czytam ten watek od początku i brak mi słów... im dłużej czytam tym bardziej zgadzam się z kolegą unicorn78, ma chłop rację nikt nie czyta cennych uwag tylko wystawia swoje gnioty licząc na achy i echy ... prawda jest taka że poza drobnymi wyjątkami (liquidsound - no może fotka jest trochę prześwietlona i ostrość wylądowała na leżaku a nie na oczach modelki)
poziom wystawianych prac jest żenująco niski... balans bieli do bani - barwy jak z Księżyca, czasami ratowane żałosnym desaturate ...
może warto uświadomić sobie że nie każdy ma dryg do portretów i ze samo posiadanie szklarni i drogiego body nie wystarczy ...
może za nim wystawicie swoje gnioty warto popatrzeć jakie portrety robią ludzie na oPh czy obiektywni.pl - mnie szczęka opada ja widzę fotografie portretowe naprawdę młodych, zdolnych ludzi ...
reasumując: jak nie dociera do was słowo pisane może warto zacząć kopiować innych ...
na zakończenie wrzucam swojego poprawnego technicznie gniota z minimalna obróbka w PS , zdjęcie nie skomplikowane kompozycyjnie,
może któryś z wnikliwych studentów postara się skopiować fotkę używając swoją lub pożyczona modelkę, lub rozbic ja na czynniki proste poprzez analizę światła kadru etc ...
i przestanie zawracać innym głowę przypadkowo uchwyconymi pstrykami ... bo portret mz moi drodzy to przede wszystkim sztuka interakcji z modelem ....
pozdrawiam