Strona 275 z 312 PierwszyPierwszy ... 175225265273274275276277285 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 741 do 2 750 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Wracając do tematu. Tego typu odpowiedzi o których piszesz nigdy nie są uzasadnione, choćby ktoś wrzucił najgorszą paść. Wystarczy spojrzeć na nazwę topicu i się zastanowić.
    Myślę, że na to mógłby odpowiedzieć allgsm, który założył ten wątek i dostawał takie odpowiedzi, że można byłoby popaść w depresje ! Najważniejsza jest zawziętość i w tym momencie zdjęcia, które allgsm prezentuje są na dobrym poziomie.
    Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta

Co do fotki Mac_Maca, którą komentujesz - dla mnie pytanie typu "czemu taki krótki czas" odnośnie zdjęć portretowych jest niezasadne. Niska liczba przysłony (uzyskanie małej GO) skraca czas i tyle. Czas może być co najwyżej za długi i spowodować poruszenie fotki, ale przecież to wiesz. Każdy to wie, kto ma podstawową wiedzę na temat fotografii.
    Skoro pisze, że celowo jest takie ciemne to nie rozumiem po wspominać o histogramie.
    Ok pozycja statyczna i czas 1/3200 przy przesłonie 2.2 w przypadku fotografowania od pasa w górę dwóch osób ? Jak tu trafić dobrze z GO ? Przecież można było zjechać do 1/1000 i dać przysłonę 4 co by dało również jaśniejsze zdjęcie. Po to wspominam o histogramie, że zanim zaczniemy się nauczyć robić poprawnie zdjęcia raczej starałbym się to wyrabiać. Lepiej sobie przyciemnić partie wywołując rawa niż robić zdjęcie gdzie 30% to po prostu kolor czarny. Jeśli chodzi o kadr myślę, że jest odpowiedni dla tej sceny. Co do zdjęcia na szybko to uwierz, że jak opanujesz podstawowe zasady to te zdjęcia na szybko będą wyglądały bardzo dobrze. No, a z czasem to już oczywiście inna sprawa, oczywiście rozumiem, że potrzebujesz trochę wyrozumienia . W każdym bądź razie dobrze, że chęci są

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    Myślę, że na to mógłby odpowiedzieć allgsm, który założył ten wątek i dostawał takie odpowiedzi, że można byłoby popaść w depresje ! Najważniejsza jest zawziętość i w tym momencie zdjęcia, które allgsm prezentuje są na dobrym poziomie.
    Mam wrażenie, że starasz się usprawiedliwić chamstwo. Upór to cecha charakteru i nie rośnie proporcjonalnie do ilości negatywnych opinii o swoich zdjęciach a już tym bardziej od jakości tych opinii. Pozostaje mi jedynie pogratulować coraz lepszych zdjęć.

Ok pozycja statyczna i czas 1/3200 przy przesłonie 2.2 w przypadku fotografowania od pasa w górę dwóch osób ? Jak tu trafić dobrze z GO ? Przecież można było zjechać do 1/1000 i dać przysłonę 4 co by dało również jaśniejsze zdjęcie. Po to wspominam o histogramie, że zanim zaczniemy się nauczyć robić poprawnie zdjęcia raczej starałbym się to wyrabiać. Lepiej sobie przyciemnić partie wywołując rawa niż robić zdjęcie gdzie 30% to po prostu kolor czarny. Jeśli chodzi o kadr myślę, że jest odpowiedni dla tej sceny. Co do zdjęcia na to uwierz, że jak opanujesz podstawowe zasady to te zdjęcia na szybko będą wyglądały bardzo dobrze. No, a z czasem to już oczywiście inna sprawa, oczywiście rozumiem, że potrzebujesz trochę wyrozumienia . W każdym bądź razie dobrze, że chęci są
    Oczywiście z tym wszystkim się zgadzam. Jeśli fotografujesz kilka osób, których twarze są w różnych płaszczyznach (jedna dalej druga bliżej), zwracaj uwagę na głębię ostrości. Przy fotografowaniu 1 osoby raczej nie ma takiego problemu, o ile się wie co chce się uzyskać.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mam wrażenie, że starasz się usprawiedliwić chamstwo.
    Chamstwem, to moim zdaniem było robić swojej narzeczonej takie zdjęcia, a później jeszcze wrzucać je na forum, które odwiedza kilka tysięcy użytkowników :P

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    No to kolejna fotka. Uprzedzam ze chcialem zeby fotka byla taka wyplowiala i ciemna.
    Zapraszam do komentowania.
    Hmm tak patrzę na to zdjęcie i się zastanawiam czemu tak? Jeżeli chodzi o kadr to ok niech będzie nie jest najgorzej, nie ma chaosu, jedyne to, że jest centralne.

Mówisz, że chciałeś uchwycić intymność chwili, hmm. Wyszło trupio, smutno, brak uśmiechu, zastanawiam się czy ona mdleje, czy może są smutni bo dziecko jest chore? :/ Sorry ale nie, zupełnie nie.
    Znaczy ja tak odbieram to zdjęcie. Dlaczego intymność chwili musi być w spranych, smętnych, zgniłych kolorach?? Zastanów się nad tym czy aby na pewno osiągnąłeś to o co Ci chodziło. Spójrz na minę kobiety, "ułożenie" obojga. Dla mnie to serio wygląda tak jakby on ją podtrzymywał, a ona jest smutna, zmęczona, źle się czuje
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Chamstwem, to moim zdaniem było robić swojej narzeczonej takie zdjęcia, a później jeszcze wrzucać je na forum, które odwiedza kilka tysięcy użytkowników :P

Potwierdzasz tylko tą wypowiedzą to co pisałem wcześniej.
    Pięknie się podsumowałeś. Następnym razem radziłbym się jednak zastanowić zanim coś takiego napiszesz.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Potwierdzasz tylko tą wypowiedzą to co pisałem wcześniej.
    Pięknie się podsumowałeś. Następnym razem radziłbym się jednak zastanowić zanim coś takiego napiszesz.
    Pogrążasz się człowieku

A ja jutro idę na mały spacer z aparatem więc na pewno coś wrzucę. Tymczasem jeszcze jedna fotka z tego samego dnia w który testowałem blendę

.

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CrazyEyesDogg Zobacz posta
    Pogrążasz się człowieku
    Fajnie, że bronisz kolegę. Zastanów się tylko czy warto.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja się do niego nie przyznaję

Cytat Zamieszczone przez CrazyEyesDogg Zobacz posta
    Tymczasem jeszcze jedna fotka z tego samego dnia w który testowałem blendę
    Ta pani ma laser w czole, że tak fajnie nim świeci? Kolejny kombinator Jak już robisz pod słońce, to staraj się, żeby było czymś zasłonięte (np głową). To, że nie ma go w kadrze, to nie znaczy jeszcze, że nie zrobi ci odblasków, które w tym wypadku nie dodają piękna temu zdjęciu. Druga sprawa, to to, że mama podchodzi już pod murzynkę przy tej konwersji do BW. Osobiście podciągnąłbym ją przynajmniej do poziomu jasności skóry córki.

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Micles jak pisałem, że czasem dobrze komuś dosadnie pojechać to w przypadku 2743 moim zdaniem przesadziłeś. Dajcie już panowie spokój

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Wink

Hmmm, przy standardowych ustawieniach forum parędziesiąt stron temu wstawiałem swoje pierwsze foty... Looknij, według mnie warto było posłuchać :rolleyes: Chodź nie zawsze się zgadzam z kimś do końca warto posłuchać kto ma co do powiedzenia

W dużym stopniu pomógł mi również micles chodź nie zawsze 'prowadzi za rączkę' co i jak trzeba zrobić

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Ja się do niego nie przyznaję

Ta pani ma laser w czole, że tak fajnie nim świeci? Kolejny kombinator Jak już robisz pod słońce, to staraj się, żeby było czymś zasłonięte (np głową). To, że nie ma go w kadrze, to nie znaczy jeszcze, że nie zrobi ci odblasków, które w tym wypadku nie dodają piękna temu zdjęciu. Druga sprawa, to to, że mama podchodzi już pod murzynkę przy tej konwersji do BW. Osobiście podciągnąłbym ją przynajmniej do poziomu jasności skóry córki.
    I kto tu ma dziwne poczucie humoru Chyba że mówisz serio :-(

Heh, no w sumie jak teraz tak patrze to trochę dziwnie wygląda - oko saurona na czole czy coś :-?

Hmmm, jak bym miał określić w skali od 1/10 kto jaka ma karnacje to dziewczyna wyżej dostaje 8/10, a dziewczynka co najmniej 3/10. Pomyśle następnym razem o korekcji tonalnej...

Dajcie już panowie spokój
    Też jestem za :wink:
    .

Strona 275 z 312 PierwszyPierwszy ... 175225265273274275276277285 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów