Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar asthral
    Miasto
    opoczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    Myślę, że byłoby duuuużo lepiej, gdybyś przesunął kadr w lewo. Chyba, że tą ścianę z wystającą rurą (?!) darzysz jakąś szczególną sympatią...
    wlanie też miałem takie wrażenie, i ogólnie mi sie wydaje że lekko nie ostre jest, a starałem się jak to na forum pisza "ostrzyć na oczy", a i tak coś nie tak jest.
    A co powiecie na temat ekspozycij, BW itp ? może być ?

poprawiony kadr:
    Ostatnio edytowane przez asthral ; 05-07-2008 o 09:28 Powód: nie wstawiona fotka
    ------------------------------------------------------
    "Do zobaczenia w rzeczywistosci nowego utrapienia...."
    400D|C18-55EFS|C80-200|C50f1.8|420 EX|

Domyślnie

VanMurder, od jakiegoś czasu oglądam Twoje prace i jestem pod wrażeniem Ciekawi mnie bardzo czy z każdym zdjęciem bawisz się osobno w PSie, czy jak robisz coś ze zdjęciem to zawsze dla całego kadru czy czasami korygujesz tylko część zdjęcia? Gdzie się wszystkiego nauczyłeś ? Fotka tej małej 2 posty wyżej od razu nabrała życia ^^ Jak Ty to robisz?

Pozdrówka!

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bystry Zobacz posta
    VanMurder, od jakiegoś czasu oglądam Twoje prace i jestem pod wrażeniem Ciekawi mnie bardzo czy z każdym zdjęciem bawisz się osobno w PSie, czy jak robisz coś ze zdjęciem to zawsze dla całego kadru czy czasami korygujesz tylko część zdjęcia? Gdzie się wszystkiego nauczyłeś ? Fotka tej małej 2 posty wyżej od razu nabrała życia ^^ Jak Ty to robisz?

Pozdrówka!
    fotografia cyfrowa i post proces to moja obsesja, 95% wolnego czasu spędzam z puszką w reku lub w PSie ... kilka lat praktyki nieprzespane noce, dziesiątki przeczytanych książek, setki przeczytanych artykułów w internecie, godziny spędzone na analizie prac innych fotografów, siedząc po turecku w księgarni z albumami mistrzów na kolanach i kubkiem kawy w ręce ... a reszta jakoś sama przyszła

obrabiam w PSie tylko te zdjęcia które muszę, czyli te spieprzone w procesie muszą być podciągnięte w post procesie, staram się uczyć na błędach (swoich i innych), wychodzę z założenia że dobra fotka musi powstać najpierw w głowie a dopiero później w postaci binarnej lub chemicznej... a cała reszta to rzemiosło ....

ps. jak patrzę na zachód słońca to widzę krzywe i histogram, jak patrzę na twarz znajomego to zastanawiam się jak go ustawić względem głównego światła, gdzie postawić blendę jak go dodatkowo doświetlić jak rozproszyć światło itd ... jednym słowem zboczenie połączone z uzależnieniem, lub początek choroby psychicznej ...

pozdrawiam

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Van a mozna prosic Psd z obrobki tego zdjecia ? Jestem ciekaw co tam namieszales ;-)
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    Van a mozna prosic Psd z obrobki tego zdjecia ? Jestem ciekaw co tam namieszales ;-)
    podpisuje sie pod prosba, jesli mozesz go grzes wrzucic do sciagniecia to bardzo bym prosil
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    niestety Panowie moja córa trenowała Ps'a się na moim kompie bo przy swoim iBooku nie ma tableta, a w obróbce jest całkiem dobra(wiele nauczyła się sama z youtube.com) jak na 10latka. anyway zapisała mi PSD do wspomnianego zdjęcia ze spłaszczonymi warstwami albo odtworzę ten efekt jeszcze raz, choć żona nie lubi jak udostępniam tajniki swojego warsztatu - mówi : prawdziwi, szanujący się iluzjoniści nie dzielą się tajnikami swojego warsztatu nawet z rodziną... i ma w tym trochę racji...

jak znajdę trochę czasu to może zrobię psd od początku albo opisze co zrobiłem - pozdrawiam

ps chciałbym wiedzieć co autor zdjęcia na to ? może udostępni mi RAW do fotki to, efekt będzie jeszcze lepszy .... a może w ogóle autor nie życzy sobie poprawiania jego zdjęć ?

a może zrobimy konkurs kto powtórzy efekt jaki uzyskałem, a może zrobi nawet lepiej? mogłoby być ciekawie bo fotka naprawdę fajna jako materiał wyjściowy do obróbki
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 06-07-2008 o 00:24

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asthral Zobacz posta
    poprawiony kadr:
    Mi się nie podoba, że ta ściana idzie tak krzywo Więc spróbowałem to troche wyprostować. A tak poza tym to na moim monitorze / nieskalibrowanym mam jakies przejaskrawione kolorki spróbowałem więc troche przyciemnić...
    Wyszło mi coś takiego:

Tylko nie zjezdzajcie mnie za obsluge PS bo jestem w tym bardzo kiepski To tylko przyklad o co mi chodziło.

No i jeszcze to prawe ucho modelki wyglada nieco dziwnie bo albo jest albo go nie ma a nie jakies tam urywki małe (to już troche na sile sie czepiać no ale jakoś nie pasuje tam)

A nieostrość to chyba przez czas ekspozycji jest na całym zdjęciu jakby bo czas 0.1 sek czyli 1/10s przy 55mm na cropie to raczej ciezko utrzymać
    Ostatnio edytowane przez tom170 ; 05-07-2008 o 11:51
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tom 170, wydaje mi sie ,ze troche po twojej obrobce gorzej wypada cera modelki, w orginale jest chyba lepiej. Ale ja sie dopiero ucze tak wiec sobie gdybam ;-)

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A ,ze trening czyni mistrza, tak wiec tez trenuje i bawie sie i ja bym to widzial tak:

Ale ja sie dopiero ucze tak wiec ;-)

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Co zrobiłeś z kompresją
    system EOS

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów