Strona 10 z 312 PierwszyPierwszy ... 891011122060110 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Odnośnie 3. to ja nie mam mieszanych uczuć.

Spawa pierwsza - Modelka i jej samopoczucie
    Osoba na tym zdjęciu mówi swoim spojrzeniem "Dobra, zrób już to cholerne zdjęcie i daj mi spokój". Chcąc zrobić portret zacznij od tego, żeby portretowana osoba chciała być sfotografowana. Bez tego nawet nie próbuj iść dalej. Ja wiem, że to czasem bywa trudne, ale czy ktoś mówił, ze pod Stalingradem będzie łatwo?

Sprawa druga - Kadr
    Zdjęcie na tle oparcia od krzesła biurowego trudno nazwać przemyślanym portretem. W tle są jakieś przypadkowe odbicia od szyby, pręty i Ty jeden wiesz, co jeszcze. Generalnie - śmietnik. Dlatego przemyśl KAŻDY obiekt, który znajdzie się w kadrze ZANIM naciśniesz spust. Nie tylko pierwszy plan. Modelka wyszła, jakby miała grubachny nochal. To niekoniecznie jej uroda tylko efekt tego, że zbyt blisko do niej podszedłeś. Spróbuj z dłuższą ogniskową.

Sprawa trzecia - Światło
    Tylko, że tu to za dużo pisaniny. Przeczytaj jakąś książkę o fotografii studyjnej/portretowej. Ja wiem, że dom, to nie studio ale fotografia to malowanie światłem i dobrze mieć świadomość, o co w tym biega.

Sprawa czwarta - Repetitio est mater studiorum
    Próbuj, próbuj i jeszcze raz próbuj.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Coś już napisał Awatar sj_sj
    Miasto
    Mazowsze

Domyślnie

To i ja dodam do oceny jury.

1. Zdjęcie z cyklu portret sytuacyjny - wybaczcie wywalonego misia w tle
    2. Zdjęcie z cyklu portret sytuacyjny - wybaczcie niespodziewana miskę w tle :-)

1.

2.

Seb

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Kłopocisko, fotografia to nie naciskanie spustu jak popadnie licząc na to, że uda się zrobić portret.
    Proponuję - usiądź i przemyśl co chcesz fotografować.
    Jeżeli dziewczynę, to tło nie może być absorbujące. To ona powinna być najważniejsza na zdjęciu, a nie łóżka, drogi w parku, oparcia...
    Najpierw pomyśl, potem fotografuj.

Czym fotografujesz?
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

rlz
    Guest

Domyślnie

VanMurder rozwaliły mnie portery Octavii , takie focenie to mój target
    Czym to doświetlałeś? Szkoda że wyciąłeś exify...
    http://canon-board.info/showthread.php?t=23161&page=1
    Wydaje mi się że o to powinneś pytac w tym temacie, a Octavia hmmm cud miód :P

allgsm.pl Zazdroszczę Ci sprzętu i pięknej żony ale na kazdnym zjeciu Twoja Kobieta jest strasznie powazna... nie wydaje Ci sie że trochę za bardzo? Może przy następnej sesji spróbuj zrobić tak żeby to były zdjęcia na luzie żeby było widać wiecej emocji tych pozytywnych wtedy nawet jak kadr trochę zawalisz to zawsze takie zdjęcie ma to "coś w sobie"

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

VanMurder Fotki super ;-) Choc ja docelowo chyba chcialbym bardziej tzw. "plastikowe" fotki robic ;-) (np.willow32 na digarcie) Choc nie chce sie zamykac na jeden rodzaj zdjec ;-)
    rlz hehe to Pani kurator ;-) stad pewnie te miny ;-) ale spokojnie tak jak pisalem, po dlugim weekendzie beda tez inne miny i beda fotki kreatywne ;-)
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Domyślnie

zgadzam sie z RNz,
    moze zacznij od gladkiej sciany, przescieradla moze rozwieszonego gdzies i baw sie swiatlem dookola modelki, ja tak zaczynalem i chyba mnie to czegos nauczylo.
    np tutaj: http://digart.img.digart.pl/data/img...ad/1285872.jpg

^^jest to sciana w moim pokoju plus 2 lampki biurkowe.

tutaj przescieradlo na scianie przyczepione plus jedna lampka biurkowa
    http://www.digart.pl/zoom/1322667/untitled.html

poprostu poprubuj... jaknajwiecej.
    www.STANCZYK-ART.com | Canon EOS 20D | sigma 30mm 1.4 | 50mm 1.8 | sigma 70-300 f/4-5.6 | EX430II | + KIT i *******y...

Coś już napisał Awatar sj_sj
    Miasto
    Mazowsze

Domyślnie

RNZ nie wiem do kogo skierowałeś słowa jak i zapytanie, ale przejąłem się ja. Otóż te portrety były przypadkowe, jakby nie były to by były ładniejsze. To było na zasadzie "ej spójrz się". A droga w parku ładna i zieleń ładna, ale to moim zdaniem nie nazywa się portret

Seb
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez FREEQ Zobacz posta

tutaj przescieradlo na scianie przyczepione plus jedna lampka biurkowa
    http://www.digart.pl/zoom/1322667/untitled.html
    Moze się słabo znam, ale moim zdaniem ładne zdjęcie, ale ręka przepalona prawa. Czemu?

Seb

A co do tła. To zdjęcie jest zrobione na tle ściany (białej) czy to się czymś różni od prześcieradła? nie wiem, światlo lepiej rozprasza?

Ostatnio edytowane przez sj_sj ; 31-03-2008 o 23:25 Powód: Dodane zdjecie

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sj_sj Zobacz posta
    RNZ nie wiem do kogo skierowałeś słowa jak i zapytanie, ale przejąłem się ja.
    Do autora wątku - klopocisko
    U ciebie jest duuuużo lepiej, a 2 mi się nawet podoba :-)
    Może ciut nieostra...
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Przedmówcy napisali już wiele i jeszcze więcej w tych fotkach nie ma grama zrozumienia fotograf-modelka, zupełnie nie czuję aby podążała za jakimś pomysłem wskazówką itp.....bo najzupełniej żadnego pomysłu w tych fotkach nie ma, a aby zrobić choćby dobry close up nie trzeba wiele wysiłku, a szkiełko masz do tego typu fotografi bardzo dobre.....

To są moje pstryki, wykonane na spacerku, puszeczką wraz z magiczną 85tka.
    Żonie robie fotki raz na ruski rok bo jak wiadomo szewc w dziurawych butach chodzi , i do zdjęc podchodzimy w aspekcie zabawy, nie ma parcia że ma coś wyjść mamy się dobrze bawić i tyle, życze i wam dobrej wekendowej zabawy

klopocisko
    Guest

Domyślnie

ehhh no to mi pojechaliscie:P stety, niestety ale macie racje, postaram sie wyciagnac jakies wnioski zeby nie powielac błedów, mam nadzieje ze cos z tego wyjdzie, jeszcze raz dzieki za szybką reakcje

co do sprzętu to mam 400d + stałke 50/1.4 + tamron 17-50mm + statyw manfrotto,

Strona 10 z 312 PierwszyPierwszy ... 891011122060110 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów