No, ale brudne to brudne... Przecież ja się nie śmieję czy twierdzę, że dziewczyna się nie myje. Po prostu ustawienie ostrości na te stopy nie mają większego sensu
No, ale brudne to brudne... Przecież ja się nie śmieję czy twierdzę, że dziewczyna się nie myje. Po prostu ustawienie ostrości na te stopy nie mają większego sensu
Dzięki serdeczne kucza21 za rzeczowy komentarz.
Co do doświetlania - można z wbudowanej (innej lampy nie posiadam)? Jeśli tak, to rozumiem, że korekcja -2EV? Przyznam, że myślałem nawet o tym, ale trochę się bałem, bo kiedyś już tak próbowałem i o ile twarz mi ślicznie doświetliło, to wprowadziło parę przepałów w innych miejscach.
W 3 skosy były zamierzone, więc jeśli efekt jest nie taki to nie wina lufy tylko moja
Nr 5 (stopy) miał być rozluźniająco-humorystyczny.
Co do 4... sam wiem, że nie jest dobrze, ale paradoksalnie młodym się najbardziej spodobało...
Body, stałki, zoomik
Czasami się w tym wszystkim gubimy a w sumie chodzi o to żeby sie podobało luziom którzy maja to oglądać(/kupować)
Niemniej, trzeba się nauczyć (mówię o sobie) jak robić poprawne/dobre/wybintne fotki (jak ta pani na deszczu...Jest SUPER, wyśmienita...lepsza od masy plastiku które nawet i tu widziałem od wybitnych fotografików. Fotka Ma to "coś").
Canon 5D, 16-35/2,8 II L, 24-70/2,8 L, 70-200/4 IS L, 50/1,4, 85/1,8, 550EX, 580EX II, 055B etc
There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept.
---Ansel Adams [American Photographer, 1902-1984]
Witam.
Śledzę ten wątek od początku. Sam nie wrzucę jeszcze swoich fot, bo uważam, że nie są jeszcze zbyt dobre na to forum, ale nie o tym chciałem.
Ludzie nie dajmy się zwariować. Jak się idzie w plener robić spontaniczne zdjęcia, albo nawet czasem jakiś portret przypadkowy na ulicy to przecież pół godziny nie będzie się ustawiać modela czy światło. Rozumiem, że zasad trzeba się trzymać, ale nie wolno dać się im wepchnąć w pewne szablony i stać się ich więźniem.
Jeśli spontaniczne akcje to spontaniczna fotografia. Inna byłaby nieprawdziwa. A wtedy są sekundy i nie ma czas u ustawić innego kadru czy doświetlania blendą itp.
To zdjęcie ze stopami jest fajne. Można w w PS się pobawić, wykadrować itp. Ale kazać modelom robić na siłę to samo, ale np godzinę później czy 300 metrów dalej bo tu światło jest nie teges mija się z sensem.
Co innego portret studyjny czy ostro pozowany w plenerze. Tu trzeba popracować nad szczegółami. Ale spontaniczność = naturalność, a to w zdjęciach subiektywnie (podkreślam) lubię najbardziej.
Pewnie dostanę opieprz, szczególnie, że to mój chyba pierwszy post, ale co tam. Chciałem tylko wyrazić swoja opinię. Na pohybel tym, którzy nie chcą trzymać się zasad...
Regnar uwierz, że spontaniczne fotki można zrobić poprawnie ba ! Nawet bardzo dobrze! A o to tutaj chodzi, żeby początkujący w tym również ja nauczyli się korzystać z dobrego światła lub zdobyć wiedzę jak zrobić to w czasie gdy panują gorsze warunki. I nic nie musisz kazać, wystarczy powiedzieć zachowujcie się naturalnie, ale oczywiście pozytywnie a Twoje zadanie jest dostosować się do osób które fotografujesz.
To ja może nieśmiało coś wrzucę, być może się spodoba
--
Robert.
Oooj świetne, brawo, tylko ta woda zaraz może się wylać z lewej strony![]()
dwa pierwsze zdjęcia które pokazałeś dużo bardziej mi sie podobały - miały klimat. To jest takie... hmm? średnie? słabe? Tak jak pisał Kabu - krzywa linia morza trochę psuje zdjęcie, a dodatkowo razi mnie ucięcie nóg modelki w kolanach.To ja może nieśmiało coś wrzucę, być może się spodoba
Pozdrawiam,
Robert
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
tnij w okolicy kolan ale nie na stawach
Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się