Strona 295 z 312 PierwszyPierwszy ... 195245285293294295296297305 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 941 do 2 950 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zbyszko666- jest ok, właściwie mógłbym napisać to samo co parę postów wcześniej- o pierścionkach i bransoletkach- wychodząc wtedy na jakiegoś biżuteriofoba
    Ciasno z lewej, brzydkie to cięcie.
    Ostatnio edytowane przez MarcinG ; 29-01-2010 o 00:20

Coś już napisał Awatar samson_miodek
    Miasto
    Ciechanów/Wejherowo/Gdynia

Domyślnie

Tym razem kolor (wirtuozem PSa to ja nie jestem :P jeszcze )
    duszy nie umyjesz mydłem

Coś już napisał Awatar djaras
    Miasto
    Rumia/Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samson_miodek Zobacz posta
    Tym razem kolor (wirtuozem PSa to ja nie jestem :P jeszcze )
    Mydło aż cieknie...jak dla mnie za mocno, aż sie prosi wyostrzyć fajną czapke.
    450D.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam. Jestem dosyć początkujący w portretach. Często brakuje mi pomysłu (kreatywności by złapać motyw mojej modelki). Proszę o porady, nawet jeśli to ma być tylko krytyka.

1.
    2..
    3.
    4.
    5.
    6.

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

sympatyczna, usmiechnieta twarz modelki dodaje wiele tym zwykłym zdjęciom

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Zwykłe, fakt. Moje modelka szybko się niecierpliwi i rzadddkkooo kiedy da sobie zdjęcie w ogóle zrobić (a to z dołu nie, z tej strony nie, itd).

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Azahiels Zobacz posta
    rzadddkkooo kiedy da sobie zdjęcie w ogóle zrobić (a to z dołu nie, z tej strony nie, itd).
    Ujęcie portretowe z dołu to teoretycznie bardzo zły pomysł też bym się nie zgodził

a teraz na poważnie- trochę się jej nie dziwię, niezbyt korzystnie ją pokazujesz...
    Nie wiem czy w kwestii szkieł ogranicza cię kit... według mnie ogniskowe rzędu ~50mm nie nadają się do takich zbliżeń. Podejście do modelki blisko z krótką ogniskową kończy się przerysowaniami - duży nos itd.- widać to szczególnie na nr4.

Twoje kadry są ciasne, kompozycyjnie nieciekawe- na 4 ucięta broda, na 6 czubek głowy, 5 centralnie i nie znajduję nic dobrego w takim kadrze- np. przy pokazaniu symetrii byłoby to zjadliwie.
    Nie panujesz nad światłem- na 6 i 3 dziewczyna ma czarną plamę zamiast oka...Wszystkie zdjęcia są stanowczo za ciemne i szaro-szare a nie czarno-białe (z wyjątkiem mocno kontrastowego nr.3)
    Ze szczegółów to np. plama światła na brodzie na 1, zasłonięte oko na 1 i 2.

Nie rozumiem w ogóle ostatniego zdjęcia- poza? kompozycja? światło? o co chodzi?
    Z tego wszystkiego najbardziej podoba mi się nr.3
    Napisałeś że trudno współpracuje Ci się z modelką ok- ale może pokażesz nam zdjęcia z 3, 4 ,5 sesji jakie z nią zrobisz, gdy już przekona się i wyluzuje, "odblokuje"? Sympatyczny uśmiech jest to prawda- to plus tych zdjęć ale jednocześnie to za mało żeby uznać je za dobre.

Poczytaj coś o kompozycji i ekspozycji, oglądaj zdjęcia innych, rób swoje bardziej "świadomie", a na pewno będzie lepiej.
    Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez MarcinG ; 31-01-2010 o 22:32

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki, biorę to wszystko pod uwagę. Co do zdjęć- 6,3,2 ustawiałęm je w LR na B&W. Sęk w tym że jej np. te zdjęcia się podobają, nie ma do nich awersji itp- ogólnie ma problem by się dać sfotografować. Odblokować ją ciężko. 4- akurat była robiona na kicie jeszcze wtedy na końcu ogniskowej. W każdym razie- dzięki. Mam jeszcze dwa:
    1. (wiem że nie ostre, mam wrażenie że już przepaliłem jej twarz? )
    2.(nie dała sobie zdjąć torebki i wiem- źle uciachałem, bo na łokciach).
    robiłem je wg. poradnika na waszym serwisie jeśli chodzi o B&W. Czekam na krytykę
    Ostatnio edytowane przez Azahiels ; 31-01-2010 o 23:04

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Czemu robisz komuś zdjęcia "na siłę"? Zarejestruj się na maxmodels, znajdź pannę co to chce być focona i poćwicz z taką.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

To nie jest na siłę. Ona lubi jak jej się robi zdjęcia, sama sobie też czasem robi. To nie jest tak że ją "biorę" i mówi- robię Ci zdjęcia. Ja nie naciskam wcale. Problem polega na tym, żeby zrobić pierwsze zdjęcia i jak ma kiepski dzień to może 3 i koniec (mimo iż chciała z założenia).Jak dobry- to dalej.

Strona 295 z 312 PierwszyPierwszy ... 195245285293294295296297305 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów