Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Widok wątkowy

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    Mój notebook posiada pełną kalibrację monitora na każdy kanał....
    Nie zebym sie czul tutaj super specjalista, ale cos mi sie zdaje ze ustawienia fabryczne to niekoniecznie musza byc zgodne z oczekiwaniami branzy "foto".
    Chyba kazdy monitor powinien byc (co najmniej wskazane) aby zostal skalibrowany sprzetowo jak sie da lub "pol-sprzetowa prekalibracja" i oprofilowany dla potrzeb fotografii?
    Sa monitory ktore dosc dobrze moga pokazywac material nawet po wyjsciu z fabryki z defaultowymi ustawieniami, ale czy tak jest i na ile to jest poprawne - to na oko tego raczej nie ocenisz.

Od jakiego czasu po zakupie Eye-One D2 inaczej mi sie pracuje i zupelnie inaczej widze fotki ktore obrabialem przed kalibracja i profilowaniem - choc przedtem wydawalo mi sie ze nie jest zle.

Jesli twoj notebook ma mozliwosc kalibracji po kanalach to bardzo dobrze - latwiej/lepiej bedzie mozna go ustawic z pomoca kalibratora i oprofilowac - lecz bez tego sprzetu (np. Eye-One)) to bynajmniej ja bym chyba nie potrafil na oko tego dokonac dobrze.

Jasne iz kalibracja i dobry monitor to zadna recepta na udane foty - ale napewno pomaga i jest wskazana aby ja zrobic.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    ... Dla mnie się liczy, że mam wyświetlane kolory takie jakimi są, a o to chyba chodzi.
    Nie obrażaj sie ale tutaj sie możesz mylić. Nie twierdze ze Twój laptop dobrze wyświetla (na ile to mozliwe w przypadku laptopa dla zostosowan foto) ale na oko to chyba niemozliwe to ocenic - bynajmniej w moim przypadku ja bym nie potrafil.
    Po zakupie kalibratora i oprofilowaniu (choc to nie jest kalibracja sprzetowa) 5 laptopow ktore profilowalem zaczely zachowywac sie zupelnie inaczej - inaczej pokazywac. Porownuje obrazy ktore pokazuje laptop do obrazu z monitora Eizo serii S - ktory tez nie jest dedykowany do foto - ale to takie minimum - to roznica jest zauwazalna - eizo duzo lepiej sobie radzi od laptopow.
    Ostatnio edytowane przez marekk_ok ; 17-07-2008 o 15:36 Powód: Automerged Doublepost
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Uprawnienia umieszczania postów