Strona 73 z 282 PierwszyPierwszy ... 2363717273747583123173 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 721 do 730 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    To nie pisz wcale, przeciez nikt Cie nie zmusza. Lepiej nie pisac nic niz pisac glupoty. Od tego jest Hydepark albo inne fora.
    Nie czepiaj się kolegów oni mają rację. Chcesz otrzymać opinie na temat zdjęc pogódź się z tym, że beda negatywne jak technicznie zdjęcie jest złe to co sie maja kadru czepiać? 1/8 sek to przy 50mm wyjdzie poruszone i tak przy 200 i 1/8 dobrze utrzymałeś ale nie jestes supermenem daj czas 1/320 i bedzie dobrze

PS. ostatnie Twoje 2 zdjęcia mi się podobają ale przedostatnie chyba lepsze
    Ostatnio edytowane przez tom170 ; 05-08-2008 o 13:48
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

1. 1/ogniskowa dla 200mm na 40D to 1/320s.
    2. allgsm, Micles ma racje w tym wypadku
    inna sprawa, że te zdjęcia na szczególnie poruszone nie wyglądają...
    350D

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alzail Zobacz posta
    1. 1/ogniskowa dla 200mm na 40D to 1/320s.
    To tak samo jak z liczeniem DOF. Dla takich rzeczy nie ma granicy. Jest tylko jakieś założenie, nie mówię, że na 1/8 na 200mm na 40d nie dałoby się zrobić nieporuszonego zdjęcia, ale widzę bez problemu, że jest poruszone. Nie ma sensu roztrząsać tego tematu dalej.

Proponuję natomiast poszukanie kilku ochotników do niezobowiązującego prowadzenia jakiegoś bardziej wymoderowanego wątku edukacyjnego typu : uczeń robi zdjęcie, trzech znawców tematu pisze co możnaby poprawić, uczeń robi poprawione zdjęcie według rad specjalistów. Jeżeli widać poprawę, to uczeń zostaje w szkółce, jeżeli natomiast po raz dziesiąty popełnia jeden z karygodnych błędów, wypada.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Napisz konkretnie, co jest głupotą? To, że zdjęcie jest poruszone? Jest i to bardzo. Sam tego nie widzisz? Mam wrażenie, że robisz sobie jaja i celowo wrzucasz kompletne knoty do wątku.

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

ja mogę być uczniem tak czy siak utrzymać w miarę 200mm na 1/8s to też trzeba mieć zdolności, albo seriami, seriami
    350D

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

z kadrem allgsm lepiej ale ta reka troche jakos tak ...nie do konca...

sluchaj chlopakow bo troche nawet bardzo przesadzasz z czasami
    moze nie wiesz to ci napisze mala sciagawke, a jesli wiesz to mea culpa

im krotszy czas tym zdjecie mniej poruszone czasy rosnaco (coraz dluzsze) np 1/500 1/250 1/125 1/60 1/30 itd....a ty masz 1/8 widzisz ile razy musialbys jeszcze skracac?

dalej im większa dziura tym mniejsza wartosc przyslony, czyli mniejszy obszar ostrosci czyli np (malejaco liczba = rosnaca dziura) f22, f16 f 11 f8 f5,6 f3,5 f2 itd

ISO im mniejsza liczba tym mniej czuła matryca/klisza i więcej światła potrzebujesz lub dłuższych czasów aby zdjęcie było dobrze naświetlone ISO 100 ISO 200 ISO 400 itd

jeśli masz słabe warunki oświetleniowe to zaczynaj od np ISO 400...teoretycznie im wieksze ISO tym wieksze szumy ale to roznie bywa dla klisz, roznie pewnie dla matryc, niektorym szumy odpowiadaja niektorym nie...zalezy co tobie odpowiada

allgsm jesteś na dobrej drodze ale te zdjęcia są widocznie ostrzone w programie...no moze po zatym BW....naprawde w pomiesczeniu wrzuc na ISO 400 lub nawet wieksze..albo doswietl blendą....i dla wyluzowania walnij sobie jakies piwko przed sesja bo moze za bardzo sie starasz i dlatego tak to wychodzi

a moze sprobuj analogiem....koszt klatki moze cie bardziej zmobilizuje do przemyslanych akcji
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Przyznam szczerze, że moja wiedza praktyczna na temat pracy studio jest mizerna raczej kierowałem się wiedzą na temat lamp błyskowych czyli tzw flashy które mają chyba te same zastosowanie, a i działają podobnie co lampy studyjne. Szczerze mówiąc to chyba nie widziałem aktu zrobionego na 2.8 . Właściwie to teoretycznie możemy sobie stosować przesłonę jaką chcemy, ale w ogólnym zastosowaniu raczej spotykamy zdjęcia robione na bardziej przymkniętej niż otwartej przesłonie. Jeżeli chodzi o fotografie makro to jest całkowicie inna bajka i nawet nie wgłębiam się w ten temat
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    nie zgodzę się z Tobą! Nie zawsze GO musi w studio pokrywać całą osobę. Jeśli masz problem z przysłoną (bo za jasno) to śmiało możesz zmniejszyć moc lampy, jeśli to nie pomoże to dodatkowo założyć na obiektyw szary filtr ND.

To że lampy mają synchro np 1/200 wcale nie znaczy że tyle trwa błysk. Można śmiało dłużej naświetlać fotografię...
    A ja się z tym zgodzę

Również mógłbym się zgodzić z tym, że można robić zdjęcie w czasach 1/8 np do panoramowania obiektu lub zoomowania, albo pokazać inny ruch np taniec. Ale po co mącić w głowie początkującym ?
    Ostatnio edytowane przez kucza21 ; 04-08-2008 o 11:26 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta

A ja się z tym zgodzę

Również mógłbym się zgodzić z tym, że można robić zdjęcie w czasach 1/8 np do panoramowania obiektu lub zoomowania, albo pokazać inny ruch np taniec. Ale po co mącić w głowie początkującym ?
    generalnie to chodziło mi o coś innego, ale źle to opisałem. W studio można śmiało robić zdjęcia z czasem np 1/50 (nie proponowałem nikomu robienia zdjęć z czasami takimi jak 1/8s) aby zmieszać światło błyskowe z zastanym.

Kolejna to 'trwanie błysku' a czas synchro o jakim pisałem. Światło z lampy ustawionej na 1/64 mocy szybciej wygaśnie niż z odpalonej z maksymalą mocą.

dobra, chyba już dość off topicu, bo z tematyki kreatywnej wchodzimy powoli w sferę sprzętową.

Pozdrawiam
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dobra koniec prowokacji

1.
    Zamierzony wyglad "laleczki" ;-) choc ,jeszcze probuje wyrobic w zonie pewne spojrzenie ktore doda wiecej uroku. Paenka czy tutaj nie pasuje ten blyszczyk ?

2.
    Czy nie za waski kadr ?

http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    Dobra koniec prowokacji
    Powiedzmy, że na razie nie wierzę. Poczekam na utrzymanie formy z ostatnich 2 zdjęć. Pierwsze ok, drugie tak jak napisałeś. W końcu widzisz co zrobiłeś źle, nawet bez podpowiedzi innych. Tylko czemu wystawiasz zdjęcie, jak mógłbyś zrobić nowe i wystawić je bez wątpliwości odnośnie kadru?

Strona 73 z 282 PierwszyPierwszy ... 2363717273747583123173 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów