Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
Tą samą drogą planuję podążyć (co prawda nie 1.2 - 2.0, ale 2.8 ), aczkolwiek mam pewne wątpliwości, czy lampka ogarnie overpowering światła dziennego. Pożyjemy, zobaczymy. EOT?
Przy jasnych szkłach bez żadnego problemu. Przy f/1.4 robiłem nawet na 1/8000s pod słońce i działało, tylko musiałem dać korektę lampy +2/3EV.

Trochę się już tymi zabawkami bawię i generalnie to mam trzy techniki fotografowania z softboxem w plenerze.

1. Model jest ustawiony pod światło z zupełnym cieniu to z jednej strony walisz softboxem a z drugiego boku doświecasz białą (nie srebrną) blendą. Czasem blenda w ogóle nie jest potrzebna.
www.digart.pl/zoom/3580613

2. Softbox ustawiam z tej samej strony co światło naturalne ale robię korekcję zastanego na minus. Dzięki temu robi się trochę miejsca na histogramie na doświecenie softboxem. Najczęściej trzeba poszukać jasnego tła aby po zgaszeniu korekcją zastanego wyszło w sam raz. Ponieważ światło softboxa nie jest tak kierunkowo z góry jak słoneczne to ładnie wypełniają się cienie. W sumie to technika analogiczna do zwykłego fotografowania lampą na aparacie z tym że nie spłaszcza twarzy bo można sobie dowolnie ustawić softbox.
www.digart.pl/zoom/3113025

3. Model oświetlony naturalnym kierunkowym światłem kontrowym np. od tyłu z prawej. W takiej sytuacji softbox ustawiam od tyłu ale po przeciwnej stronie czyli od lewej. Od przodu biała blenda.
www.digart.pl/zoom/3427076