Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Co Panowie na to myslicie? Zarówno Ci doświadczeni i początkujący?
    można by pójść krok dalej, szlakiem ludzi z strobist.com,
    są zadania/misje z wymaganiami, np.

1. 'portret w plenerze - aparat, model, fotograf. Bez flasha ani żadnych dodatków'
    2. 'portret w plenerze - aparat, model, fotograf, jeden reflektor'
    3. 'portret w plenerze - aparat, model, fotograf, jedna lampa flash'
    4. 'portret w plenerze - aparat, model, fotograf, lampa flash + reflektor'
    itd.

Precyzyjne określanie zadań, oraz elementów które możemy wykorzystać. Na realizację każdego tematu np 3 tygodnie. Każdy uczestnik może dodać dajmy na to 3 fotki. Dokąd dodać? Strobist.com korzysta z flickr i świetnie się ten pomysł sprawdza.

pod koniec zadania jakieś głosowanie na najlepszą pracę, potem publikacja itd. Mogłoby fajnie się rozkręcić, widać że chętnych nie brakuje.

Pozdrawiam,
    Robert
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Ja jak najbardziej za.

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    można by pójść krok dalej, szlakiem ludzi z strobist.com,
    są zadania/misje z wymaganiami, np.

1. 'portret w plenerze - aparat, model, fotograf. Bez flasha ani żadnych dodatków'
    2. 'portret w plenerze - aparat, model, fotograf, jeden reflektor'
    3. 'portret w plenerze - aparat, model, fotograf, jedna lampa flash'
    4. 'portret w plenerze - aparat, model, fotograf, lampa flash + reflektor'
    itd.

Robert

Generalnie to uważam to za super pomysł, z chęcią się dołączę ale jest jedno "ale". Co jeśli posiadam na użytku jedynie aparat i dwa obiektywy. Nie posiadam blend ani tym bardziej lampy Pewnie zaraz ktoś napisze "to nie weźmiesz udziału akurat w tym zadaniu" jednak obawiam się, że większość zadan będzie wymagała posiadania osprzętowania większego niż to body + dwa szkiełka. To już chyba wolałabym aby pokazano zdjęcie opisano jakie ISO, szkło, czas, przysłona itd... a pozostałe braki niech uczniak uzuepłni swoją pomysłowością, kreatywnością. No bo chyba nie chodzi o to żeby dokładnie kopiować, ustawiając sobie takie a takie przysłony i czas i koniec tylko aby sugerując się tymi danymi uzupełnić braki np w oświetleniu, sprzęcie które zastaliśmy przy próbie naśladowania.
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Bywalec Awatar unicorn78
    Miasto
    Pabianice, Cambridge

Domyślnie

Pozwole sobie coś zasugerować; na podstawie własnych doświadczeń, wiem, że największym przyjacielem a tym samym czasami wrogiem fotografa jest światło. Portret, (moda) to to z czego się utrzymuje, i doskonale pamiętam jak 11 lat temu dość poważnie rozpocząłem zabawe z fotografią. Nie zawsze portret uratuje ładna modelka (model), czy ciekawy kadr, zdarzają się sytuacje kiedy przychodzi do nas niezbyt atrakcyjna dziewczyna, chce kilka zdjęć, ba, na dodatek oczywistym chyba jest, że mają się podobać;-) PS to jedno, zrobienie z niej kogo innego, to nie problem, jednak nie wszyscy tego sobie życzą. I właśnie w tym momencie okaże się czy potrafimy operować światłem, ponieważ właśnie światło, pozwoli nam coś ukryć coś uwydatnić, odwrócić od czegoś uwagę lub ją na czymś skupić. Na początku zabawy z portretem, gorąco polecam opanowanie umiejętności operowania światłem, za pomocą dostępnych w sklepach lub samodzielnie wykonanych: blend, ekranów, dyfuzorów. Powiem szczerze, że nie przeglądałem działu "zrób to sam" ale inf. na ten temat jest masa! I nie jest trudne wykonanie tego samemu, niezależnie od płci.
    Osobiście na początku odradzał bym korzystanie z flasha, tym bardziej wbudowanego, ja osobiście używam naprawdę w sporadycznych przypadkach i wyzwalaniem innych lamp, jednak najlepsze jest światło odbite rozproszone, (o czym już wcześniej wspomniano) i strzelanie lampą bezpośrednio w twarz (poza doświetlaniem) zdecydowanie odradzam. Mamy już prawie wiosnę, szukajcie cienia (co nie znaczy, że słońce to wróg ale o tym w kolejnych odcinkach), korzystajcie z blend, wyjdzcie z domów (i nie w samo południe) świeże powietrze pobudzi Wasze szare komórki, kombinujcie, pewnych informacji nie da się przekazać, trzeba tego samemu doświadczyć, jak odbijać czym, (kolor, rodzaj, rozmiar) to wszystko ma wpływ na efekt końcowy, nie ma niestety złotego środka, dlatego na pytanie: "Co będzie jeśli użyjemy blendy srebrnej i złotej...", brak konkretnej odpowiedzi, wszystko zależy od tego, jakie są warunki, w jaki sposób ich użyjemy, jaki jest ich rozmiar i odległość .... Moim zdaniem to bardzo istotne podstawy, plener plus zabawa z modyfikatorami, jeśli uda się Wam to opanować to przejście do warunków całkowicie kontrolowanych (studio) nie sprawi Wam problemów, a wręcz przeciwnie, doświadczenia z modyfikowaniem (operowaniem) światłem, bardzo Wam pomogą, i pozwolą na wybieganie poza stereotypy, jeśli chcemy być najlepsi, musimy być "elastyczni" w tym co robimy, a to miłe jeśli ktoś nas wypatrzy w "tłumie" i doceni naszą prace włożoną w tym wypadku w fotografię.
    Jest tu sporo osób na których warto się wzorować, słuchać ich porad i uwag.

Podstaw teoretycznych nie da się przeskoczyć, jednak potem pozostaje już tylko wykorzystać posiadaną wiedzę i wprowadzać ją w życie, czyli; ćwiczyć, ćwiczyć,.... a jak już dojdziecie do perfekcji to proponuje zmienić lekarza, bo ten Was oszukuje;-)

Uprawnienia umieszczania postów