne fotki robic ;-) Zakupilem sobie uchwyt do blend bo niestety nie dyzponuje 3 osoba ktora mogla by ja trzymac ;-)
    Jedno jeszcze pytanie ostrzenie na oczy ? ;-)
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Nadal potrzebne osoby potrafiące jakoś rozpisać plan 'zadań' oraz ewentualnie lekcje.

Fajnie byłoby aby któryś z was, doświadczonych portrecistów nagrał sesję portretową na video (oczywiście tłumacząc co jak i dlaczego) i zamieścił na youtube (i oczywiście podał link na PW/tutaj).

adres bloga:

http://pierwszekrokizportretem.blogspot.com

tam wszystko (a właściwie to na chwilę obecną mało co) napisane. Wszelkie sugestie mile widziane.

Pozdrawiam,
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 03-04-2008 o 12:43
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    Jedno jeszcze pytanie ostrzenie na oczy ? ;-)
    tak oczywiście jednym z p-cików Af cały czas śledę oczko modelki

Coś już napisał Awatar sj_sj
    Miasto
    Mazowsze

Domyślnie

Słuchajcie drodzy moi canonboardowicze. Mam sfotografowaną książkę FOTOGRAFIA PORTRETOWA Davida Wilsona. Mogę udostępnić na zasadzie półoficjalnej nikt nic nie wie. Mankamentem jest to, że pstrykałem ją Compactem z flashem a papier był połyskowy i wiadomo co. Zainteresowani? Czy nie bardzo. Jest to poradnik

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Apropo książki NG "Ludzie i portrety" - warto popytać w miejskich lub wojewódzkich bibliotekach bo tam takowe bywają i można je wbrew pozorom śmiało wypożyczyć. Inne części tej serii ”Sport”, ”Ptaki”, ”Krajobrazy” również są dostępne.

Ja wiem, że biblioteki nie są może już oblegane tak jak kiedyś, ale można w nich znaleźć całkiem niezłe książki o fotografii , Niektóre chyba tanie nie są, bo trzeba zostawić kaucje zwrotną :wink:
    Blog rowerowo-wyprawowy :wink:

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    Oktavia leżała na bruchu na plażowym ręczniku w typowej plażowej pozycji np podczas ogladania magazynu lub czytania ksiażki (wazne by pozycja była wygodna dla modelki, bo każdy dyskomfort widać na twarzy), majowe słonce było ok 1.5 h przed zachodem, czyli nie miało jescze żółto-pomarznczowego zabarwienia i było dosć męczące dla oczu modelki, poprosiłem Octavię by miała cały czas zamkniete oczy i otwierała je tylko na czas zdjecia - by wykluczyć mrużenie lub łzałwienie. Ja równierz leałem na brzuchu - przy portretach kobiet zawsze staram sie robić zdjęcia z wysokosci biustu - w tym przypadku musiałem płasko leżeć na ziemi i wszpierać obiektyw na lewym przedramieniu, z prawej strony w połowie dystansu między mna a modelką, przykucał mój asysten trzymajać złota blendę o średnicy ok 1m nieco powyżej głowy modelki, starał sie utrzymywać blendę jak najbliżej Octavi, ale na tyle daleko by nie wchodzić mi w kadr ... poniżej primitywny szkic obrazujący całą sytuację z góry

pozdrawiam

Tryb Av, pomiar swiatła cało matrycowy usredniony, osłona przeciw słoneczna na obiektywie, ok 10-15 strzałow by uzyskać to ujęcie.
    VanMurder Rewelka! Dzięki ci

A i jeszcze jaka pora dnia to była? tzn chodzi mi o to czy to było południe, popoludnie czy świt? A nie o godzine konkretna
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Paenka, czytaj dokładniej :-)
    "majowe słonce było ok 1.5 h przed zachodem"
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Coś już napisał Awatar sj_sj
    Miasto
    Mazowsze

Domyślnie

zawsze staram sie robić zdjęcia z wysokosci biustu

O dzisiaj ja też :-) Van Murder, Poradnik świetny. Pokazuje historię zdjęcia również, wprowadza w klimat. Bądź główno dowodzącym bloga

Seb

P.S . Fajnie narysowaleś nogi Oktawii :-))

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sj_sj Zobacz posta
    zawsze staram sie robić zdjęcia z wysokosci biustu

O dzisiaj ja też :-) Van Murder, Poradnik świetny. Pokazuje historię zdjęcia również, wprowadza w klimat. Bądź główno dowodzącym bloga

Seb

P.S . Fajnie narysowaleś nogi Oktawii :-))
    jak widać takie pokazanie zaplecza nie jest bez sensu. Mi oglądanie rozmieszczenia aparatów i sprzętu chyba najbardziej poprawiało efekty nauki.

Jak tylko Van potwierdzi chęć na współpracę to dostanie odemnie prawa do zamieszczania postów na blogu, oraz rangę moda w puli flickr.

Pozdrawiam,
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

bardzo mi to wszystko schlebia dzięki wielkie !!! panowie i panie, ale niestety muszę odmówić... podjęcie współpracy przy tym blogu niestety wykracza po za moje możliwości ... fakt że doba nie ma 48 godzin dobija mnie... praca rodzina - sami rozumiecie, mogę spędzić kilka minut na "naskrobanie" takiego postu jak z Octavią, ale administrowanie lub moderowanie blogu ... to niestety nie zmieściło by się w moim "ciasnym" grafiku... a jakby żona się dowiedziała !!!! pozew rozwodowy murowany

Strona 14 z 312 PierwszyPierwszy ... 412131415162464114 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów