wlanie też miałem takie wrażenie, i ogólnie mi sie wydaje że lekko nie ostre jest, a starałem się jak to na forum pisza "ostrzyć na oczy", a i tak coś nie tak jest.
A co powiecie na temat ekspozycij, BW itp ? może być ?
poprawiony kadr:
wlanie też miałem takie wrażenie, i ogólnie mi sie wydaje że lekko nie ostre jest, a starałem się jak to na forum pisza "ostrzyć na oczy", a i tak coś nie tak jest.
A co powiecie na temat ekspozycij, BW itp ? może być ?
poprawiony kadr:
Ostatnio edytowane przez asthral ; 05-07-2008 o 09:28 Powód: nie wstawiona fotka
------------------------------------------------------
"Do zobaczenia w rzeczywistosci nowego utrapienia...."
400D|C18-55EFS|C80-200|C50f1.8|420 EX|
VanMurder, od jakiegoś czasu oglądam Twoje prace i jestem pod wrażeniemCiekawi mnie bardzo czy z każdym zdjęciem bawisz się osobno w PSie, czy jak robisz coś ze zdjęciem to zawsze dla całego kadru czy czasami korygujesz tylko część zdjęcia? Gdzie się wszystkiego nauczyłeś
? Fotka tej małej 2 posty wyżej od razu nabrała życia ^^ Jak Ty to robisz?
Pozdrówka!
fotografia cyfrowa i post proces to moja obsesja, 95% wolnego czasu spędzam z puszką w reku lub w PSie ... kilka lat praktyki nieprzespane noce, dziesiątki przeczytanych książek, setki przeczytanych artykułów w internecie, godziny spędzone na analizie prac innych fotografów, siedząc po turecku w księgarni z albumami mistrzów na kolanach i kubkiem kawy w ręce ... a reszta jakoś sama przyszła
obrabiam w PSie tylko te zdjęcia które muszę, czyli te spieprzone w procesie muszą być podciągnięte w post procesie, staram się uczyć na błędach (swoich i innych), wychodzę z założenia że dobra fotka musi powstać najpierw w głowie a dopiero później w postaci binarnej lub chemicznej... a cała reszta to rzemiosło ....
ps. jak patrzę na zachód słońca to widzę krzywe i histogram, jak patrzę na twarz znajomego to zastanawiam się jak go ustawić względem głównego światła, gdzie postawić blendę jak go dodatkowo doświetlić jak rozproszyć światło itd ... jednym słowem zboczenie połączone z uzależnieniem, lub początek choroby psychicznej ...![]()
pozdrawiam
Van a mozna prosic Psd z obrobki tego zdjecia ? Jestem ciekaw co tam namieszales ;-)
http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.
niestety Panowie moja córa trenowała Ps'a się na moim kompie bo przy swoim iBooku nie ma tableta, a w obróbce jest całkiem dobra(wiele nauczyła się sama z youtube.com) jak na 10latka. anyway zapisała mi PSD do wspomnianego zdjęcia ze spłaszczonymi warstwamialbo odtworzę ten efekt jeszcze raz, choć żona nie lubi jak udostępniam tajniki swojego warsztatu - mówi : prawdziwi, szanujący się iluzjoniści nie dzielą się tajnikami swojego warsztatu nawet z rodziną... i ma w tym trochę racji...
jak znajdę trochę czasu to może zrobię psd od początku albo opisze co zrobiłem - pozdrawiam
ps chciałbym wiedzieć co autor zdjęcia na to ? może udostępni mi RAW do fotki to, efekt będzie jeszcze lepszy ....a może w ogóle autor nie życzy sobie poprawiania jego zdjęć ?
a może zrobimy konkurs kto powtórzy efekt jaki uzyskałem, a może zrobi nawet lepiej? mogłoby być ciekawiebo fotka naprawdę fajna jako materiał wyjściowy do obróbki
![]()
pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 06-07-2008 o 00:24
Mi się nie podoba, że ta ściana idzie tak krzywoWięc spróbowałem to troche wyprostować. A tak poza tym to na moim monitorze / nieskalibrowanym mam jakies przejaskrawione kolorki spróbowałem więc troche przyciemnić...
Wyszło mi coś takiego:
Tylko nie zjezdzajcie mnie za obsluge PS bo jestem w tym bardzo kiepskiTo tylko przyklad o co mi chodziło.
No i jeszcze to prawe ucho modelki wyglada nieco dziwnie bo albo jest albo go nie ma a nie jakies tam urywki małe(to już troche na sile sie czepiać no ale jakoś nie pasuje tam)
A nieostrość to chyba przez czas ekspozycji jest na całym zdjęciu jakby bo czas 0.1 sek czyli 1/10s przy 55mm na cropie to raczej ciezko utrzymać
Ostatnio edytowane przez tom170 ; 05-07-2008 o 11:51
EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta
Tom 170, wydaje mi sie ,ze troche po twojej obrobce gorzej wypada cera modelki, w orginale jest chyba lepiej. Ale ja sie dopiero ucze tak wiec sobie gdybam ;-)
A ,ze trening czyni mistrza, tak wiec tez trenuje i bawie sie i ja bym to widzial tak:
Ale ja sie dopiero ucze tak wiec ;-)