Oktavia leżała na bruchu na plażowym ręczniku w typowej plażowej pozycji np podczas ogladania magazynu lub czytania ksiażki(wazne by pozycja była wygodna dla modelki, bo każdy dyskomfort widać na twarzy), majowe słonce było ok 1.5 h przed zachodem, czyli nie miało jescze żółto-pomarznczowego zabarwienia i było dosć męczące dla oczu modelki, poprosiłem Octavię by miała cały czas zamkniete oczy i otwierała je tylko na czas zdjecia - by wykluczyć mrużenie lub łzałwienie. Ja równierz leałem na brzuchu - przy portretach kobiet zawsze staram sie robić zdjęcia z wysokosci biustu - w tym przypadku musiałem płasko leżeć na ziemi i wszpierać obiektyw na lewym przedramieniu, z prawej strony w połowie dystansu między mna a modelką, przykucał mój asysten trzymajać złota blendę o średnicy ok 1m nieco powyżej głowy modelki, starał sie utrzymywać blendę jak najbliżej Octavi, ale na tyle daleko by nie wchodzić mi w kadr ... poniżej primitywny szkic obrazujący całą sytuację z góry
pozdrawiam
Tryb Av, pomiar swiatła cało matrycowy usredniony, osłona przeciw słoneczna na obiektywie, ok 10-15 strzałow by uzyskać to ujęcie.