Wcześniej kolego pytałem czy planujesz jakiś sprzęt. Napisałeś, że masz zamiar kupić 70-200. Również się doczytałem, że poważnie myślisz o portretowaniu. I wszystko było by OK gdyby można było zobaczyć w Twoich zdjęciach pomysł czy też kreatywność. Zacznij od dobrych kadrów, światła oraz tła. Z racji, że jest to Twoja żona wszystko powinieneś na luzie brać. Weź ją poza miasto, na jakiś spacer do lasu czy parku tak jak to miało miejsce w jednej z sesji gdzie niestety wszystkie kadry były centralne. Naprawdę widać, że brak luzu jest w tym co robisz. Popracuj nad kadrami na początku ze szkiełkiem 85 1.8 sama zabawa GO może wiele pomóc. Poczytaj o mocnych punktach i zasadach złotego podziału, do czego mnie namawiali bardziej doświadczeni koledzy. Po zrzuceniu zdjęć na komputer powinieneś zadbać o dobre wyostrzenie zdjęcia(polacem akcje Janusza Body), lekkich korektach w krzywych oraz levelach. Ustaw sobie również profil aparatu pod siebie. Szukaj dobrego światła unikaj ostrych cieni. Co do ostatniego ujęcia jak sam pisałeś musiałeś użyć lampy - Ale w miejscu które nie jest za ciekawe. W kadrze również nie jest ciekawie. Dobre cięcie to podstawa. No nic czekam na następne. Mam nadzieję, że będzie lepiej . Pamiętaj o kreatywności.