Zbyszko666- jest ok, właściwie mógłbym napisać to samo co parę postów wcześniej- o pierścionkach i bransoletkach- wychodząc wtedy na jakiegoś biżuteriofoba
Ciasno z lewej, brzydkie to cięcie.
Zbyszko666- jest ok, właściwie mógłbym napisać to samo co parę postów wcześniej- o pierścionkach i bransoletkach- wychodząc wtedy na jakiegoś biżuteriofoba
Ciasno z lewej, brzydkie to cięcie.
Ostatnio edytowane przez MarcinG ; 29-01-2010 o 00:20
Tym razem kolor (wirtuozem PSa to ja nie jestem :P jeszcze)
duszy nie umyjesz mydłem
sympatyczna, usmiechnieta twarz modelki dodaje wiele tym zwykłym zdjęciom![]()
Zwykłe, fakt. Moje modelka szybko się niecierpliwi i rzadddkkooo kiedy da sobie zdjęcie w ogóle zrobić (a to z dołu nie, z tej strony nie, itd).
Ujęcie portretowe z dołu to teoretycznie bardzo zły pomysł też bym się nie zgodził
a teraz na poważnie- trochę się jej nie dziwię, niezbyt korzystnie ją pokazujesz...
Nie wiem czy w kwestii szkieł ogranicza cię kit... według mnie ogniskowe rzędu ~50mm nie nadają się do takich zbliżeń. Podejście do modelki blisko z krótką ogniskową kończy się przerysowaniami - duży nos itd.- widać to szczególnie na nr4.
Twoje kadry są ciasne, kompozycyjnie nieciekawe- na 4 ucięta broda, na 6 czubek głowy, 5 centralnie i nie znajduję nic dobrego w takim kadrze- np. przy pokazaniu symetrii byłoby to zjadliwie.
Nie panujesz nad światłem- na 6 i 3 dziewczyna ma czarną plamę zamiast oka...Wszystkie zdjęcia są stanowczo za ciemne i szaro-szare a nie czarno-białe (z wyjątkiem mocno kontrastowego nr.3)
Ze szczegółów to np. plama światła na brodzie na 1, zasłonięte oko na 1 i 2.
Nie rozumiem w ogóle ostatniego zdjęcia- poza? kompozycja? światło? o co chodzi?
Z tego wszystkiego najbardziej podoba mi się nr.3
Napisałeś że trudno współpracuje Ci się z modelką ok- ale może pokażesz nam zdjęcia z 3, 4 ,5 sesji jakie z nią zrobisz, gdy już przekona się i wyluzuje, "odblokuje"? Sympatyczny uśmiech jest to prawda- to plus tych zdjęć ale jednocześnie to za mało żeby uznać je za dobre.
Poczytaj coś o kompozycji i ekspozycji, oglądaj zdjęcia innych, rób swoje bardziej "świadomie", a na pewno będzie lepiej.
Pozdrawiam!
Ostatnio edytowane przez MarcinG ; 31-01-2010 o 22:32
Dzięki, biorę to wszystko pod uwagę. Co do zdjęć- 6,3,2 ustawiałęm je w LR na B&W. Sęk w tym że jej np. te zdjęcia się podobają, nie ma do nich awersji itp- ogólnie ma problem by się dać sfotografować. Odblokować ją ciężko. 4- akurat była robiona na kicie jeszcze wtedy na końcu ogniskowej. W każdym razie- dzięki. Mam jeszcze dwa:
1. (wiem że nie ostre, mam wrażenie że już przepaliłem jej twarz? )
2.(nie dała sobie zdjąć torebki i wiem- źle uciachałem, bo na łokciach).
robiłem je wg. poradnika na waszym serwisie jeśli chodzi o B&W. Czekam na krytykę![]()
Ostatnio edytowane przez Azahiels ; 31-01-2010 o 23:04
Czemu robisz komuś zdjęcia "na siłę"? Zarejestruj się na maxmodels, znajdź pannę co to chce być focona i poćwicz z taką.
To nie jest na siłę. Ona lubi jak jej się robi zdjęcia, sama sobie też czasem robi. To nie jest tak że ją "biorę" i mówi- robię Ci zdjęcia. Ja nie naciskam wcale. Problem polega na tym, żeby zrobić pierwsze zdjęcia i jak ma kiepski dzień to może 3 i koniec (mimo iż chciała z założenia).Jak dobry- to dalej.