Trudno się dziwić że światło wyszło ci takie płaskie skoro walisz dwiema lampami z (prawie) taka samą mocą ...
Praca ze światłem studyjnym nie polega na tym, by było od razu oczywiste że zdjęcie jest robione w studio... trzeba się trochę wysilić, starając się imitować światło naturalne lub sztuczne - zastanie, tworząc w ten sposób światłocień definiujący kształt fotografowanej osoby lub przedmiotu...
Nasze aparaty maja tylko jedno "oko" więc, sworznie fotografii 2D z wystarczająca ilością informacji oddającą trójwymiarowy charakter, wymaga pewnego wysiłku, włożonego ustawienia światła w studio.
Przykład nr 1.
Poniższy przykład obrazuje jak stworzyć bardziej plastyczne oświetlenie studyjne, jedna z moich fotografii testowych z zastosowanie tylko dwóch lamp studyjnych i blendy(widocznej w PD rogu zdjęcia) która w tym przypadku pełni rolę światła głównego/doświetlającego. Fotka nie została poddana żadnej obróbce w PS, światłocien nie był korygowany - jenym słowem prosto z puszki (na zdjęciu widać nawet odklejoną rzęsę na lewym oku modelki
poniżej diagram z ustawieniem lamp:
Jak widać można stworzyć dość plastyczny i oryginalny efekt używajc tylko dwóch źródeł światła plus blend.
Lampy umieszczone z tyłu modelki pełnią rolę zarówno kontry (światła obrysowego - rim light) poprawiają separację modelki z tłem jak i doświetlają włosy modelki, część światła odbitego (ok 50%) od blendy doświetla twarz modelki. Każda z lamp ( i blenda) oświetla modelkę z inną intensywnością (mocą) co jest bardzo istotne dla charakteru tego zdjęca i zapewnia bardziej trójwymiarowy, plastyczny efekt...
Przykład nr 2.
Kolejny przykład z zastosowaniem tylko dwóch źródeł światła(tym razem bez kontry),dwa duże kwadratowe soft boksy + duża płachta czarnego materiału blokująca refleksy i podbijająca kontrast całego zdjęcia.
Softboks po lewej produkuje światło główne, ten po lewej ma za zadanie tylko doświetlić cienie, jego moc to 30% w porównaniu ze światłem głównym. Taki rozkład mocy tworzy bardziej naturalny efekt i nie zaburza pożądany światłocień - gdyby oba Softboksy błyskały z tą samą mocą, nie byłoby mowy stworzeniu takiego efektu, zdjęcie przypominałoby to z postu #2072
Polecam głębszy research w internecie na temat oświetlenia studyjnego, lub zakup jakiejś książki z tego zakresu, oraz eksperymentowanie, eksperymentowanie, eksperymentowanie ...
pozdrawiam
V.