Strona 8 z 312 PierwszyPierwszy ... 6789101858108 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Pytanie - kiedy zaczniesz nad światłem pracować?
    Nic na tym zdjęciu nie masz ciekawego (poza modelką którą pozdrawiam i chętnie bym porwał na sesję 8) ).....
    Przerylem caly watek i jedyne co mi zostalo w pamieci to Vitez ktory namolnie dopomina sie o sesje z modelka.. :]

Na drugi plan schodzi problem ostrości i światła.
    Swoją drogą zdziwiłem się jak 'mało skuteczne' może byc tak jasne canon'owskie szklo

Pozdro i cierpliwosci allgsm.pl

Parteq

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Witajcie.

Parteq ja juz nie zwracam uwagi na prosby i sugestie dotyczace sesji z Vitezem mojej zony ;-) Probuje uzyskac jakies rady,porady a tu ciagle to samo ;-) Chyba zaczne robic fotki koledze ;-) Co do uwag ,czy kabinuje swiatlem, ano kabinuje, to zdjecie bylo robione w ciemnej piwnicy generalnie brak swiatla ,jedynym zrodlem swiatla byl maly lufcik i probowalem odbic swiatlo wpadajace przez niego blenda. Dodatkowo wbudowana lampa blyskowa ;-)
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

kobitkom generalnie służy "płaskie", rozproszone światło, staraj się tak oświetlać modelkę - i daj sobie siana z wbudowaną lampą ...przynajmniej przy portretach
    pozdrawiam

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dzieki VanMurder ,czekalem na twoja opinie ;-) Co do wbudowanej lampy, musialem czyms doswietlic bo bylo naprawde ciemno ,a dodatkowej lampy jeszcze nie stety nie posiadam, ale moze nie dlugo. Dzisiaj pewnei tez cos pstrykne bo pogoda dopisuje ;-) Swoja droga chyba musze dokupic statyw do blendy ,bo nie majac osoby do pomocy czasami jest ciezko ustawic odpowiednio blende. ;-)
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    Wrzucam kolejne ;-) wkoncu pojawia sie slonce i mozna w plenerze poszlaec ;-)
    Może cię zaskoczę, ale słońce wcale nie jest dobre przy robieniu porteretów plenerowych...
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Wcześniej kolego pytałem czy planujesz jakiś sprzęt. Napisałeś, że masz zamiar kupić 70-200. Również się doczytałem, że poważnie myślisz o portretowaniu. I wszystko było by OK gdyby można było zobaczyć w Twoich zdjęciach pomysł czy też kreatywność. Zacznij od dobrych kadrów, światła oraz tła. Z racji, że jest to Twoja żona wszystko powinieneś na luzie brać. Weź ją poza miasto, na jakiś spacer do lasu czy parku tak jak to miało miejsce w jednej z sesji gdzie niestety wszystkie kadry były centralne. Naprawdę widać, że brak luzu jest w tym co robisz. Popracuj nad kadrami na początku ze szkiełkiem 85 1.8 sama zabawa GO może wiele pomóc. Poczytaj o mocnych punktach i zasadach złotego podziału, do czego mnie namawiali bardziej doświadczeni koledzy. Po zrzuceniu zdjęć na komputer powinieneś zadbać o dobre wyostrzenie zdjęcia(polacem akcje Janusza Body), lekkich korektach w krzywych oraz levelach. Ustaw sobie również profil aparatu pod siebie. Szukaj dobrego światła unikaj ostrych cieni. Co do ostatniego ujęcia jak sam pisałeś musiałeś użyć lampy - Ale w miejscu które nie jest za ciekawe. W kadrze również nie jest ciekawie. Dobre cięcie to podstawa. No nic czekam na następne. Mam nadzieję, że będzie lepiej . Pamiętaj o kreatywności.

rlz
    Guest

Domyślnie

Myślę, że te dwa linki Ci dużo pomogą:

http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotog...nik-v1-2-a.htm

http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotog...y-poradnik.htm

....mam nadzieje, że mnie za te linki nikt nie zastrzeli :-D

A druga opcja to poprzeglądaj na CB wątki z portrtetami w naszych fotografiach oraz w galerii użytkowników i zobacz co się podoba lub jakich błędów nie należy popełniać.

A po pierwszej sesji możesz dac fotki do oceny, żeby sie upewnić czy w dobrym kierunku idziesz

Powodzenia

Bywalec Awatar unicorn78
    Miasto
    Pabianice, Cambridge

Domyślnie

Mogę polecić ten tekst jest dość prosto (zrozumiale) napisany
    http://www.foto.com.pl/index.php?id=pf&pf=4
    I zajrzyj tu 3 zdjęcie od góry w prosty sposób wyjaśni "Zasadę złotego podziału" a tym samym "Mocnych punktów" http://www.foto.com.pl/index.php?id=pf&pf=4&pfmore=il
    Nie wiem czy powinieneś prać mózg PS-ami czy pracować nad kompozycją, PS pomaga doszlifować 'dzieło" ale to na koniec, widzę to tak jak byś zaczynał budowe domu od komina. A teraz: pstrykaj, pstrykaj ...tylko z głową, i jak zobaczysz, że coś Ci wychodzi wtedy dalsza obróbka, przepraszam, że zabrałem głos choć nie jestem tu raczej autorytetem, ale chyba każdy pamięta swoje początki, ja pierwsze kroki stawiałem na 12XP i zanim wypstrykałem klisze, najpierw wypstrykałem kilka książek, bo podstawy to podstawy tego nie da się elektroniką przeskoczyć.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    Parteq ja juz nie zwracam uwagi na prosby i sugestie dotyczace sesji z Vitezem mojej zony ;-)
    Bo mi szkoda że ją tak marnujesz .
    No ale cóż... każdy kiedyś się uczył.
    Ale oprócz tego piszę też i porady, więc nie marudź, tylko wdrażaj te porady w życie, a nie "bez obróbki na złość Vitezowi" .

Bywalec Awatar unicorn78
    Miasto
    Pabianice, Cambridge

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Bo mi szkoda że ją tak marnujesz .
    No ale cóż... każdy kiedyś się uczył.
    Ale oprócz tego piszę też i porady, więc nie marudź, tylko wdrażaj te porady w życie, a nie "bez obróbki na złość Vitezowi" .
    Nie chcialem podważać Twojego autorytetu... ale Ty chyba wiesz, o co mi chodziło mam nadzieje...:-|

Strona 8 z 312 PierwszyPierwszy ... 6789101858108 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów