Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Mieszany widok

rlz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    racja ! trudno się z kolegą Unicorn'em nie zgodzić, dwoimy się i troimy się by kolegom jakoś pomóc a to tak trochę jak grochem o ścianę ...

jeszcze raz powtórzę starajcie się kopiować pozy, światło i pomysły innych, lepszych fotografów (przynajmniej na początek) w fotografii praktycznie wszystko było już sfotografowane i bardzo trudno jest wymyślić coś nowego, ale wariacji istniejących elementów jest tak dużo że trudno jest tez popełnić plagiat, tylko w ten sposób wzbogacicie swój warsztat, samym przypadkowym pstrykaniem do niczego nie dojdziecie ...

może na początek małe zadnie spróbujcie skopiować taki prosty portret:

f5.6, tryb Av, ogniskowa 105mm na cropie (20D+ plus jakiś tani plastikowy obiektyw canona EF 28-105) bez blendy i flesza, wineta dodana w PS + mała zabawa krzywymi ...

(...)
    Aż sam spróbuję "skopiować" to Twoje zdjecie

Ale przy okazji przyszła mi do głowy pewna myśl, VanMurder dał mi fajny pomysł do nauki fotografowania portretów i nie tylko.

Może udało by się namówić kilku doświadczonych kolegów z CB żeby po prostu raz na 2 tyg przygotowali dla "świeżaków" nowe zadanie na zasadzie tego co zaprezentował VanMurder - czyli zdjecie i opisane dokładnie co i jak nalezy zrobić

Dzięki temu duzo początkujących użytkowników (w tym ja) zamiast zakładać nowy temat i pytać się co w tym portrecie jest złe - starałaby się wykonać postawione zadanie przez doświadczonych kolegów, a Ci potem by nas oceniali i powiedzieli co jeszcze źle robimy, na co zwrócić uwagę.

Wg mnie można by tak zacząć od prostych portretów, które nie wymagają dodatkowych umiejętności używania odpowiedno i odpowiednich blend itp...

Co Panowie na to myslicie? Zarówno Ci doświadczeni i początkujący?

pozdrawiam

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jestem jak najbardziej za ;-)

Co do zdjecia, Vanmurder ono ma byc zrobione tez w plenerze ? czy moze byc w warunkach domowych ? ;-)
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów