marekk_ok: Pytanie tylko, czy mi dokładne kalibrowanie monitora (za pomocą np eye-one d2) jest MI potrzebne? Ze wszystkim się zgodzę co mówisz jeżeli ustalimy, że rozmawiamy o profesjonalnym/zawodowym podejściu do fotografii. Tutaj z notebookiem nie ma co podchodzić bo istnieje znacznie lepszy sprzęt i nie koniecznie droższy od całego porządnego laptopa. Natomiast ja na tym nie zarabiam i traktuje to jako hobby. Ustawienie lapa do skalibrowanego monitora mi w zupełności wystarczy. Na pewno nie jest tak dobrze jak na pierwowzorze, lecz jeżeli nikt komu pokazuje i wysyłam zdjęcia nie narzeka, że ma jakieś krzywe kolory (o ile jego monitor w miarę poprawnie wyświetla kolory), fotki do druku wychodzą niemal identycznie jak to co mam na PSie to chyba mogę z pełną świadomością i odpowiedzialnością powiedzieć, że się da z niezłymi wynikami taką politykę prowadzić.

Zrobił nam się offtop, a myślę, że wszystko ustalone, zatem proponuję nie zbaczać już z kursu bo się modzi będą musieli natrudzić nie potrzebnie