Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
Myślę, że wklejanie zdjęcia i podawanie wszystkich parametrów i warunków jest bez sensu bo to nie jest duża sztuka wyjśc i zarobi fotkę dokładnie taką samą jak sie już wszystko od razu wie. Proponuję raczej wkleic zdjęcie i podac aprat + obiektyw a resztę niech już sobie każdy dobierze eksperymentalnie - wtedy wg. mnie lepiej zrozumie pewne zasady bo zobaczy jak musi co byc ustawione i zrobione aby taki efekt uzyskac a to bardziej zapada w pamiec niż isc, pstryknac i wyjdzie za 3razem ale za tydzień nie będzie się pamiętac co się zrobiło... Zadania to też wg. mnie bardzo fajny pomysł. Ja się złapałem na tym, że łatwiej mi się robi zdjęcia do tematu. Mam temat, obmyślam pomysł/y i idę w miasto i szukam. Po drodze powstają nowe innowację albo zupełnie nowe pomysły i tak powstały moje najlepsze zdjęcia... Tylko trzeba kogoś mądrego, żeby wymyślił tematy i zebrał jury. Potem to juz pójdzie z górki raczej :-D
podawanie parametrów, metod rozstawienia lamp/blend/itd szczególnie na początku zabawy ze światłem dużo pomaga. Bynajmniej według mnie. Nie musi być to tylko pomoc dla ludzi kopiujących pomysły innych (jak już ktoś napisał prawie wszystko jest w fotografii już odkryte... i nie ma sensu taranować otwartych drzwi).

Potrzebna osoba chętna do wpółpracy, najlepiej portrecista... wydaje mi się że same tematy mogłyby poprzedzać proste lekcje. Jeden temat/lekcja na miesiąc, aby nie było zbyt dużo roboty dla prowadzących.

zdjęcia portretowe do puli flickr możnaby dodawać z ograniczeniem np 3foty/dzień (w oczekiwaniu na komentarze innych ludzi z grupy), a te konkursowe oznaczać dodatkowo jakimś szczególnym słowem kluczowym.

Ktoś wyżej pisał że nie wszyscy mają zewnętrzne lampy itp sprzęt. No fakt. Niemniej jako reflektory i inne można przystosować materiały dostępne w supermarketach...

Pozdrawiam,
Robert