Strona 86 z 312 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896136186 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 851 do 860 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Domyślnie

Mnie się bardzo podoba uchwycenie Jarka Śmietany w takim stanie To na prawdę trudne pokazać co się mniej więcej czuje podczas gry (sam gram ;P) a tu Ci się udało... Kadr faktycznie mógłby być szerszy ale nadrobiłeś wszystko tą 'chwilą'...

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    Kucza a co ty taki ekspert od portretów w wątku sie zrobiłeś? :-)
    A tak. Poczytałem troszkę forum, parę książek, troszkę zdjęć porobiłem, Van odszedł, więc sobie ekspertuję.
    Ostatnio edytowane przez kucza21 ; 01-08-2008 o 12:08

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    A tak. Poczytałem troszkę forum, parę książek, troszkę zdjęć porobiłem, Van odszedł, więc sobie ekspertuję.
    No skromny jesteś jak cholera))

Mnie się zdjęcie myst'a podoba, klimat trafiony, zamierzony...
    Wantuch może białe/czarne plamy, a myst już nie?
    Biegam, bo lubię

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    Z całym szacunkiem, ale Van pokazywał foty i jego komentarze wynikały raczej z praktyki niż z czytania książek i forum... Ale Twoje komentarze są czysto książkowe, więc już się kawałki układanki składają i wszystko wyjaśnia

Skoro z powodu palców tak cierpicie to może to będzie lepsze ? :

5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

JA mam pytanie do ekspertów...może się Van odezwie Na jakim ISO robicie najczęściej portrety plenerowe?
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Domyślnie

Na takim na jakie światło pozwala ale zazwyczja 100-200. Ekspertem moze nie jestem ale akurat to pytanie nie było trudne
    350D | 30D | 30D | 5D mkII
    Canon EF: 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 300/4 L IS | 17-40/4 L | 24-105/4 L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Ja też ekspertem nie jestem Staram się robić zdjęcia portretowe późnym popołudniem (albo) o zmierzchu (albo) w cieniu. Łatwiej wtedy osobie fotografowanej utrzymać naturalny wyraz twarzy, nie tam jakieś grymasy od oślepiającego światła. Wtedy to i do 800 dojeżdżam.
    .

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ostatnio coś pstrykałem jakieś 40 min. po zmroku i pomimo f1.4, 1/30s musiało wskoczyć ISO 1600 ale tak generalnie, jeśli są warunki to staram się trzmać 100-200, jak chyba większość
    dr11 Zajęcze foty - rewelka! oczywiście najfajniejsze 2 i ostatnia
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Domyślnie

Ostatnio pstrykałem podczas zachodu jak i jakieś pół godziny po wschodzie... Dopóki słońce było nad horyzontem miałem na 200 a dało się i na 100 spokojnie (kitowiec, f5.6 albo trochę wyżej głównie)... Niebo bezchmurne.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    JA mam pytanie do ekspertów...może się Van odezwie Na jakim ISO robicie najczęściej portrety plenerowe?
    Na jak najniższym by jednocześnie nie mieć ryzyka poruszonego zdjęcia.
    Dobór ISO zależy od warunków oświetleniowych vs potrzeby a nie od konwencji.
    Czyli ISO dobierasz w zależności od tego jaki chcesz czas naświetlania uzyskać vs jak jasno masz dookoła, niezależnie czy to portret w plenerze czy samochód na ulicy czy koncert w klubie.

Więc i na pytanie "jakie ISO przy portretach w plenerze" i na "jakie ISO przy fotografowaniu zachodu słońca" i "jakie ISO na wystawie kotów" odpowiadam: "takie jakiego w danym momencie potrzebujesz by uzyskać odpowiednie wyważenie jakość vs czas naświetlania vs przysłona" (bo czasem trzeba podbić ISO by móc domknąć przysłonę by uzyskać większą GO a czasem potrzeba jest dokładnie odwrotna).

Nie ma jasnego przepisu w stylu "portret w plenerze - ustawiasz ISO 100, przysłonę ileśtam, czas naświetlania ileśtam" bo tak się nie da.

Strona 86 z 312 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896136186 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów