Strona 33 z 312 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383133 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    no nie popadaj w takie samozadowolenie fotki są przeciętne i oprócz pomysłu na kadr widać pewne niedociągnięcia ...
    a broń boże, wiem, że cudnych zdjęć nie robię, powiedziałam tylko, że wg mnie to moja najbardziej udana sesja (;

na pierwszej fotce tło jest do luftu - przydało by sie je przyciemnić - druga sprawa: jeżeli w tle masz jakieś paski to musisz się zatroszczyć o to by były one w konkretnym kierunku - przydało by się wypoziomować, te linie w tle w połączeniu z linia oczu, która też leci w prawo, powoduje cały kadr zdaje się przewracać...
    płaskie światło na pierwszym zdjęciu nie najlepiej służy modelce, pozbyłbym się również tego różowego przebarwienia w okolicy oczu i na policzkach , fotka mz powinna być trochę inaczej skadrowania cięcie głowy trochę niżej,
    i właśnie o takie wskazówki mi chodziło. przyznaję, że nie zwróciłam uwagi na to, że kadr lekko w prawo leci. na policzkach specjalnie dodałam trochę różu, żeby twarz tak blado nie wypadała. z tą czerwienią pod oczami przyznaję, że nie potrafiłam sobie do końca poradzić.

drugie zdjecie natomiast jest znacznie lepsze cenie dynamikę i kadr - zastrzeżenia budzą tylko zbyt krótka ogniskowa uwydatniająca nos oraz sposób w jaki obrobiłeś oczy - chodzi mi o te obwódki na źrenicach - albo dziewczyna ma na szkła kontaktowe, albo nałożyłeś okrągłą maskę z twarda obwódka - ogólnie nie wygląda to zbyt ciekawie ...
    tak by wyglądały pierwsza fotka po moich poprawkach :
    pozdrawiam
    tak, te oczy to moja wina, wiem, że troszkę tam źle wypadło.
    no fucktycznie, Twoje jest bardziej żywsze i kolorowe, ale z ustami wg mnie przesadziłeś (;

serdecznie dziękuję za cenne wskazówki!

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ostatnio troche brak czasu na foto, praca ,sezon windsurfingowy ;-) Wiec wziolem sie za trenenig obrobki zdjec. No i wkoncu trzeba odswiezyc watek ;-)

1.

2.

3.

Czekam na uwagi i wskazowki ;-)
    Wielkie dzieki dla Vanmurdera ;-)
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Twoje ostatnie zdjęcia zupełnie mi się nie podobają.
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 13-06-2008 o 16:16
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Ja się odniosę tylko i wyłącznie do obróbki. Nie wiem czym ją robiłeś, ale skóra i wygładzenie jej wygląda po prostu fatalnie jak z taniego softu ( PP ?? ). Powinieneś na to zwrócić uwagę bo tak drastyczne zagubienie faktury się rzuca niesamowicie w oczy. Niestety, ale przedobrzyłeś... I taka dobra i szczera rada. Mimo wszystko odrzuć obróbkę lub rób to na nowych materiałach, żebyś jednego i drugiego się mógł nauczyć.

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zaskocze Cie kucza21 ale nie nie bylo obrobki w PP tylko w PS ;-) Metoda z ksiazki Scoota kelbiego.

Dziekuje za uwagi i pozdrawiam
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    Zaskocze Cie kucza21 ale nie nie bylo obrobki w PP tylko w PS ;-) Metoda z ksiazki Scoota kelbiego.

No to tym bardziej dziwne, bo sam korzystam z metod Scotta, ale takiego czegoś w książce nie dostrzegłem.

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Proponuję kucza21 abyś pokazał koledze jak powinno to zdjęcie zostać obrobione według metody S.Kelbiego.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta

Albo nie tę metodę zastosowałeś (stosuj 'zaawansowane wygładzanie skóry' a nie 'zmiękczanie' czy jakoś tak), albo gdzieś po drodze błąd robisz, albo z którymś parametrem przedobrzyłeś.
    Nawet mogę spróbować zgadnąć - jeśli to było 'zaawansowane wygładzanie skóry' to tam na samym końcu jest dość ważny, manualny etap wymaskowania tych elementów które mają mieć 'przywróconą' ostrość.
    Trzeba się upewnić że wielkość pędzla jest odpowiednia, że frontowy kolor mamy czarny no i ew. pobawić się Opacity czy Flow a potem - przywracać ostrość oczom, brwiom, ustom i włosom, ale z umiarem by za mocno nie 'odstawał' od reszty zmiękczonego zdjęcia.

Przykłady wygładzania skóry metodą wg Scotta + odrobina własnego dopieszczania (wstępny retusz, history brush):
    http://www.pbase.com/vitez/image/94829046.jpg
    http://www.pbase.com/vitez/image/94024093.jpg

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    Proponuję kucza21 abyś pokazał koledze jak powinno to zdjęcie zostać obrobione według metody S.Kelbiego.
    Myślę, że nie ma sensu. Scott wystarczająco wyraźnie pisze w swoich książkach, że nie potrzebuje wysłanników z Polski do przetłumaczenia. Jak mi kiedyś pewna osoba powiedziała, że rady Scotta są bardzo cenne, wystarczy poświęcić czas i serce w nie, a efekty będą widoczne. Tutaj niewątpliwie jest taka swawola moim zdaniem, a związku z autorem knigi nie ma żadnego.. Także .. WRRRRRRRÓĆ

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Dzięki Vitez właśnie o to mi chodziło, o te przykłady.

Strona 33 z 312 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383133 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów