Pokaż wyniki od 901 do 910 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Widok wątkowy

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alzail Zobacz posta
    właściwie to nic nie powiem, bo nigdy nie zrobiłem zdjęcia w studiu, ale czy są wskazane? zależy od tego co chce się uzyskać
    Krótko.. Lampy błyskają przy czasach 1/200 lub 1/250, więc należy jak najbardziej przymknąć przesłonę żeby uzyskać takie czasy. Druga sprawa są bliskie odległości przedmiotowe więc, żeby GO pokrywała całą postać też trzeba zwiększyć wartość przesłony.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Przedostatnie zdjęcie : Jak ty [qva!] chłopie chcesz utrzymać zdjęcie na czasie 1/8 i ogniskowej 200mm?
    Niestety, ale Micles ma racje ! Ja jak zobaczyłem Exif to chwyciłem się z głowę i powiedziałem do siebie " O ja pie..... ". Toż to dla mnie jest extreme nie do pojęcia. Według exifu
    ISO 160
    Czas otwarcia migawki : 1/8 sek
    Przesłona : 4

Dla mnie to jest nie do pojęcia i nie zrozumiane. Robisz zdjęcia pół roku, a takie podstawowe błędy robisz. Jeżeli nie masz światła to nie rób zdjęcia lub inaczej doświetl lampą, podciągnij ISO nawet do 800 jeśli tak potrzeba, przy takiej odległości ogniskowej jaką jest 135 x 1.6 powinieneś minimum 1/60 czasy wyciągać gdzie to by był również moim zdaniem .
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Proponuję natomiast poszukanie kilku ochotników do niezobowiązującego prowadzenia jakiegoś bardziej wymoderowanego wątku edukacyjnego typu : uczeń robi zdjęcie, trzech znawców tematu pisze co możnaby poprawić, uczeń robi poprawione zdjęcie według rad specjalistów. Jeżeli widać poprawę, to uczeń zostaje w szkółce, jeżeli natomiast po raz dziesiąty popełnia jeden z karygodnych błędów, wypada.
    Niestety, ale brak znawców i uczniów.
    Ostatnio edytowane przez kucza21 ; 04-08-2008 o 00:23 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów