Strona 197 z 282 PierwszyPierwszy ... 97147187195196197198199207247 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 961 do 1 970 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez armageddon Zobacz posta
    nie chcialem nic sugerowac ale borykam sie z cieniem pod oczami w takie sloneczne dni.
    1. Idziesz w plener w niesłoneczny dzień (najlepszy dla mnie jest taki z niepełnym ale sporym zachmurzeniem - gdy słońce często chowa się za chmury ale sporo kawałków niebieskiego nieba widać)

2. Ustawiasz modelkę w cieniu (najlepiej by tło też było w cieniu by nie przypalić)

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    1. Idziesz w plener w niesłoneczny dzień (najlepszy dla mnie jest taki z niepełnym ale sporym zachmurzeniem - gdy słońce często chowa się za chmury ale sporo kawałków niebieskiego nieba widać)

2. Ustawiasz modelkę w cieniu (najlepiej by tło też było w cieniu by nie przypalić)
    Vitez piszesz, jak jest najłatwiej, ale nie koniecznie najlepiej. Ja osobiście jako kontry użyłbym nawet kawałka steriopianu. Nie koniecznie to musi być srebna powierzchnia. Srebna jest dobra na takie warunki jak Vitez wspominał, wtedy i nawet tło nie musi być w cieniu. Fakt, że biała warstwa nie zlikwiduje całkowicie cieni, ale ładnie je zmiękczy i o to raczej chodzi.
    Natomiast ja osobiście najbardziej na początek polecałbym 2 max 3 godziny przed zachodem słońce za modelem i właśnie wtedy kontrować.
    Sposobów na pozbycie cieni jest masa. Można dopalić lampą, odbić czy rozproszyć światło. Można postawić modelkę nawet przy jasnej ścianie tak, aby ta ściana nie przeszkadzała w kadrze.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    Vitez piszesz, jak jest najłatwiej, ale nie koniecznie najlepiej.
    Piszę co się u mnie sprawdza. Każdy sam sobie powinien najlepszą metodę dobrać. Nie ma uniwersalnego "najlepiej" .

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz
    .

Bywalec Awatar armageddon
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

a w kwestii zamieszczonych zdjęc i ich wartosci/walorów ktos jeszcze sie wypowie?
    Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 EX mark II kiedyś: 70-200mm f/4L, Lowepro Rezo 170AW

Uzależniony Awatar gunia1990
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

w pierwszym zdjeciu usunelabym przede wszystkim torebke z kadru, a sama kombinowałabym coś z kadrem pionowym...
    w drugim uciąłeś palec, w 3 znowu pionowo... przydalaby się jakas fajna obróbka, bo w 3 przepały widzę

Miasto
    Poznań

Domyślnie

wczoraj zapomnialam wziac ze soba blendę, a kuzynka chciała zebym jej trochę zdje zrobiła... wziełam wieko od pudła z Ikei i jakoś wyszło... nie jest to to, co blenda, ale jakąs powierzchnię odbijajacą dało..

Bywalec Awatar armageddon
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

no więc tak przepałow nie ma bo histogram pod kontrolą przy wołaniu rawa. nie ma zbednych cieni, rączki nie uciete, kadr pionowy
    Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 EX mark II kiedyś: 70-200mm f/4L, Lowepro Rezo 170AW

Miasto
    Poznań

Domyślnie

za duży bałagan w tle.. pamietaj też, ze najlepsza perspektywa na takie zdjecia to z poziomu biustu modelki ^^

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Dwa pytania: wyostrzasz zdjęcia po zmniejszeniu? z jakiej wysokości fotografujesz (oczy, biust?)

Strona 197 z 282 PierwszyPierwszy ... 97147187195196197198199207247 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów