Strona 104 z 312 PierwszyPierwszy ... 45494102103104105106114154204 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 031 do 1 040 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bystry Zobacz posta
    No tak, moja wina nie zwróciłem uwagi

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Dla mnie rewelacja, masz świetną modelkę, doświetlane jakąś blendą?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Na jak najniższym by jednocześnie nie mieć ryzyka poruszonego zdjęcia.
    Dobór ISO zależy od warunków oświetleniowych vs potrzeby a nie od konwencji.
    Czyli ISO dobierasz w zależności od tego jaki chcesz czas naświetlania uzyskać vs jak jasno masz dookoła, niezależnie czy to portret w plenerze czy samochód na ulicy czy koncert w klubie.

Więc i na pytanie "jakie ISO przy portretach w plenerze" i na "jakie ISO przy fotografowaniu zachodu słońca" i "jakie ISO na wystawie kotów" odpowiadam: "takie jakiego w danym momencie potrzebujesz by uzyskać odpowiednie wyważenie jakość vs czas naświetlania vs przysłona" (bo czasem trzeba podbić ISO by móc domknąć przysłonę by uzyskać większą GO a czasem potrzeba jest dokładnie odwrotna).

Nie ma jasnego przepisu w stylu "portret w plenerze - ustawiasz ISO 100, przysłonę ileśtam, czas naświetlania ileśtam" bo tak się nie da.
    profesjonaliści używają tylko ISO 200.

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Bystry, kurcze, dla mnie fota przemiodna (choć zimne barwy raczej nie są moim klimatem). Można się przyczepić do przepalonej lewej strony modelki, ale chyba tylko dla samego czepiania. Choć jeśli to wynik obróbki, to pewnie bym to skorygował. I jeszcze przy okazji wystemplował lewą krawędź kadru (na samym dole) ;-)
    Body, stałki, zoomik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    Dla mnie rewelacja, masz świetną modelkę, doświetlane jakąś blendą?
    Ojej, dziękuję
    Tak ale delikatnie bo światła tam strasznie mało było

Bystry, kurcze, dla mnie fota przemiodna (choć zimne barwy raczej nie są moim klimatem).

O której focie mówisz tomdz ?

Yay!

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

O której focie mówisz tomdz ?
    O tej ostatniej, z postu 1032.
    Body, stałki, zoomik

Domyślnie

Nie wiedziałem co to zimne barwy

Histogram mówił, że nie jest przepalona ... Włosy były to skorygowałem (tak!)... Natomiast bardzo mi się podoba gdy skóra jest taka jasna To się podobno nawet jakoś nazywa Ja się nie znam ;P

Wersja ciepła (zawsze mam ze 3 w zanadrzu to jak się jakaś nie podoba to mówcie ;P) http://img60.imageshack.us/img60/580/pati13colorqq9.jpg

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Histogram mówił, że nie jest przepalona ... Włosy były to skorygowałem (tak!)...
    Na policzku jest przepał, być może jest tam wartość 254 czy 253 (jeśli kodowane na 8 bitach), niemniej widać wyraźną biel. W tej wersji niebieskiej nie rzuca się to mocno w oczy, w kolorowej ciut bardziej.

Natomiast bardzo mi się podoba gdy skóra jest taka jasna To się podobno nawet jakoś nazywa Ja się nie znam ;P
    No high key to to raczej nie jest, jeśli o to chodziło ;-)

Wersja ciepła (zawsze mam ze 3 w zanadrzu to jak się jakaś nie podoba to mówcie ;P)
    Też ładne, choć ta tonowana BW bardziej klimatyczna, nie wybija się też na niej tak bardzo ta roślinność w tle. Poza tym nie mówiłem, że ta zimna wersja mi się nie podoba, tylko wręcz przeciwnie A masz może wersję BW zabarwioną barwami ziemi lub podobnymi (wersja 3 ;-))?
    Body, stałki, zoomik

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    profesjonaliści używają tylko ISO 200.
    No to niechcący wyszło że jestem profesjonalistą (parę postów niżej wyszło mi że statystycznie najwięcej używam iso200 ).

Strona 104 z 312 PierwszyPierwszy ... 45494102103104105106114154204 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów