Strona 232 z 312 PierwszyPierwszy ... 132182222230231232233234242282 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 311 do 2 320 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To może zróbmy ankietę, bo teraz następne kilkadziesiąt postób będzie kto za kim jest...

Po prostu tym razem Van mnie po części zawiódł, bo zdjęcia przed jego modyfikacjami podobały mi się bardziej. Napisałem już, że gro z jego poprawek było uzasadnione, ale niektóre już nie. Najgorszy jest ten blur

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PrzemQs Zobacz posta
    A i jaka ogniskowa i jakie szkło?? Bo body znam (tyle się zachowało w extifie)
    Mnie exif wszystko widzi, nie wiem czemu dane znikły. Ogniskowa 80, szkuo EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM.

Sorry, Wasze obróbki jakoś nie podeszły mi pod gust

Zablokowany
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Przepraszam że się wbijam w rozmowę ale mam pytanie,
    jak radzić sobie z ostrym światłem słonecznym?
    sytuacja następująca - zima(była) 12:00 ostre słońce, portret i widać za ostro jak sobie z tym poradzić?

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Nie robić wtedy zdjęć albo dopalać lampą. Polecam pierwszą metodę
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kacpeeeer Zobacz posta
    Sposobów jest mnogo..:-) Poczynając od lamp (byle nie kukułki na wprost), poprzez blendy, wejście z modelką w cień drzew, czy innego ustrojstwa, zastosowanie światła slonecznego jako kontry (czasem skuteczne), + blenda, czy zaaranżowanie samemu cienia poprzez zawieszenie nad modelką/modelem białego dyfuzora dla zmiękczenia swiatła. Oczywiście jak lubisz mocne kontrasty i wyjdzie z tego ciekawy efekt, to można i z czystym słońcem.. Być może takie zdjęcie pokaże się we francuskim PHOTO

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Zablokowany
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

rozumiem ale gdy np damy rozpraszacz światła(parasolka biała) to czy nie będzie za ciemno? O blendzie już słyszałem dobrze działa

Domyślnie

rozumiem ale gdy np damy rozpraszacz światła(parasolka biała) to czy nie będzie za ciemno?
    To zależy.. bardziej niż o parasolkach myślałem o czymś takim, wieksza powierzchnia = bardziej miękkie światło, choć rozumiem, że potrzebowałbyś czegoś bardziej.. poręcznego.. Są też chyba w innych rozmiarach.

O blendzie już słyszałem dobrze działa
    To też zależy.. Masz dostępne blendy z różnymi powierzchniami, o różnych kształtach, mocniej, słabiej odbijające światło, ocieplające kolor.. Tutaj akurat nie ma co się martwić o wybór.. co najwyżej znowu wielkość..:-)

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Przepraszam że się wbijam w rozmowę ale mam pytanie,
    sytuacja następująca - zima(była) 12:00 ostre słońce, portret i widać za ostro jak sobie z tym poradzić?
    Tak się składa ze byłem trakcie pisania tutka do T&T na temat "doswietlania" w trudnych warunkach ... m.in w samo południe
    postanawiam wrzucić to co zdarzyłem "wypocić" , żeby zobrazować trochę problem który kolega Slider wyczerał juz w kwestii teoretycznej

1. Blenda w(prawie) samo południe -fakt faktem było trochę później niż w południe ale słonce w moich stronach jest naprawdę bardzo ostre:

i diagram sytuacyjny :

2. Wykorzystanie cienia z blendą w roli blokady.
    Wielofunkcyjne blendy 5in1, po zdjęciu warstwy srebrnej i złotej zapinanej na zamek maja w środku filtr UV, biały materiał pełniący role dyfuzora, przepuszczający tylko część światło słonecznego :

nie mam diagramu ale setup był prosty: Modelka leżała na zacienionych schodach + moja żona w roli asystenta blokowała bezpośrednie światło słoneczne za pomocą wspomnianej środkowej części blendy.

3. Wykorzystanie cienia + naturalnych powierzchni w roli elementu doświetlającego np. betonowy chodnik, śnieg, biała ściana budynku etc.

Zamiast blendy można wykorzystać naturalne warunki tak jak na fotce poniżej - zepchnąłem grupę ludzi w zacienioną niszę z boku kościoła - tym razem rolę blendy pełnił betonowy chodnik który w zimowym słońcu o godzinie 12:52 pm był niemalże biały:

jak się okazuje śnieg też może bardzo efektywnie doświetlać cienie:

Czasami - szczególnie podczas fotografii portretowej dzieci gdzie możemy fotografować z małego dystansu, (bez obawy ze szeroki kąt zniekształci nam rysy twarzy dziecka - dzieci wyglądają zawsze uroczo-przynajmniej dla rodziców ), ubieram się w białą koszulkę lub koszulę itp. w ostrym słońcu nawet taki pozornie bez znaczenia szczegół, jak garderoba fotografa morze nam pomóc w doświetleniu cieni

3. Doświetlanie lampą na "sankach" z dyfuzorem:

zdjęcia robione w samo południe (bezchmurne niebo)

5D+35L+580EX + Sto-Fen (biały) na wprost, aparat w trybie AV z kompensacją ekspozycji lampy-1EV, a ekspozycja puszki na -2EV, pomiar cało matrycowy , dodatkowo polar Hoya by przyciemnić niebo, starałem się robić z bardzo bliska, by światło lampy nie było takie płaskie ...

Pewnym rozwiązaniem jest lampa na kablu ETTL, używałem tej metody kilkakrotnie na weselach ale jest ona bardzo nie wygodna (przydała by się trzecia ręka). Dodatkowo wyciągnięta w górę ręka rozprasza fotografowane osoby. No i sam fotograf wygląda jak "statua wolności"

Dla wszystkich co lubią doświetlać lampą:

Nowe transmitery Pocket Wizardz będą obsługiwać ma TTL w aparatach Canon, wtedy doświetlanie lampa będzie znacznie szybsze i wygodniejsze, ustawienie Speedlite na małym stojaku czy nawet na statywie z małym soft boksem, wydaje sie być rozwiązaniem bardzo ciekawym zarówno w fotografii portretowej jak i ślubno/reporterskiej.

Jak tylko nowy Pocket Wizard wpadnie w moje ręce obiecuje przetestować i podzielić się moimi uwagami i zdjęciami. Wtedy zdjęcia w samo południe nie powinny być już dłużej zmorą fotografów, którzy czasem nie mogą wybrać pory w której maja wykonać zlecenie ...
    pozdrawiam

V.
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 23-03-2009 o 01:01

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    postanawiam wrzucić to co zdarzyłem "wypocić" , żeby zobrazować trochę problem który kolega Slider wyczerał juz w kwestii teoretycznej
    Nie chcę nic mówić Van, ale już miałem się powoływać na Twoje zdjęcia (min te z Octavią) dla zobrazowania przykladu "słońce jako kontra + blenda":-) btw często uzywasz takigo typu świecenia? Wydaje się bardzo efektowny a od biedy można sie obejśc bez blendmana:-)
    jaki w takim wypadku wybierasz pomiar światła i na co mierzysz? Punktowym na twarz, czy na jaśniejsze partie (w tym wypadku na wlosy), żeby uniknąć przepaleń?

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Nie chcę nic mówić Van, ale już miałem się powoływać na Twoje zdjęcia (min te z Octavią) dla zobrazowania przykladu "słońce jako kontra + blenda":-) btw często uzywasz takigo typu świecenia? Wydaje się bardzo efektowny a od biedy można sie obejśc bez blendmana:-)
    jaki w takim wypadku wybierasz pomiar światła i na co mierzysz? Punktowym na twarz, czy na jaśniejsze partie (w tym wypadku na wlosy), żeby uniknąć przepaleń?

Pozdrawiam
    Jak zaczynałem zabawę z blendą to używałem zewnętrznego światłomierza Seconic z białą kulką, a potem na M na ustawieniach wskazanych przez światłomierz. Taka metoda nie daje jednak zadowalających rezultatów, przy bardzo ostrym kontrastowym oświetleniu - minimalna zmiana położenia blendy lub modelki i można wypaść z ekspozycją o dobre +/-1EV.

Najlepsze efekty daje pomiar punktowy na twarz z blokadą ekspozycji za pomocą gwiazdki (*)połączone z przekierowywaniem, metoda ta wymaga jednak dużej wprawy bo dodatkowo przy blokowaniu AF, jest za dużo punktów bezwładności i łatwo jest coś spieprzyć. Poza tym podczas tego procesu wstrzymuje oddech bo często pracuje na GO "na żyletkę" i przy głębszym wdechu można stracić "ostrość na oczach". Jednym słowem bardzo mecząca i wymagająca treningu metoda...

Strona 232 z 312 PierwszyPierwszy ... 132182222230231232233234242282 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów